Tα ποσά που φαίνεται να έχουν δαπανηθεί από το ΠΑΣΟΚ κατά την τετραετία 2007-2010, χωρίς να υπάρχουν νόμιμα παραστατικά, μπορεί να μην προκαλούν ως προς το ύψος τους, αν και ο αριθμός δεν είναι ευκαταφρόνητος. Σύμφωνα με στοιχεία της «Εφ.Συν.», υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ συν περίπου 15 εκατ. ευρώ που υπήρχαν στο αποθεματικό το 2007 και...
έκτοτε ουδείς ξέρει πού «πέταξαν».
Οταν, όμως, διαβάζει κάποιος ότι για την τετραετία αυτή εντοπίστηκε να έχουν εκδοθεί 45.000 αεροπορικά εισιτήρια για ένα μόνο χρόνο (!), χωρίς οι δαπάνες αυτές να έχουν νόμιμα παραστατικά, ε, τότε φαντάζει λογικό ο έλεγχος να φτάσει σε βάθος και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες. Δεν φαίνεται να είναι τυχαίο ότι υπάρχει μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην εξέλιξη της δικαστικής έρευνας. Το επίμαχο πόρισμα δεν έχει παραδοθεί στις δικαστικές αρχές, παρά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί. Οπως επίσης δεν πρέπει να παραβλεφθεί, το αντίθετο μάλιστα, η σύγκρουση μεταξύ νυν και πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος, όμως, ο οποίος, όπως συνηθίζει χάριν των εντυπώσεων και μόνο, είχε διαμηνύσει ότι η υπόθεση θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο, κατάπιε τη γλώσσα του στην πορεία, για να διατηρηθούν τάχα η εσωτερική ειρήνη του κόμματος, οι εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες. Και οι δύο μορφές αντιμετώπισης εκ μέρους του είναι κατακριτέες. Από τη μια βρυχηθμοί λέοντος και από την άλλη απόλυτος συμβιβασμός με τις επιταγές και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.
Η όλη διαδικασία δίνει στην κοινή γνώμη την ευκαιρία, μέσα από τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», να εκτιμήσει το πώς διαχειρίζονταν τα οικονομικά του οίκου τους εκείνοι στους οποίους ανατέθηκε και η διαχείριση της οικονομίας της χώρας. Ιδού: κατασπατάληση, «γαλαντομία», υπερπολυτέλεια, αδιαφάνεια, «γενναιοδωρία», εντυπωσιασμός (νέα γραφεία, γυμναστήρια και λοιπά).
Εχει μεγάλη σημασία ότι οι υπογραφές για να καλύπτονται οι δαπάνες έμπαιναν σε ανεπίσημα έγγραφα και όχι σε νόμιμα παραστατικά. Την ίδια εποχή, μάλιστα, το κόμμα συνέχιζε να δανειοδοτείται με τα περίφημα θαλασσοδάνεια, άλλη μεγάλη πληγή για το πολιτικό σύστημα, το οποίο βεβαίως το ίδιο την προκάλεσε.
H υπόθεση της υπεξαίρεσης και της φοροδιαφυγής είναι το παθογενές στοιχείο στην ελληνική πολιτική ζωή και, δυστυχώς, εκεί εντάσσεται η διακρίβωση της στάσης του κόμματος στα εν λόγω κακουργήματα. Είναι πάντως μια ευκαιρία και για τη δικαιοσύνη και για την κοινωνία να έλθουν όλα στο φως όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου