ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΤΑΝΕΙ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Σε βόμβα για τα δημοσιονομικά εξελίσσεται η καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων, καθώς μόνο στο ΙΚΑ εκκρεμούν 1,2 δισ. ευρώ από την καθυστέρηση απόδοσης 171.000 κύριων και επικουρικών συντάξεων που εκκρεμούν στους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.
Το μηνιαίο ποσό της καθυστέρησης ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ στις περισσότερες...
Το μηνιαίο ποσό της καθυστέρησης ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ στις περισσότερες...
περιπτώσεις η καθυστέρηση φτάνει μέχρι και τα 4 χρόνια. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, ο αριθμός των συντάξεων που δεν έχουν αποδοθεί ανέρχεται σε 37.299. Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ, στις 5 Μαρτίου οι εκκρεμείς υποθέσεις απόδοσης συντάξεων κύριων και επικουρικών ανέρχονται σε 77.375, ενώ οι δικαιούχοι κύριων συντάξεων και επικουρικών ταυτίζονται σε ποσοστό άνω του 80%.
Από αυτές οι 35.576 αφορούν προσωρινές συντάξεις ενώ 4.500 συντάξεις είναι αναπηρίας που έχουν με νομοθετική ρύθμιση τεθεί σε αναστολή διακοπής λόγω της μη εξέτασης των περιπτώσεων αυτών από τα ΚΕΠΑ.
Ακόμη, 16.000 αφορούν περιπτώσεις συντάξεων με βάση τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των διμερών συμβάσεων και οι 61.375 περιπτώσεις κύριων και επικουρικών που έχουν θεμελιωθεί με βάση το Ελληνικό Ασφαλιστικό Δίκαιο.
Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αποδίδει τις καθυστερήσεις στην έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού και εκτιμά ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά μετά και την ψήφιση σχετικής νομοθετικής διάταξης επαναπρόσληψης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της σειράς 9Κ του διαγωνισμού ΑΣΕΠ και θα αντιμετωπισθεί οριστικά μετά την πραγματοποίηση, εντός του 2015, της μηχανογραφικής εφαρμογής «σύνταξη σε μία μέρα» μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η ψηφιοποίηση του χρόνου ασφάλισης που διανύθηκε πριν από το 2002 για όλους τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Κατά συνέπεια το ΙΚΑ εκτιμά ότι, εντός δύο ετών 2014-2015, το φαινόμενο της μηνιαίας καθυστέρησης δικαιούμενων συντάξεων, λόγω της αδυναμίας άμεσου υπολογισμού των συντάξεων εντός εύλογου χρόνου που δεν θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες, θα μειώνεται προοδευτικά μέχρι τον πλήρη μηδενισμό αυτού του φαινομένου εντός του 2016.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου