Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Κατσανέβας: Η ντροπή της κοινωνίας της πληροφορίας

Αύριο το πρωί εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Θεόδωρος Κατσανέβας εναντίων νεαρού διαχειριστή της Wikipedia. Πριν από λίγο καιρό η ελληνική δικαιοσύνη είχε ενθουσιάσει τα πλήθη επιδικάζοντας τα προσωρινά υπέρ του Θεόδωρου. Η ιστορία πάντως δεν άλλαξε τότε. 

Με μια ακόμα ανάρτησή του ο Θεόδωρος Κατσανέβας εξασφαλίζει την υστεροφημία του στην κοινότητα της πληροφορίας. Ο τίτλος...
του άρθρου είναι «Οι διαχειριστές της Βικιπαίδεια αυτοαποκαλύπτονται» και σε αυτό προσπαθεί να απαντήσει σε ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα που θέσαμε από την πρώτη στιγμή: πως γνωρίζει σε ποιόν να κάνει την αγωγή αφού ο χρήστης της Wikipedia (DIU) διατηρεί την ανωνυμία του.

Στο άρθρο του ο Θεόδωρος παρουσιάζει ένα ρεπορτάζ στο οποίο κατονομάζονται 8 διαχειριστές της Wikipedia ισχυριζόμενος ότι από αυτό έμαθε το όνομα του διαχειριστή του λήμματος που τον ενοχλούσε. Αποτυγχάνει πάντως να μας εξηγήσει πως επέλεξε με τέτοια επιτυχία ανάμεσα στα άλλα 7 ονόματα. Ξέρετε τι λέω εγώ; Ότι πρώτα έμαθε το όνομα (από κάπου που δεν έπρεπε) και μετά αφού το χτύπησε στο google βρήκε μερικά άρθρα (που όμως έχουν το πρόβλημα της σύνδεσης με το Nickname). Ίσως σε αυτό να αναφέρεται όταν γράφει «φυσικά υπάρχουν και άλλες πηγές». Αλήθεια ε; Γιατί δεν τις γράφει και αυτές;

Το κείμενο στο Blog του Θεόδωρου είναι απολαυστικό όμως και παρακάτω. Εκεί που λέει «Θέλω επίσης να τονίσω ότι, προσωπικά δεν απειλώ κανένα. Απλώς υποστηρίζω αυτό που πιστεύω ότι είναι το σωστό όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλους». Δεν ξέρω πως το διαβάζετε αλλά εμείς που έχουμε δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα και ηχητικά για την υπόθεση ουδέποτε σκεφτήκαμε ότι μας απειλούσε... μέχρι τη στιγμή που διαβάσαμε ότι «δεν μας απειλεί». Όπως και να έχει ο Θεόδωρος είναι πράος και ήρεμος στο κείμενο του «απλώς υποτρίζοντας» την άποψή του. Καμία σχέση με αυτό τον κύριο που φώναζε «καριόλα» την δικηγόρο του νεαρού διαχειριστή επειδή ενδιαφερόταν «όχι μόνο για εκείνον αλλά για όλους» (ηχητικό ντοκουμέντο στο τέλος της ραδιοφωνικής εκπομπής).

Ο Θεόδωρος επιμένει ότι στο βιογραφικό του υπάρχουν «υβριστικοί χαρακτηρισμοί που υποτίθεται ότι έχει αναφέρει ένα τρίτο πρόσωπο και ειδικότερα μάλιστα όταν από την κοινή λογική προκύπτει ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται». Πρόκειται για περίπτωση που η κοινή λογική αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο επίπεδο της τεκμηρίωσης, αφού ο Θεόδωρος για άλλη μια φορά ισχυρίζεται εμμέσως ότι ο χαρακτηρισμός «όνειδος» στην διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι ανύπαρκτος, παρόλο που στο δικαστήριο περί της γνησιότητας της διαθήκης κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ότι ο Ανδρέας όντως σημαιοστόλισε τον γαμπρό του παρά μόνο την ημερομηνία κατά την οποία αυτή συντάχτηκε.

Τέλος ο κύριος Κατσανέβας αποδεικνύει γιατί είναι η ντροπή της κοινωνίας της πληροφορίας αποτυγχάνοντας για μια ακόμη φορά να κατανοήσει πως λειτουργεί η τεχνολογία. Αφενός αναφέρεται σε στρεπτοδικία επειδή όπως λέει δεν εκτελείται η προσωρινή διαταγή του (άλλου μεγάλου τζιμανιού) δικαστή των προσωρινών μέτρων αρνούμενος να καταλάβει ότι ο κάθε ένας μπορεί να μπει και να γράψει (ή να επαναφέρει) ό,τι θέλει στην Wikipedia. Αφετέρου αναρωτιέται γιατί οι διαχειριστές της Wikipedia επιμένουν στην ανωνυμία τους.

Εχμ, εξαιτίας ανθρώπων σαν κι εσένα ίσως;

Κώστας Εφήμερος από ThePressProject