Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Σκορποχώρι για τη γαλάζια ευρωλίστα

Με μικρά πηδηματάκια... απομακρύνονται πολλοί από τους «διάσημους» πολιτικούς από την αποβάθρα για την είσοδο στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο.

Το τελευταίο διάστημα το Μαξίμου διαπιστώνει ότι οι πιέσεις και τα παρακάλια έχουν μειωθεί, αφού, όπως φαίνεται, ελάχιστοι κορυφαίοι θέλουν να ενταχθούν στη... «λίστα του Σίντλερ». Όσοι πόνταραν στο ότι θα διασωθούν από την εκλογική «σφαγή» των εθνικών εκλογών – με ένα διάλειμμα στις Βρυξέλλες – βλέπουν ότι η εκλογή...
από πανελλαδικό εκλογικό σώμα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Ο Σαμαράς και το «ιερατείο» του Μαξίμου έχουν μειώσει τις επαφές, αφού φαίνεται ότι το σχέδιό τους για να προωθήσουν τους δικούς τους επιτυγχάνεται. Είναι προφανές ότι μόνο όσοι έχουν τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να εκλεγούν. Τα κομματικά - κοινοβουλευτικά στελέχη που έχουν δώσει μάχες στο παρελθόν διαπιστώνουν ότι ο κομματικός μηχανισμός υπολειτουργεί και πως είναι δύσκολο να καλυφθεί με προεκλογικές εμφανίσεις η χώρα.

Ως εκ τούτου, όπως λένε, «μόνο οι αγαπημένοι του Σαμαρά και των ΜΜΕ μπορούν να ελπίζουν σε πιθανότητα εκλογής». Κορυφαίος υπουργός, που σκεφτόταν να μεταπηδήσει από την εθνική αντιπροσωπεία στην ευρωπαϊκή, έλεγε ότι, όταν συζήτησε με το επιτελείο της Συγγρού, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένα κεντρικό σχέδιο εκλογικής εκστρατείας και πως όλοι περιμένουν... την «επιφοίτηση» του Αγίου Πνεύματος.

«Η κατάσταση είναι χύμα και θυμίζει παιδική χαρά, ενώ το γελοίο είναι ότι αφήνουν να εννοηθεί στους υποψηφίους πως θα ξοδέψουν τα δικά τους χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία» λέει χαρακτηριστικά. Έτσι, όπως αναφέρουν στελέχη, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σε κορυφαίους, αν και ακόμη δεν το παραδέχονται δημοσίως και κρατούν στάση αναμονής.

Δεν είναι τυχαίο πως νυν ευρωβουλευτές, που ήταν δεδομένο πως θα διεκδικήσουν ακόμα μια θητεία, όπως η Μαριέττα Γιαννάκου, η Ρόδη Κράτσα, ο Γιώργος Παπανικολάου, δεν έχουν αρχίσει να κάνουν καμπάνια μέσω συνεντεύξεων στα Μέσα Ενημέρωσης, έστω για να αρχίσει να συζητείται το όνομά τους, ενώ η Μαριέττα ήδη δήλωσε σήμερα στον ραδιοσταθμό Real FM κάθετα αντίθετη με την επιβολή του σταυρού προτίμησης, με επιχειρήματα τουλάχιστον αξιοσημείωτα.

Ακόμη και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, που λέει ότι δεν έχει αλλάξει απόφαση, δεν κινείται και δεν δεσμεύεται δημοσίως. Τούτο, κατά μία εκδοχή, σημαίνει ότι και ο Σαμαράς δεν έχει δεσμευθεί στους υποψηφίους οριστικά.
Κάποιοι λένε ότι ο βασικός κορμός έχει κλείσει, αλλά όλοι περιμένουν να ψηφιστεί ο νόμος στη Βουλή για να αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία. Οι μόνοι που είναι επισήμως γνωστό ότι θα μετάσχουν στις ευρωεκλογές είναι η Νίκη Τζαβέλα, ο Γιώργος Κύρτσος, όπως έχει αποκαλύψει εδώ και δύο εβδομάδες το «Ποντίκι», ενώ προστίθενται και τα ονόματα του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη και του συνεργάτη του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου παρότι υπάρχουν ερωτήματα για τη δυνατότητα του δεύτερου να κυνηγήσει με αξιώσεις τη σταυροδοσία σε πανελλαδικό επίπεδο.

Δεδομένη θεωρείται και η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, του γιου του Αχιλλέα, ο οποίος βασίζεται, όπως φαίνεται, στο όνομα για να εκλεγεί.

Τέλος, φήμες φέρνουν τον Άδωνι Γεωργιάδη να επιστρατεύεται... άρον άρον, ώστε να δοθεί, μεταξύ άλλων, και η μάχη του σταυρού προτίμησης, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δηλώνει διαθέσιμη εφόσον της το ζητήσει ο πρωθυπουργός, είναι πάντα στα υπ’ όψιν...

Ο σχεδιασμός

Το μείζον για τη Ν.Δ. είναι να προχωρήσουν αυτήν την ώρα οι αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες στην Αττική, τον Δήμο Αθηναίων, την Κεντρική Μακεδονία και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, λένε στη Συγγρού, όπου ο Ανδρέας Παπαμιμίκος χρεώθηκε προσωπικά να «τρέξει» τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα έκαναν περιοδείες μαζί με τους υποψήφιους περιφερειάρχες και τους υποψήφιους δημάρχους σε πρωτεύουσες, αλλά πολλοί εκ των υποψηφίων διαφωνούν, αφού θα χάσουν τοπικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά που διατηρούν παρά την κομματική τους ταυτότητα.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους, η Μαριάννα Πυργιώτη, που ακούστηκε ότι ενδιαφέρεται, λέγεται πως τελικά δεν θα εκτεθεί, ενώ ασαφές παραμένει το τοπίο για τον Μανώλη Κοττάκη, που ακούγεται ότι ενδιαφέρεται και για θέση στη ΝΕΡΙΤ.

Ακόμη, ενώ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης «πλασάρεται» ως υποψήφιος ευρωβουλευτής και διέρρεε πως θα είναι με τη Ν.Δ., το τελευταίο διάστημα δεν αποκαλύπτει με ποιον θα κατέβει.

Φοβικά επιχειρήματα

Το δίλημμα του επιτελείου Σαμαρά είναι εάν θα στηριχθεί και σε ακραία συντηρητικά στελέχη για να μαζέψει τη διαλυμένη βάση του ή θα επιχειρήσει να μαζέψει τη μεσαία τάξη χρησιμοποιώντας και πάλι φοβικά επιχειρήματα για τη σταθερότητα και την οικονομική προοπτική της χώρας. Οι συνεργάτες του Σαμαρά, αλλά και οι κορυφαίοι υπουργοί, φοβούνται ότι, στην προσπάθεια να κερδίσουν ψήφους, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα «λαϊκίσουν» δημιουργώντας κλίμα κατά αντιδημοφιλών κυβερνητικών αποφάσεων και πλειοδοσίας παροχών.

«Κάθε μέρα θα τρέχουμε να μαζεύουμε τις δικές μας συνιστώσες από τα κανάλια» λέει κορυφαίος υπουργός, που θεωρεί ότι η μάχη των ευρωεκλογών μπορεί να καταλήξει σε Βατερλώ για τη Ν.Δ. από τις θέσεις που θα διατυπώνουν οι υποψήφιοι. Η σύγχυση που θα προκαλέσουν με τις αποχρώσεις τους οι δεκάδες υποψήφιοι, παραδέχονται στελέχη, θα προσφέρει «πλούσιο υλικό στον ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο θα το χρησιμοποιήσει εναντίον της Ν.Δ. συνολικά και στις διπλές κάλπες του Μαΐου, αλλά κυρίως στις εθνικές εκλογές.

Πάντως, εάν δεν τελειώσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα – όπως όλα δείχνουν –, ο Σαμαράς θα δυσκολευτεί να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό του ενώ και οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο και να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους.