Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Κομισιόν: Νέο Μνημόνιο μετά τις εκλογές!

Tη μυστική συμφωνία για το νέο Μνημόνιο, που αρχικά ψηφίστηκε ως "πολυνομοσχέδιο" και θα έχει "ουρά" με νέα μέτρα (απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας) αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, επιβεβαιώνει το γερμανικό Κοινοβούλιο επικαλούμενο την έκθεση ελέγχου της Κομισιόν για τη χώρα μας. Στην ίδια έκθεση καταγράφεται επίσης η ανησυχία της Κομισιόν για τις επερχόμενες διπλές εκλογές (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές) και "ποιες επιπτώσεις αυτές θα έχουν στην πορεία των μεταρρυθμίσεων".

Συγκεκριμένα, στην έκθεση η Κομισιόν αναγνωρίζει τη "μεταρρυθμιστική πρόοδο" της Ελλάδας, ασκεί, όπως υπογραμμίζεται, συγκρατημένη κριτική, καθώς το κυρίαρχο σε αυτή την συγκυρία είναι "η πολιτική σταθερότητα που δεν πρέπει να διαταραχθεί ενόψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών", ωστόσο υπογραμμίζει: "Μετά τις εκλογές (η τρόικα) περιμένει έντονες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, πρώτα απ' όλα στην αγορά εργασίας, στις δομικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις". Με άλλα λόγια, μέσω του γερμανικού Κοινοβουλίου η Κομισιόν επιβεβαιώνει...
τη συμφωνία για την υλοποίηση και νέων μέτρων μέσω νέου Μνημονίου, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα έγγραφα συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας που παρουσίασε χθες η "Αυγή".

Νέες παρεμβάσεις...

Στην έκθεση καταγράφεται εμφανώς η πίεση για επίσπευση των νέων μνημονιακών παρεμβάσεων, καθώς υπογραμμίζεται ότι "η τρόικα μπορεί να αναλάβει την επόμενη αποστολή ελέγχου της ήδη από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2014". Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σελίδα 5 της έκθεσης αναφέρεται: "Παρ' όλο που μέχρι το κλείσιμο αυτής της έκθεσης δεν υπήρχε η έκθεση ελέγχου (της Κομισιόν), υπάρχουν άτυπες πληροφορίες ότι η Κομισιόν επιβεβαιώνει καλή πρόοδο της Ελλάδας στην εκτέλεση του προγράμματος, ωστόσο σε ορισμένους τομείς (η Κομισιόν) προειδοποιεί για ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών". Χαρακτηριστικά στη σελίδα 6 αναφέρεται (...) "σε άλλους τομείς, όπως π.χ. όσον αφορά στην αγορά εργασίας, έχουν να επιδειχθούν μόνο πενιχρά αποτελέσματα. Δεδομένων των επερχόμενων εκλογών η τρόικα δεν έθεσε καταρχήν κανένα επιπλέον αίτημα, ωστόσο θα θέσει το θέμα αυτό στο επίκεντρο πιθανώς μετά τις εκλογές...". Η Κομισιόν επισημαίνει ότι παραμένει ασαφές το θέμα των απολύσεων στον δημόσιο τομέα. "Άτυπα ακούγεται ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό το θέμα (των απολύσεων στο Δημόσιο) δείχνει αυξανόμενη διάθεση συμβιβασμού. Προς το παρόν γίνονται σκέψεις με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω απολύσεις το πρώτο τετράμηνο του 2015".

Πετρόπουλος Ανδρέας από avgi