Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Οταν παίρνουν φόρα, φόρα κατηφόρα…

Καθίζηση έχει υποστεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014 το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜEGA, ενώ την ίδια ώρα την αντίθετη πορεία τραβάει αυτό του ΑΝΤ1, που τελευταία διατηρεί πάνω από 800.000 τηλεθεατές κατά μέσον όρο.

Βαδίζοντας προς τις διπλές εκλογές, περιφερειακές-δημοτικές και ευρωεκλογές, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς την ακτινογραφία των κεντρικών δελτίων ειδήσεων αυτήν την τηλεοπτική σεζόν, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή του 2013 έως και τον Απρίλιο που μας πέρασε. Αλλωστε τα περισσότερα κανάλια θεωρούν σημαντικό...
το πώς θα κινηθούν την προεκλογική περίοδο και μάλιστα όχι μόνο οι εκπομπές τους αλλά κυρίως τα κεντρικά δελτία ειδήσεων που θεωρούνται και οι «ναυαρχίδες»…
Με μια πρώτη ματιά στις καταγραφές της Nielsen Audience Measurement για το συγκεκριμένο διάστημα είναι εμφανές ότι το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, που μέχρι πριν από λίγο διάστημα ήταν κυρίαρχο, έχει υποστεί καθίζηση. Δεν έχει απλώς χάσει την πρωτοκαθεδρία, την οποία φαίνεται να απολαμβάνει πλέον το δελτίο του ΑΝΤ1, αλλά έχει χάσει μέσα σε μικρό διάστημα σχεδόν το 25% των τηλεθεατών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους περισσότερους τηλεθεατές τους προσέλκυε τον Νοέμβριο του 2013, καθώς καθήλωνε κατά μέσον όρο μπροστά στις μικρές τους οθόνες 784.000 άτομα ημερησίως, ενώ τον Απρίλιο που μας πέρασε (μετρήσεις έως και τις 23/4) φαίνεται να έπεσε κατακόρυφα φτάνοντας τους 553.000 τηλεθεατές.

Την ίδια περίοδο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σημείωνε τη χαμηλότερη «πτήση» του τον Σεπτέμβριο, με 496.000 άτομα κατά μέσον όρο καθημερινά, αλλά από τότε διατηρεί μια συνεχόμενη αυξητική ή σταθερή πορεία, με την κορύφωσή της να εμφανίζεται τον Δεκέμβριο του 2013, καθηλώνοντας κατά μέσον όρο μπροστά στις μικρές τους οθόνες 874.000 άτομα ημερησίως. Είναι και ο μήνας που κλέβει την κορυφή από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, το οποίο από τότε δεν κατάφερε να ξαναβρεθεί στην κορυφή παρά τα όποια… τεχνάσματα χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και σήμερα, όπως η… απίθανη έκτακτη ενημέρωση που εμφανιζόταν τακτικά (και προκαθορισμένα!) 10 με 15 λεπτά πριν από την κανονική έναρξη του δελτίου.

Στους κερδισμένους πάντως της σεζόν ανήκει και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, που άλλαξε μορφή κι από… εναλλακτικό έγινε κανονικό, οικονομικό-κοινωνικό-πολιτικό, με την προσθήκη της Μάρας Ζαχαρέα στην παρουσίαση, αλλά και (κυρίως) του Νίκου Χατζηνικολάου σε ρόλο βασικού σχολιαστή. Το εναλλακτικό δελτίο του καναλιού της Κηφισίας κινούνταν κάτω από τις 300.000 τηλεθεατές κατά μέσον όρο ημερησίως και κατόρθωσε με την αλλαγή να καθηλώνει στους καναπέδες τους περίπου 500.000 άτομα καθημερινά. Το δελτίο βέβαια του STAR ξεκινάει 15 λεπτά νωρίτερα από αυτά του MEGA και του ANT1, αλλά ενώ μέχρι τον Γενάρη βρισκόταν στην τέταρτη θέση, από τον Φλεβάρη προσπέρασε το δελτίο του ALPHA και μέχρι και τον μήνα που μας πέρασε ήταν πλέον τρίτο. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, το οποίο όμως μεταδίδεται πολύ νωρίτερα, στις 18.30, έχει καταφέρει να προσελκύει κατά μέσον όρο πάνω από 450.000 τηλεθεατές. Τους περισσότερους (596.000 άτομα) φαίνεται να τους προσέλκυσε τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ τον Απρίλιο δείχνει να είχε τη μικρότερη προσέλκυση κοινού (386.000), καταγράφοντας και αυτό μια καθίζηση και χάνοντας μία θέση (από τρίτο είναι πλέον τέταρτο).

Πάντως από τον Οκτώβριο του 2013 στη μάχη των δελτίων ειδήσεων έχει μπει και το Ε TV (πρώην 902 TV), που φαίνεται να προσελκύει την προσοχή περίπου 90-100 χιλιάδων τηλεθεατών. Τους τελευταίους μήνες «πεσμένο» δείχνει και το δελτίο του ΣΚΑΪ, που από τον Νοέμβριο του 2013 και μετά καθηλώνει στις μικρές τους οθόνες κάτω από 400.000 άτομα.

Του Σωτήρη Μανιάτη από efsyn μέσω nonews-NEWS