Κατά την τετραετία τής κρίσης, πολλοί έλληνες πολίτες έχουν αναπτύξει μια έντονη αίσθηση ότι κάποιοι τούς κάνουν φάρσα. Ωστόσο, η εμφάνιση του έλληνα υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε εκδήλωση του Ιμπέριαλ Κόλλετζ του Λονδίνου με θέμα "Άλλάζοντας την φορά τής παλίρροιας: η εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση" ήταν για πολλούς μια καταβύθιση στον κόσμο τού παραλόγου.
Μια τέτοια "γιορτή" συμφωνεί απολύτως με την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει την οικονομία της ως μια ιστορία επιτυχίας (άλλωστε εφέτος βρίσκεται στην προεδρία τής Ευρωπαϊκής Ένωσης). Από τότε, ο Γεωργιάδης έχει κατηγορήσει μέσω των ΜΜΕ τούς οπαδούς τού ΣυΡιζΑ και κάποιους αριστερούς φοιτητές για τις αποδοκιμασίες και τα γιουχαΐσματα που πήγαν σύννεφο...
κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. Όμως, η αλήθεια είναι πως ο Γεωργιάδης ανέβηκε στο βήμα να μιλήσει μόλις λίγες εβδομάδες αφ' ότου το έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε μια έκθεση για τις καταστρεπτικές επιπτώσεις τής λιτότητας στην υγεία των "απλών ανθρώπων", προκαλώντας έτσι μια ομάδα περίπου 140 φοιτητών και άλλων ελλήνων που ζουν στο Λονδίνο να προσπαθήσουν να χαλάσουν την παρωδία τής "ιστορίας επιτυχίας".
Η έκθεση του Lancet αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική ιστορία, μια ιστορία που πολλοί έλληνες φοβούνται ότι δεν πρόκειται να ακουστεί.
Ως υπουργός υγείας, ο Γεωργιάδης προΐσταται ενός συστήματος υγείας για το οποίο προβλέπεται μικρότερη Δημόσια Δαπάνη από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που έχει εκτεταμένες και σοβαρές συνέπειες:
- Σημειώθηκε σημαντική αύξηση κρουσμάτων μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του HIV και άλλων, όπως η ελονοσία και η φυματίωση, που είχαν εξαφανιστεί για δεκαετίες.
- Ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, 800.000 άνθρωποι δεν έχουν υγειονομική κάλυψη.
- Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, δεν έχουν λάβει την ιατρική θεραπεία που χρειάζονται είτε επειδή δεν αντέχουν να ταξιδέψουν πολύ μακρυά είτε δεν έχουν πρόσβαση σε μεταφορικό μέσο.
- Η οργάνωση Γιατροί τού Κόσμου χρειάστηκε να αυξήσει κατακόρυφα την παροχή των υπηρεσιών της προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση του αριθμού όσων προστρέχουν σ' αυτήν για ιατρική φροντίδα και φάρμακα.
- Έχουν θεσπιστεί υποχρεωτικές εισφορές για πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και η συνταγογράφηση φαρμάκων.
- Τα νοσοκομεία είναι ανεπαρκή και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα. Πολλοί ασθενείς πρέπει να προμηθεύονται μόνοι τους -και να πληρώνουν- για βασικά είδη όπως χαρτί υγείας, καθετήρες και σύριγγες.
- Μια αύξηση 21% της βρεφικής θνησιμότητας κατά την περίοδο 2008-2011, αποδίδεται στην μειωμένη πρόσβαση των εγκύων σε προγεννητικό ιατρικό έλεγχο.
- Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν να αντιμετωπίσουν μια αύξηση της ζήτησης κατά 120% κατά την τελευταία τριετία αλλά η χρηματοδότηση γι' αυτές τις υπηρεσίες μειώθηκε κατά 20% την διετία 2010-2011 και επί πλέον 55% το 2012.
- Σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους, οι έλληνες έχουν από διπλάσιες μέχρι πενταπλάσιες πιθανότητες να πάθουν σοβαρή κατάθλιψη.
- Ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 45% μεταξύ 2007 και 2011.
Και οι συντάκτες τής έκθεσης καταλήγουν: "Το κοινωνικό κόστος ενός από τα πιο ριζοσπαστικά προγράμματα περικοπής τού κράτους πρόνοιας τα τελευταία χρόνια φορτώνεται στους απλούς έλληνες πολίτες και ευθύνεται για την αξιοσημείωτη απαξίωση των ελλήνων πολιτικών και των διεθνών οργανισμών".
(...)
"Ο Γεωργιάδης είναι εκπρόσωπος ενός κράτους το οποίο όχι μόνο προωθεί πολιτικές που σκοτώνουν αλλά στην πραγματικότητα αρνείται να αναγνωρίσει κάθε επιστημονική έρευνα ή στοιχείο που αποδεικνύουν ότι αυτές οι πολιτικές σκοτώνουν", λέει η Ζωή Μαυρουδή, μια από τους διαμαρτυρόμενους και σκηνοθέτις τής ταινίας "Ερείπια", ενός ντοκυμανταίρ για την ποινικοποίηση του HIV στην Ελλάδα. Στην συνέχεια, η Μαυρουδή διάβασε μια δήλωση, κατηγορώντας τον Γεωργιάδη και την πολιτική του τάξη ότι "σπρώχνοντας τον ελληνικό λαό βαθλυτερα στην απόγνωση, καθιστούν ασφαλές το ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει ποτέ να βγει από την κρίση".
(...)
"Η ιδέα ότι η Ελλάδα κινείται προς τα εμπρός, λύνοντας τα οικονομικά της προβλήματα και ξαναβγαίνοντας στις αγορές, είναι μια πλάνη και μια φαντασίωση. Αλλά ακόμη κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, το τίμημα που έχουν πληρώσει -και θα συνεχίσουν να πληρώνουν- οι έλληνες είναι ανυπολόγιστο και πρέπει να αποφευχθεί", λέει η Μαυρουδή. "Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι με ανθρώπους σαν τον Γεωργιάδη στην εξουσία, δεν θα γίνει καμμιά προσπάθεια για να αποτραπεί περαιτέρω καταστροφή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί κάποιος σαν τον Γεωργιάδη να διοριστεί σε μαι τέτοια θέση, παρά την πλήρη ασχετοσύνη του προς τα ζητήματα υγείας. Εφαρμόζει πολιτικές που είναι αναμφισβήτητα επιβλαβείς. Κατά την διάρκεια της θητείας του εμείς θα συνεχίσουμε να αρρωσταίνουμε".
Κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει το έργο της ως "ιστορία επιτυχίας", η Μαυρουδή ολοκλήρωσε την δήλωσή της ως εξής: "Για τον Γεωργιάδη και την ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της, η τραγωδία στην δημόσια υγεία αποτελεί μέρος του περιβόητου sucess story της εισηγμένης νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής. Αυτή η πολιτική σκοτώνει και ο κύριος Γεωργιάδης είναι εδώ για να διασφαλίσει την δυστυχία τού λαού μας".
["The reality behind the Greek 'Sucess Story'"- Ρεπορτάζ της Julie Tomlin στην Huffington Post, 19/3/2014 (εκτενές απόσπασμα). Η απόδοση στα ελληνικά είναι δική μου.]
Δείτε:
"Ruins": Ωριαίο ντοκυμανταίρ της Ζωής Μαυρουδή για την ποινικοποίηση του HIV και τον διασυρμό των οροθετικών στην Ελλάδα. Επειδή στην ταινία περιλαμβάνονται πολλά τηλεοπτικά στιγμιότυπα, τα οποία καταδεικνύουν τον εμετικά αηδιαστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν το θέμα τα αστικά ΜΜΕ και οι ανεγκέφαλοι δημοσιογράφοι τους, φροντίστε να την δείτε με αδειανό στομάχι.
Από Cogito ergo sum , μοντάζ Γρέκι
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου