Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Υπόσχονται παροχές, έρχονται νέα μέτρα

ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ 
Mε τον προεκλογική μάχη εν όψει αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών να μπαίνει στην τελική ευθεία, η κυβέρνηση ανεβάζει στροφές στην επικοινωνιακή της αντεπίθεση, βγάζοντας από το καπέλο λαγούς με παροχές.

Μετά το πολυθρύλητο «κοινωνικό μέρισμα», τώρα τάζει νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

Ωστόσο, έστω και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα, το επόμενο διάστημα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα, οι οποίες κρύβουν νέα σκληρά μέτρα, καθώς αναμένονται:...

*** μείωση των επικουρικών συντάξεων

*** νέες απολύσεις στο Δημόσιο

*** κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που θα δημιουργήσουν νέες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία

*** πάγωμα μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, έως και το 2018 όπως προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα Σταθερότητας,

Το «ευχάριστο διάλειμμα» με την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, την «επικύρωση» από την τρόικα του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ολοκληρώθηκε χθες μετά την απόφαση του Euro Working Group για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 6,3 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος Απριλίου. Στη συνέχεια αναμένεται εντός του Μαΐου να συνεδριάσει και το Δ.Σ. του ΔΝΤ ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση δύο δόσεων συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Μεσοπρόθεσμο

Πλέον, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επιστρέψει στη σκληρή πραγματικότητα της εφαρμογής των μνημονιακών δεσμεύσεων, με πρώτο σταθμό την ψήφιση έως τις 5 Μαΐου του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος Σταθερότητας. Αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση των 6+6 προαπαιτούμενων έως τον Ιούνιο για να εκταμιευτούν και οι δύο υποδόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ η κάθε μία.

Οπως έγραψε η «Ε» την Τετάρτη 23 Απριλίου, το νέο ΜΔΠΣ θα βάλει τις δημόσιες δαπάνες στον πάγο για μία τετραετία. Με το νέο Πρόγραμμα θα επιβάλλεται λιτότητα διαρκείας, υποχρεώνοντας τις ελληνικές κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε καμία αύξηση μισθών, συντάξεων και κονδυλίων για τα ασφαλιστικά ταμεία, την υγεία και τις υπόλοιπες δαπάνες του Δημοσίου.

Παράλληλα, όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα πρέπει να τρέξουν την υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες απαιτούνται για την εκταμίευση των επόμενων δύο υποδόσεων.

Ηδη χθες στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του EWG, οριστικοποιήθηκε η λίστα των 12 προαπαιτούμενων η οποία περιλαμβάνει:

Τα 6 προαπαιτούμενα ώς το τέλος Μαΐου:

1. Ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (χθες ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής).

2. Ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Σε αυτό προβλέπεται η μετάθεση των ελέγχων από το στάδιο προ της ίδρυσης μιας επιχείρησης στο στάδιο μετά τη λειτουργία. Παράλληλα, για την έναρξη λειτουργίας θα αρκεί η δήλωση αυτοσυμμόρφωσης ή θα απαιτείται η πιστοποίηση τρίτου ή η αξιοποίηση εργαλείων της αγοράς, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας, από τα οποία θα προκύπτει η τήρηση των κανόνων λειτουργίας. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής ελέγχων τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους φορείς, εισάγονται γενικοί όροι λειτουργίας, πρότυπα και προδιαγραφές για κάθε δραστηριότητα, ενώ δημιουργείται κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των αδειοδοτήσεων και των ελέγχων.

3. Συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων.

4. Ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς (εκκρεμεί από τον Απρίλιο).

5. Κοινή Υπουργική Απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

6. Ψήφιση νόμου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων.

Τα 6 προαπαιτούμενα ώς το τέλος Ιουνίου:

1. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

2. Ψήφιση του νόμου για τα δάση.

3. Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

4. Κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

5. Ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ (κατατέθηκε στη Βουλή) και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

6. Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων» με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Του ΑΛΕΞ. ΚΛΩΣΣΑ από enet