ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Xέρι χέρι με τον Α. Σαμαρά και ταυτίζοντας την πολιτική σταθερότητα με την μακροημέρευση της δικομματικής κυβέρνησης, θα αντιμετωπίσουν ο Ευ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ την υπόθεση Μπαλτάκου, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέφερε χθες στον πρωθυπουργό και άφησε να εννοηθεί στις δηλώσεις του.
Σε εμφανή απόσταση από το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τη στάση του γραμματέα του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη, του πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και πολλών άλλων στελεχών που συζητούν σενάρια όπως η αποχώρηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ από...
Σε εμφανή απόσταση από το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τη στάση του γραμματέα του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη, του πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και πολλών άλλων στελεχών που συζητούν σενάρια όπως η αποχώρηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ από...
την κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος βγήκε έπειτα από τη δίωρη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι:
* Πρώτον, ότι ο ίδιος και ο πρωθυπουργός λειτουργούν ως εγγυητές της σταθερότητας της χώρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα στα στελέχη του κόμματός του να μην στοχεύουν εναντίον του πρωθυπουργού.
* Δεύτερον, ότι η πολιτική ζωή της χώρας δεν πρέπει να καταστεί όμηρος του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής και για να γίνει αυτό πρέπει να ενισχυθεί ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης, δηλαδή το κόμμα του.
* Τρίτον, ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις (σ.σ.: εννοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ) δεν πρέπει στη λογική του μικροκομματικού οφέλους να υιοθετούν επιχειρήματα της Χρυσής Αυγής.
* Τέταρτον, έκανε λόγο για συνεργασία με τη Ν.Δ. σε μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, θυμίζοντας -για να απαντήσει στην επανεμφάνιση Παπανδρέου- την πρώτη τρικομματική με τη συμμετοχή του ακροδεξιού ΛΑΟΣ και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον Γ. Παπανδρέου.
Το ερώτημα είναι αν τη στιγμή που πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ φλερτάρουν με σενάρια αποχώρησης από την κυβέρνηση -επειδή υπολογίζουν και φοβούνται ότι η υπόθεση Μπαλτάκου θα παρασύρει και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους- θα ακολουθήσουν τη γραμμή Βενιζέλου «στηρίζουμε τον Σαμαρά» και αν όντως θεωρούν -όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ότι το μείζον ζήτημα, ακόμα και τώρα, στα αποκαλυπτήρια της ακροδεξιάς Ν.Δ. του Α. Σαμαρά, είναι να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση. Και μάλιστα, τη στιγμή που οι αντιδράσεις ενισχύονται.
«Οι εκλογικοί κύκλοι πάντα θα υπάρχουν και ο λαϊκισμός δεν πρόκειται να κερδίζει συνέχεια αν εμείς υπεραπιζόμαστε τις αρχές μας και το σωστό. Ο,τι έχω πει ισχύει» είπε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου, σε ερώτηση αν η τοποθέτησή του, που επί της ουσίας προέτρεπε το ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά, είναι ακόμα σε ισχύ.
Σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές εκλογές, συζητήθηκε το θέμα της στάσης του ΠΑΣΟΚ ενόψει της σημερινής συνάντησης Βενιζέλου - Σαμαρά. Οσοι συμμετείχαν (Ν. Ανδρουλάκης, Δ. Καρύδης, Λ. Κατσικαρέλης, Ν. Σαλαγιάννης κ.ά.) εισηγήθηκαν στον κ. Βενιζέλο ότι πρέπει να υπερασπιστεί την πολιτική σταθερότητα, οφείλει όμως να βγει σκληρά και να μην φανεί ότι ανέχεται τέτοιες καταστάσεις για να υπερασπιστεί τον πρωθυπουργό και να διαχωρίσει το ΠΑΣΟΚ ως τον προοδευτικό πόλο της δικομματικής κυβέρνησης.
Συζητήθηκε ακόμα ότι μία σαφής ένδειξη αποδοκιμασίας της ακροδεξιάς κατρακύλας της Ν.Δ. θα ήταν το ΠΑΣΟΚ να βγει δημοσίως και να συμφωνήσει με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, στη λογική ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να αναδειχθεί και να στηλιτευθεί και η αμφιταλαντευόμενη -όπως είπε- στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Χρυσής Αυγής, κάτι που αναμένεται να κάνει ο ίδιος από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στις δηλώσεις που έκανε χθες το πρωί έξω από το Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος δεν υιοθέτησε πλήρως αυτές τις εισηγήσεις. Αναφέρθηκε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή αλλά προανήγγειλε διμέτωπο (από τον ίδιο και τον πρωθυπουργό) εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Προστάτεψε την πολιτική του σχέση με τον Α. Σαμαρά και προσπάθησε να δώσει χαρακτήρα εγχειρήματος εθνικής ανάγκης στην απόφαση συνέχισης της συνεργασίας με τη Ν.Δ.
Λίγες ώρες πριν, ο γραμματέας του κόμματος Ν. Ανδρουλάκης είχε δηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανεχθεί άλλους «μπαλτάκους», ενισχύοντας νέα σενάρια αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.
«Δεν εκβιαζόμαστε από νταβατζήδες της κλειδαρότρυπας. Να βγουν όλα στη δημοσιότητα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ενώ στο προσκήνιο βγήκαν και οι «παπανδρεϊκοί». Ο Γ. Ραγκούσης πρότεινε να υπάρξουν κινήσεις για εκλογή άλλου πρωθυπουργού από την παρούσα Βουλή, κάνοντας λόγο για «παρακράτος Σαμαρά και όχι Μπαλτάκου», ο Γ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι «η παραίτηση Μπαλτάκου δεν σώζει τα προσχήματα» και ο Σ. Ξυνίδης επικέντρωσε στο θέμα του πλήγματος που έχει δεχθεί η Δικαιοσύνη, γράφοντας ότι «η Δικαιοσύνη έχει μόνο μία ευκαιρία να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι μπορεί να την εμπιστεύεται. Να μη σιωπήσει, να μην κρυφτεί...».
Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου