Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Καταρρέουν τα φορολογικά έσοδα

Τίποτα δεν συνηγορεί ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους στα έσοδα, όσους νέους φόρους κι αν βάλει. Αυτό συνεπάγεται όχι απλώς ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση, αλλά ότι θα υπάρξουν αυτομάτως νέες περικοπές.

Εμφανής ήδη η υστέρηση

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων το πρώτο τετράμηνο του έτους διαμορφώθηκε...
στα 12,588 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο στόχος του προϋπολογισμού στο 4μηνο ήταν να εισπραχθούν 12,988 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του capital.gr. Δηλαδή το πρώτο τετράμηνο του έτους έχει ήδη καταγραφεί μια υστέρηση της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία ότι η τρύπα θα κλείσει έως το τέλος του έτους και ότι τελικά θα υπερκαλυφθεί ο ετήσιος στόχος του προϋπολογισμού για είσπραξη του συνολικού ποσού φόρων 45,66 δισ. ευρώ έναντι 44,61 που εισπράχθηκαν το 2013, δηλαδή θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα επιμέρους στοιχεία δεν στηρίζουν απόλυτα αυτήν την αισιοδοξία. Το πρώτο 4μηνο του έτους βασικές πηγές εσόδων που συνδέονται με την κατανάλωση και όχι με την μετεκλογική μεταφορά εσόδων παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση.

Δεν φαίνεται βελτίωση

Τα έσοδα που συνδέονται με την κατανάλωση καυσίμων εμφανίζουν μια μεγάλη υστέρηση, της τάξης των 544 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, αν συνεχιστεί αυτή η τάση δεν αποκλείεται η συνολική υστέρηση στο έτος να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Η υστέρηση αυτή συνδέεται με την αποτυχία του μέτρου της αξίωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης καθώς και με την σταδιακή αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου στα καύσιμα καθώς αυξάνεται η κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης (αγοράζονται πλέον περισσότερα οχήματα diesel) σε βάρος της βενζίνης η οποία έχει υψηλότερους φόρους ανά λίτρο.

Πώς θα πληρωθούν οι νέοι φόροι

Περίπου δυο εκατομμύρια φορολογούμενοι θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και θα κληθούν έως το τέλος του έτους να πληρώσουν το συνολικό ποσό των περίπου 1,8 έως 2 δισ. ευρώ. Τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να εξοφληθούν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου. Ο δεύτερος μεγάλος λογαριασμός είναι αυτός του ΕΝΦΙΑ καθώς οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το συνολικό ποσό των 2,65 δισ. ευρώ.

Ο φόρος θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο. Από αυτά τα περίπου 4,5 δισ. εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχής εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Στην περίπτωση που συνεχιστεί η τάση συσσώρευση ενός δισ. ευρώ απλήρωτων φόρων κάθε μήνα τότε η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού θα ισοδυναμεί με θαύμα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Εκλιπαρούν την τρόικα να αυξηθούν οι δόσεις εξόφλησης

Αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις 12 σε τουλάχιστον 48, προτίθεται να ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα, αναφέρει άρθρο του vima.gr.
Υπό το βάρος των απογοητευτικών στοιχείων για το βουνό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ψηλώνει μήνα μήνα επικίνδυνα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως και η τρόικα δεν μπορεί παρά να βάλει νερό στο κρασί της. Και σχεδιάζουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια ώστε το συντομότερο δυνατό, οι φορολογούμενοι - με ιδιαίτερη έμφαση στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους - να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους ληξιπρόθεσμους φόρους τους σε τουλάχιστον 48 μηνιαίες δόσεις.

Διαρκής συσσώρευση νέων οφειλών

Στο τέλος Απριλίου 3.344.246 φορολογούμενοι, περισσότεροι από ένας στους τρεις, είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του 2014 δε, είχαν ήδη στο τέλος Απριλίου σκαρφαλώσει στα 4,323 δις ευρώ και εκτιμάται πως σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ.

Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και περίπου 62 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν συσσωρευτεί έως το τέλος του 2013.

Πρόβλημα και με το ΕΣΠΑ

Όπως έχει αποφασιστεί στις Βρυξέλλες, θα υπάρξει αύξηση κατά 15%- 45% της ελληνικής συνδρομής στο νέο ΕΣΠΑ, ένα πρόβλημα που αναδείχθηκε την προηγούμενη Παρασκευή κατά την έγκριση και παρουσίαση του προγράμματος στις Βρυξέλλες. Από 95% στο υφιστάμενο ΕΣΠΑ η συγχρηματοδότηση εκ μέρους της ΕΕ (το υπόλοιπο ποσοστό επιβαρύνει τον προϋπολογισμό) πέφτει στο 80% ή και στο 50% (Ν. Αιγαίο) και 60% (Στ. Ελλάδα). Έτσι, η όποια απόφαση για εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ, εξηγούν αρμόδιες πηγές, συνεπάγεται πρόσθετη κρατική δαπάνη. Και τούτο όταν το βασικό αίτημα στην κοινωνία είναι φοροελαφρύνσεις και κατάργηση έκτακτών εισφορών, σημειώνει άρθρο στο capital.gr

Από  ThePressProject