Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Εκκαθαριστές με δάνεια και πλαστά τιμολόγια!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενας δικηγόρος κι ένας υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας λάμβαναν δάνεια και μετά, με τα εικονικά και τα πλαστά τιμολόγια, πραγματοποιούσαν εικονικές εισαγωγές χυμού τομάτας
Πάρτι με δάνεια που καταλήγουν σε καταθέσεις του εξωτερικού φέρονται ότι έστησαν εκκαθαριστές της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και βρίσκονται υπό την προστασία κρατικών παραγόντων. Η υπόθεση είναι στο στόχαστρο του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλου, ο οποίος δέχτηκε σχετική καταγγελία και παρήγγειλε τη διενέργεια...
προκαταρκτικής εξέτασης.

Ανέθεσε στην Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) να ερευνήσει αν στοιχειοθετούνται τα εξής αδικήματα: Υπεξαίρεση στην υπηρεσία, κατ' εξακολούθηση, σε βάρος Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Απάτη κατ' εξακολούθηση σε βάρος ΝΠΙΔ. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Εκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, σε βαθμό κακουργήματος.

Ο κ. Δημόπουλος ζητεί: Να εξεταστούν κρίσιμοι μάρτυρες, όπως είναι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΔΟΥ Σίνδου, υπάλληλοι τράπεζας, παλιοί νομικοί σύμβουλοι και εκκαθαριστές της ΕΑΣΘ. Να επισυναφθούν τυχόν συμβάσεις δανείων, άλλα σχετικά έγγραφα και να ληφθούν καταθέσεις ανωμοτί των υπόπτων που μπορούν να προτείνουν άλλους μάρτυρες οι οποίοι θα εξεταστούν, στο πλαίσιο της έρευνας. Επίσης ζητεί να διαπιστωθεί αν έχει σχηματιστεί άλλη δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και ποια είναι η τύχη της.

Στην ανώνυμη καταγγελία που τέθηκε υπόψη του εισαγγελέα αναφέρεται ότι: Από το 2008 η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) - Ομοσπονδία μπήκε σε εκκαθάριση, που σημαίνει ότι σταματάει η ζημιά του Δημοσίου και οι εκκαθαριστές, σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου, πρέπει να σταματήσουν να μεγαλώνουν τις ζημιές σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Μέχρι σήμερα, 2014, τι έχει γίνει;

Οι εκκαθαριστές λειτούργησαν την πτωχευμένη επιχείρηση, έλαβαν καινούργια δάνεια συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ. Δικαιολόγησαν δαπάνες με εικονικά και πλαστά τιμολόγια, έκαναν εισαγωγές χυμού τομάτας από την Ιταλία και πούλησαν το διεθνές σήμα της επιχείρησης που ήταν ο «Λευκός Πύργος», σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να πουλούν κομμάτι κομμάτι τα περιουσιακά στοιχεία, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Κατόπιν παρέμβασης παραγόντων της ΕΑΣΘ, όταν κάποιος εισαγγελέας διέταξε να γίνει έλεγχος των εκκαθαριστών τότε αμέσως ένα αόρατο δίχτυ προστασίας που τους προστάτεψε. Ο έλεγχος δεν έγινε ποτέ και τα δάνεια συνεχίστηκαν να μοιράζονται σε προστάτες και σε καταθέσεις στο εξωτερικό. Το 2008, μετά το διορισμό των εκκαθαριστών, έγινε μια καινούργια Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης που δεν έχει καμία σχέση με την παλιά ΕΑΣΘ - Ομοσπονδία.

Οι εκκαθαριστές, ένας δικηγόρος κι ένας υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας, λάμβαναν δάνεια και μετά, με τα εικονικά και τα πλαστά τιμολόγια, πραγματοποιούσαν εικονικές εισαγωγές χυμού τομάτας από την Ιταλία, και άλλα πολλά. Τα δάνεια, αφού τα μοιράζονταν, κατέληγαν σε καταθέσεις του εξωτερικού. Η Ενωση έχει έδρα το χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης και ανήκει στην Εφορία Σίνδου, η οποία γνωρίζει πόσα εικονικά τιμολόγια εκδόθηκαν στην ΕΑΣΘ.

Η περιουσία της παλιάς ΕΑΣΘ είναι τεράστια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα το πάρτι των καταθέσεων. Σε όλο το κύκλωμα συμμετέχουν οι εκκαθαριστές, στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας, ορισμένοι εισαγγελείς και ορισμένοι δικηγόροι και δημόσιοι υπάλληλοι που κρατούν την υπόθεση σε πλήρη μυστικότητα. Για όλα αυτά δεν ελέγχθηκαν και δεν ελέγχονται μέχρι σήμερα. Το υπουργείο Οικονομικών, με υπουργό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, δεν άφησε να γίνει έλεγχος των εκκαθαριστών.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη καταγγελία, εκτός από τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρη Δημόπουλο, απευθύνεται και στο γενικό γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργο Σούρλα.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ από enet