Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ακύρωσε την ομιλία της σε αμερικανικό πανεπιστήμιο κατόπιν πιέσεων των φοιτητριών οι οποίες κατήγγειλαν τον ρόλο της στην προώθηση του ιμπεριαλισμού και της πατριαρχίας.
Η Κρ. Λαγκάρντ επρόκειτο να μιλήσει την Κυριακή στην τελετή για τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους στο Κολέγιο Σμιθ, περίβλεπτο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης που απευθύνεται...
Η Κρ. Λαγκάρντ επρόκειτο να μιλήσει την Κυριακή στην τελετή για τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους στο Κολέγιο Σμιθ, περίβλεπτο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης που απευθύνεται...
αποκλειστικά σε γυναίκες.
Ωστόσο ορισμένες φοιτήτριες διαφώνησαν με την παρουσία της στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σε ανακοίνωση που ανήρτησαν στο Διαδίκτυο, κατηγορούσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποτυχία των αναπτυξιακών πολιτικών στις φτωχές χώρες και ότι ενίσχυσε το πατριαρχικό σύστημα που καταπιέζει τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο».
«Μολονότι σεβόμαστε την επιτυχία της κυρίας Λαγκάρντ ως γυναίκας ηγέτιδας στον κόσμο, δεν θέλουμε να μας εκπροσωπεί κάποιος που συνέβαλε άμεσα στα συστήματα που έχουμε μάθει να τα πολεμούμε», ανέφεραν οι φοιτήτριες.
Λόγω της διαμαρτυρίας, η Κρ. Λαγκάρντ προτίμησε να ακυρώσει τη συμμετοχή της στην τελετή.
«Δεν θα θέλαμε η συμμετοχή του ΔΝΤ να επισκιάσει τις αξιόλογες επιτυχίες των αποφοίτων αυτήν την ημέρα», ανέφερε εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Καθλίν Μακάρτνεϊ εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι η ελευθερία της σκέψης και οι διαφορετικές απόψεις θα πρέπει να διαφυλαχθούν εντός του ιδρύματος.
Ανεπιθύμητη και η Κοντολίζα Ράις
Με παρόμοια αντίδραση ήρθε αντιμέτωπη πρόσφατα και η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί κυβερνήσεων Τζορτζ Ου. Μπους, Κοντολίζα Ράις η οποία επρόκειτο να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιου Τζέρσι. Στις αρχές Μαΐου ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την ομιλία της γιατί πολλοί φοιτητές αντέδρασαν, καταγγέλλοντας τον ρόλο της στην «καταστροφή» του Ιράκ.
Το Κολέγιο Σμιθ ιδρύθηκε το 1871 και σε αυτό σπούδασε η Μπέτι Φρίνταν, η πρωτοπόρος του φεμινιστικού κινήματος στις ΗΠΑ, αλλά και η Μάργκαρετ Μίτσελ, η συγγραφέας του Όσα παίρνει ο άνεμος.
Από ThePressProject
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου