Αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους θα βρεθούν το επόμενο διάστημα χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι ως πέρυσι εμφάνιζαν στις φορολογικές δηλώσεις τους μια σειρά δαπάνες οι οποίες μείωναν τον τελικό φόρο με τη μορφή των φοροαπαλλαγών.
Εκείνοι όμως που θα διαπιστώσουν σημαντική αύξηση της φορολογίας τους είναι περίπου 750.000 φορολογούμενοι με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με συντελεστή ως και 40,3%, ακόμη και αν δηλώσουν...
Εκείνοι όμως που θα διαπιστώσουν σημαντική αύξηση της φορολογίας τους είναι περίπου 750.000 φορολογούμενοι με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο με συντελεστή ως και 40,3%, ακόμη και αν δηλώσουν...
ζημιές, για εξωπραγματικά τεκμαρτά εισοδήματα που ουδέποτε απέκτησαν.
Επίσης, αγρότες, εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» και φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα θα πρέπει να βρουν αποδείξεις δαπανών έτους 2013 αξίας ίσης με το 25% του ετησίου πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός τους για να μην πληρώσουν επιπλέον φόρο 22%.
Με τον νόμο 4110/2013 καταργήθηκε για όλα τα φυσικά πρόσωπα το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ καθώς και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα, τα οποία ανέρχονταν σε 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για κάθε ένα τέκνο πέραν του δεύτερου.
Επίσης, καταργούνται για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα πρέπει να δηλωθούν ως τις 30 Ιουνίου 2014 όλες οι εκπτώσεις φόρου εισοδήματος τόσο για τους μη μισθωτούς όσο και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι εισοδηματίες, οι έμποροι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν θα ισχύσει εφέτος καμία από τις ρυθμίσεις που προέβλεπαν την έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος ποσοστού μέχρι 10% από τις ετήσιες δαπάνες για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
Ποιες δαπάνες εκπίπτουν
Τα μόνα ποσά δαπανών που θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων θα είναι το 10% της διατροφής που καταβλήθηκε λόγω διαζυγίου και το 10% των δωρεών προς το Δημόσιο και προς ιδιωτικούς φορείς.
Παράλληλα, η Εφορία αναγνωρίζει τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη τα οποία θα εκπίπτουν μεν σε ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό.
Επίσης, καταργείται η μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο μισθωτού που εργάζεται για τουλάχιστον 9 μήνες σε παραμεθόριες περιοχές.
Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα φορολογηθούν αυτοτελώς βάσει μιας νέας φορολογικής κλίμακας η οποία προβλέπει συντελεστές φόρου: 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ (από τις 25.001 ως τις 42.000 ευρώ) και 42% για το επιπλέον ποσό, πέραν των 42.000 ευρώ. Το ποσό φόρου που προκύπτει από την κλίμακα αυτή θα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι ως 21.000 ευρώ.
Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ εισοδήματος και ως το επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ, στο οποίο η έκπτωση θα μηδενίζεται. Προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση φόρου είναι να έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος σε αποδείξεις το 25% του φορολογητέου εισοδήματος.
Από nonews-NEWS
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου