Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Αγελαδοτρόφοι: Αφανισμός, αν επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του γάλακτος

Αδιέξοδη η συνάντηση με Σκορδά 
Για αφανισμό της αγελαδοτροφίας, στην περίπτωση που επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, έκαναν λόγο εκπρόσωποι του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί συνάντησή τους με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, την οποία οι ίδιοι χαρακτήρισαν αδιέξοδη. Οι αγελαδοτρόφοι ζήτησαν από τον κ. Σκορδά να «παγώσει» το θέμα και να συσταθεί ομάδα εργασίας, έργο της οποίας θα είναι να εξετάσει αν χρειάζονται και σε ποιους τομείς αλλαγές στην αγορά γάλακτος.

«Είχαμε ένα πρώτο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στη σκόνη γάλακτος και στο να επιτραπεί η χρήση της σε γιαούρτια και τυριά. Ο κ. Σκορδάς μας είπε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Από την συνάντηση αποκομίσαμε την εντύπωση...
πως δεν είναι θέμα τρόικας η επιχειρούμενη επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά του υπουργείου» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Holstein Ελλάδας Αθανάσιος Βασιλέκας, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει μεθόδευση που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Σύμφωνα με κοινή επιστολή που απέστειλαν ο ΣΕΚ και η Ένωση Φυλής Holstein προς όλους τους βουλευτές, η αγελαδοτροφία, την τελευταία πενταετία, έχει συρρικνωθεί σημαντικά κι από 120.000 γαλακτοπαραγωγικά ζώα σήμερα αριθμεί 85-90.000.

Αυτό έχει αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος, όπου παρότι η εθνική ποσόστωση ανέρχεται σε 842.000 τόνους, η φετινή παραγωγή άγγιξε τους 580.000 τόνους.

«Αντί το υπουργείο Ανάπτυξης να ασχοληθεί με την ανάπτυξη» αναφέρεται στην επιστολή «εξαντλείται στην προπαγάνδα της θέσης που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ». Τονίζεται, επίσης, πως η επιχειρούμενη αλλαγή «θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την αγελαδοτροφία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή το ελάχιστο κέρδος».

Για τη διάρκεια ζωής

Όσον αφορά το καυτό θέμα της διάρκειας ζωής του γάλακτος, στις διαπραγματεύσεις αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει κανένας τεχνητός διαχωρισμός και κανένα κενό για γάλα με διάρκεια ζωής 5-15 ημερών που πρέπει να καλυφθεί, καθώς αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν δύο είδη γάλακτος:
  • το «παστεριωμένο» γάλα που ονομάζεται και «φρέσκο» γάλα που είναι γάλα χαμηλής θερμικής επεξεργασίας, με διάρκεια ζωής 1-5 ημέρες και
  • το γάλα «υψηλής παστερίωσης» που είναι γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας, με διάρκεια ζωής 1-40 ημέρες.
Χαρακόπουλος: Στο πλευρό των αγελαδοτρόφων

Αντιπροσωπεία των αγελαδοτρόφων συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό τους.
Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή διατυπώθηκε από το υπουργείο -και τον ίδιο προσωπικά- στέρεη επιχειρηματολογία για τις συνέπειες που θα έχει η υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ στην πρωτογενή παραγωγή, χωρίς ουσιαστικό κέρδος για τους καταναλωτές.

«Δυστυχώς» υπογράμμισε, «μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει πειστικές απαντήσεις. Αντιθέτως, ακούμε διάφορα παραπλανητικά, έως φαιδρά, για εμφιαλωμένο γάλα ημέρας. Αναμένουμε στο ακουστικό μας. Ελπίζω να επικρατήσει η λογική».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από news.in.gr, σκίτσο skitsoblog