ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ: «ΠΗΡΑΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ»!
Πριν στεγνώσει το μελάνι της έβδομης -και όπως φαίνεται όχι τελευταίας- απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδόθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, βάζοντας οριστικό φρένο στα έργα της εκτροπής του Αχελώου, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλία την ολοκλήρωση των έργων της εκτροπής του ποταμού, που διχάζει τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας και πάνω από μισό αιώνα την ελληνική κοινωνία σε πολιτικό, οικονομικό, τεχνοκρατικό και οικολογικό επίπεδο.
Τηρώντας την παράδοση, που θέλει τα έργα της εκτροπής του Αχελώου να αποτελούν μόνιμη και σταθερή προεκλογική εξαγγελία όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων, ανακοίνωσε τη συνέχιση και ολοκλήρωση της κατασκευής τους, προσδιορίζοντας ότι θα ακολουθηθεί...
Τηρώντας την παράδοση, που θέλει τα έργα της εκτροπής του Αχελώου να αποτελούν μόνιμη και σταθερή προεκλογική εξαγγελία όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων, ανακοίνωσε τη συνέχιση και ολοκλήρωση της κατασκευής τους, προσδιορίζοντας ότι θα ακολουθηθεί...
ως τελική λύση η λεγόμενη «μικρή εκτροπή» του Αχελώου. Προβλέπεται η ποσότητα μεταφερόμενου νερού να διαμορφωθεί σε 450 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και παράλληλα να ολοκληρωθούν τα έργα της προσαγωγού σήραγγας του Αχελώου και το φράγμα της Συκιάς, δηλαδή τα δύο βασικά ημιτελή έργα, που υλοποιούν το έργο της εκτροπής.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αφού σημείωσε ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ από την κατασκευή των έργων της εκτροπής παραβιάζονται συνολικά δέκα σημεία της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, είπε χαρακτηριστικά ότι «ξανά αυτή τη στιγμή πήραμε μια αρνητική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά ταυτόχρονα απόφαση που μας επιτρέπει να κάνουμε το έργο», προσθέτοντας ότι «θα σεβαστούμε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα προχωρήσουμε να φτιάξουμε το έργο».
Τετελεσμένα
Η «Ε» έχει αποκαλύψει από τις 13 Ιανουαρίου 2014 (δημοσίευμα με τίτλο «Εκτροπή να 'ναι και ό,τι να 'ναι»), όπως επιβεβαιώνεται από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού, ότι στο υπουργείο Υποδομών εξετάζονται οι δυνατότητες αναπροσαρμογής του έργου, ώστε να εμφανίζεται ότι προωθείται σύμφωνα με τις επιταγές της απόφασης του ΣτΕ. Βεβαίως οι πολέμιοι της εκτροπής, όσον αφορά τους αλλεπάλληλους ανασχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών, καταγγέλλουν ότι «πρόκειται για μεθόδευση που εφαρμόζεται απαράλλακτα επί δεκαετίες, με στόχο κάθε φορά τη δημιουργία τετελεσμένων».
Από την πλευρά του το υπουργείο Υποδομών στηρίζει την εκτίμησή του ότι θα έχει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης του βασικού αρδευτικού έργου της εκτροπής του Αχελώου προς το Θεσσαλικό κάμπο, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πλέον καλύπτονται οι βασικές ελλείψεις στις οποίες θεμελιώνεται η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες διαχείρισης των υδάτων των περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, όπου υπάγεται η Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2000/60, όπως επίσης μελέτες για την προστασία της ορνιθοπανίδας και των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000.
Εργα σε εξέλιξη
Η εκτροπή του Αχελώου ξεκίνησε με αρχικό προγραμματισμό μεταφοράς 1,1 δισ. κυβικών μέτρων νερού ετησίως. Σε συνέχεια ακυρωτικών αποφάσεων για τα έργα, η μεταφερόμενη ποσότητα του νερού περιορίστηκε σε 800, ακολούθως σε 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και τώρα, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που όπως φαίνεται καταρρίπτει το σχεδιασμό της περιόδου 2006-2008, ετοιμάζεται το ηπιότερο σενάριο των 450 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως.
Παράλληλα από το υπουργείο Υποδομών σημειώνεται ότι με απόφαση του ΣτΕ για λόγους στατικής προστασίας έχουν εγκριθεί έργα συντήρησης στην ημιτελή σήραγγα της εκτροπής του Αχελώου, η οποία έχει κατασκευαστεί σε 11 από τα 18 χιλιόμετρα του συνολικού μήκους της. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο ανέθεσε εργολαβία η οποία αφορά σε έργα υποστήριξης και επισκευών στο ανολοκλήρωτο τμήμα της σήραγγας για να μη γίνονται κατολισθήσεις, όπως επίσης σε αντλήσεις και απαγωγές των σωρευόμενων υδάτων. Βεβαίως με την κατασκευή της σήραγγας και του φράγματος Συκιάς ολοκληρώνονται τα δύο βασικά ημιτελή έργα, που υλοποιούν το έργο της εκτροπής.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε χθες στη Θεσσαλία ότι η λειτουργία του έργου θα βασιστεί σε δύο πολύ μεγάλα υδροηλεκτρικά, «τη στιγμή που έχουμε ανάγκη από φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, αντί να παράγουμε ενέργεια από πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ρυπογόνο λιγνίτη πολλές φορές». Τόνισε ότι «όταν το νερό στο Θεσσαλικό κάμπο αυτή τη στιγμή υπάρχει στα 400 μέτρα, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, αυτό σημαίνει ότι περιβαλλοντικά η Θεσσαλία είναι κατεστραμμένη».
Τόνισε ακόμη ότι η μέχρι τώρα διαχείριση των έργων του Αχελώου ήταν ένα «τεράστιο λάθος», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έγινε «χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, στις δικαστικές αποφάσεις, πολλές φορές με ετσιθελισμό και με ξεροκεφαλιά, λες και τα δίκτυα στη χώρα δεν πρέπει να ενώνονται μεταξύ τους, λες και τα νερά, το υδάτινο δυναμικό της χώρας, δεν πρέπει η μια περιοχή να συμπληρώνει την άλλη», υπογραμμίζοντας ότι «τα δημόσια αγαθά, επαναλαμβάνω, και τα φυσικά αγαθά είναι για όλους μας».
Νέες αντιδράσεις
Αναμένεται νέος κύκλος αντιδράσεων, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υποδομών και νέες προσφυγές στο ΣτΕ. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 26/2014 απόφασή της, τον περασμένο Ιανουάριο, βάζοντας φρένο στην εκτροπή του Αχελώου, έκανε δεκτές τις αιτήσεις του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Ελλάς, της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των Δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου κάνει δεκτούς τους λόγους που είχαν προβάλει οι οργανώσεις και οι φορείς που αντιτίθενται στην εκτροπή, οι οποίοι είναι: Παραβίαση του άρθρ. 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος. Παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα. Παραβίαση της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ για τη εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Παραβίαση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους και τα είδη. Παραβίαση της Σύμβασης της Γρανάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με δεδομένες όλες αυτές τις παραβιάσεις, το δικαστήριο έκρινε ότι ο ώς σήμερα σχεδιασμός του έργου αντιβαίνει στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι αντίπαλοι του έργου πανηγύρισαν ότι «δικαιώθηκε ένας συνεπής και υπομονετικός οικολογικός αγώνας 20 και πλέον ετών, για να σωθεί ο μεγάλος ποταμός από ένα παράλογο και κακοσχεδιασμένο έργο και η χώρα από τη σπατάλη άγνωστων μέχρι σήμερα δισεκατομμυρίων ευρώ». Ολα δείχνουν ότι ο αγώνας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα...
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου