Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Mάσα Kαι Όργια ημετέρων

Η χρηματοδότηση του προγράμματος «Διάδοση του Χριστιανισμού στη Βόρεια Κορέα» μπορεί να είναι ένας ευγενής στόχος, όπως και η επιχορηγούμενη υποβοήθηση του «Συλλόγου Ονειροπόλων».

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι με ποια χρήματα γίνονται οι επιχορηγήσεις και με ποια κριτήρια δίνονται. Συναφές επίσης είναι το ερώτημα περί ελέγχων της αποτελεσματικότητας των επιχορηγούμενων με δημόσιο χρήμα...
δραστηριοτήτων.

Για παράδειγμα: Πόσα χρήματα στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο ο εκχριστιανισμός του κάθε Βορειοκορεάτη; Πόσους ονειροπόλους προσέλκυσε η επιχορήγηση στον ομώνυμο σύλλογο;

Για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν εδώ και χρόνια γραφεί και ειπωθεί πολλά. Πάντοτε η σκιά των σκανδάλων συνόδευε αυτήν την προωθούμενη από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία πρακτική, την οποία στην Ελλάδα απογείωσε η διοίκηση του Γιώργου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ. Κεντρική ιδέα της πρακτικής των ΜΚΟ είναι η ελευθερία κινήσεων και η ανάληψη δραστηριοτήτων έξω από τα ασφυκτικά γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Πολύ σύντομα – άμεσα θα λέγαμε – αυτή η ελευθερία επεκτάθηκε και στο ζήτημα της χρηματοδότησης από τους πόρους του Δημοσίου. Όποιος είχε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση μπορούσε να χρηματοδοτήσει το όνειρό του και – κυρίως – την τσέπη του. Η ιστορία της ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκε για να αποναρκοθετεί πεδία μαχών ανά τον κόσμο, χωρίς να πραγματοποιεί τη δουλειά που ανέλαβε, είναι ένα παράδειγμα που έχει (ξανα)έρθει στην επικαιρότητα.

Δεν είναι όμως το μόνο: Τα χρήματα που έχουν δοθεί από την εξουσία σε γνωστούς και φίλους των ΜΚΟ, χωρίς στη συνέχεια να υπάρξει έλεγχος και απόδοση λογαριασμού, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία δύσκολα πια μπορεί κάποιος να ακολουθήσει και να βρει, καθώς οι τσέπες στις οποίες έχουν καταλήξει είναι πολύ... βαθιές.

Πώς γίνεται η δουλειά

Όπως λένε οι γνωρίζοντες, η κομπίνα με τις ΜΚΟ είναι απλούστατη. Αρκεί η σύσταση μιας εταιρείας με έναν ΑΦΜ και η κατάλληλη διασύνδεση με τον άνθρωπο που βρίσκεται στον κρουνό της χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο των εκδουλεύσεων στον αμερικάνικο παράγοντα, θέλησε να συμβάλει στο πρόγραμμα της αποναρκοθέτησης περιοχών στα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή.

Ο «εγκέφαλος» (ή κατ’ άλλους αχυράνθρωπος) Κώστας Τζεβελέκος, που, όπως λένε οι γνωρίζοντες, υπήρξε φίλος πρωθυπουργικού αδελφού, στήνει τη ΜΚΟ και υποβάλλει το πλάνο για τη χρηματοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας), της οποίας προΐσταται ο Άλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών (και κατοπινού πρωθυπουργού) Γ. Παπανδρέου. Ο Ρόντος συνεργάζεται άψογα με τον διπλωμάτη Νικόλαο Μπάζα – καθότι και παλαιοί συμφοιτητές στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού – και εκταμιεύεται το κονδύλι για την αποναρκοθέτηση περιοχών του Λιβάνου.

Όταν η ΜΚΟ του Τζεβελέκου δηλώνει ότι ολοκλήρωσε τη δουλειά, ο τότε πρεσβευτής της Ελλάδας στον Λίβανο (Νικόλαος Βαμβουνάκης) σπεύδει επιτόπου για να πιστοποιήσει την εκτέλεση του έργου και, ρωτώντας αρμόδιους αξιωματούχους του Λιβάνου, διαπιστώνει ότι «αποναρκοθετήθηκαν» περιοχές στις οποίες ουδέποτε υπήρξαν ναρκοπέδια. Την αναφορά του Βαμβουνάκη στο ΥΠΕΞ παρέλαβε ο τότε υφυπουργός Α. Λοβέρδος, ο οποίος, μπορεί να μην εκταμίευσε χρήμα προς την εν λόγω ΜΚΟ, όμως δεν παρέπεμψε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Αποχωρώντας ο Λοβέρδος και ο Ρόντος παραδίδουν τη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων στον υφυπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη και τη διπλωμάτη Νίκη - Αικατερίνη Κουτράκου, που ανέλαβε υπεύθυνη της ΥΔΑΣ. Η νέα διοίκηση του υπουργείου συνέχισε να χρηματοδοτεί ανύπαρκτες αποναρκοθετήσεις και η υπόθεση δεν θα είχε έρθει στην επιφάνεια αν ο Βαμβουνάκης δεν προωθούσε την καταγγελία του στη Δικαιοσύνη...

Η υπόθεση της συγκεκριμένης ΜΚΟ ήρθε λοιπόν στην επιφάνεια και καλό θα είναι να ερευνηθεί σε όλες τις διαστάσεις της, που να εμπεριέχουν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και όχι μόνο αυτά που έχουν επιλεκτικά βγει στη σέντρα, όπως ο διπλωμάτης Νικόλαος Τσαμαδός, ο οποίος μάλιστα, όπως βεβαιώνουν οι γνωρίζοντες, ήταν ένας από αυτούς που διαφώνησαν με τον τρόπο των χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ και γι’ αυτό απομακρύνθηκε από τον πυρήνα της διαδικασίας, σε αντίθεση με τον Μπάζα, αλλά και τον εμπειρογνώμονα συνταξιούχο πια Γεώργιο Φιλιππαίο, τον καθ’ ύλην αρμόδιο για τις εκταμιεύσεις...

Πολύ χρήμα

Το πόσο χρήμα μοίρασε το ΥΠΕΞ «για την εκπαίδευση συνταγματολόγων στο Ιράκ», για τη... μελέτη του χρώματος του μπαρμπουνιού ή για κάθε άλλη ευαισθησία των ανθρώπων που μπόρεσαν να στήσουν ένα μαγαζί ΜΚΟ, υπάρχουν ακριβείς αναφορές, καθότι το σχετικό κονδύλι εγγραφόταν στον σχετικό κωδικό (Ξ 531) του υπουργείου. Το «Ποντίκι» έχει στη διάθεσή του τις σχετικές εγγραφές από το 2004 μέχρι και το 2012. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

•   2004: 42.252.343 ευρώ
•   2005: 50.456.300 ευρώ
•   2006: 45.041.844 ευρώ
•   2007: 43.099.368 ευρώ
•   2008: 42.051.185 ευρώ
•   2009: 33.958.759 ευρώ
•   2010: 16.299.139 ευρώ
•   2011: 18.600.377 ευρώ
•   2012: 10.233.146 ευρώ

Μαύρο χρήμα

Το χρήμα που μοιράστηκε σε γνωστούς και φίλους των ΜΚΟ είναι, όπως διαπιστώνει κανείς από τα παραπάνω νούμερα, άφθονο. Τόσο ώστε ένα κομμάτι του «μαυρίστηκε» διά νόμου προκειμένου να διατεθεί χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο από την πολιτική εξουσία του ΥΠΕΞ όπου αυτή ακριβώς επιθυμούσε. Σύμφωνα λοιπόν με αποφάσεις τις οποίες έχει στην κατοχή του το «Ποντίκι» (υπ’ αριθμ.: 00 09 4 / 23.10.2010 και 00009 00171/ 20.9.2011) που υπογράφει ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μεταφέρονται από τον κωδικό Ξ 531 του ΥΠΕΞ στον κωδικό 0896 10.000.000 ευρώ για το 2010 και 8.000.000 για το 2011.

Με απλά λόγια; Με την απόφαση Σαχινίδη «μαύρισαν» 18 εκατ. ευρώ, τα οποία κάποιοι (η πολιτική ηγεσία) μοίρασαν σε κάποιους, χωρίς να πρέπει να δικαιολογήσουν πόσα, σε ποιους και γιατί!

Πονεμένες ιστορίες

• Γίνε εθελοντής σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Ή, καλύτερα, ίδρυσε εσύ μία. Λόγοι υπάρχουν άπειροι, όπως π.χ. το «Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων» (σ.σ.: πρόκειται για τακτικό μέλος της Ομοσπονδίας Εθελοντικών ΜΚΟ Ελλάδας).
• Απόκτησε τις κατάλληλες διασυνδέσεις με πολιτικούς και σελέμπριτι με φιλανθρωπικές ανησυχίες.
• Βρες έναν καλό επικοινωνιακό σύμβουλο και άκρες στα δημοσιογραφικά γραφεία ώστε να τύχεις της αρμόζουσας προβολής.
• Και εν τέλει γίνε εκατομμυριούχος με τα λεφτά των κορόιδων...
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μέσα στα επόμενα 15 χρόνια ο αριθμός των ΜΚΟ που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων υπολογίζεται μεταξύ 20.000 και 30.000 οργανώσεων, που είτε παρέμειναν «εταιρείες - σφραγίδες» είτε προσέλκυσαν εκατοντάδες μέλη και αρκετά εκατομμύρια ευρώ κρατικών επιχορηγήσεων.

Επρόκειτο για ένα ασύλληπτο «πάρτι» μίζας και διαφθοράς, που στήθηκε με τα χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου και στο οποίο είτε έμμεσα είτε άμεσα εμπλέκονται κορυφαία πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων που κυριάρχησαν στο πολιτικό σκηνικό τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Μπορεί οι πολιτικές σκοπιμότητες της τρέχουσας περιόδου να ευνοούν τη διαρροή αποκαλύψεων σχετικά με τη «σκοτεινή δράση» συνεργατών και συμβούλων του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ειδικά κατά την περίοδο της θητείας του τελευταίου στο υπουργείο Εξωτερικών (1999-2004), όμως η «κάννουλα των ευρώ» έρρεε ανεξέλεγκτα τόσο επί κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ όσο και κατά την πενταετία της κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας.

Παραμένει απροσδιόριστο το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων που δόθηκαν σε αμέτρητες ΜΚΟ από τα υπουργεία Εξωτερικών, Υγείας και Πολιτισμού (από το 2000 έως και το 2010, οπότε ένεκα του μνημονίου διακόπηκαν τα προγράμματα και ξεκίνησαν έλεγχοι στα οικονομικά στοιχεία 595 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που φέρεται να έχουν εισπράξει επιδοτήσεις άνω των 70.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει, άλλωστε, και από το πόρισμα της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με τη δράση της ΜΚΟ, που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2012, τα τρία προαναφερόμενα υπουργεία ήταν η «κορυφή του παγόβουνου» αφού, όπως αναφερόταν στην επίμαχη έκθεση, το χρήμα «έρρεε» και από άλλους κρατικούς φορείς όπως π.χ. το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, της Γενικής Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ένταξης, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (μέσω της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών κ.λπ.

Πρωταθλητής των αμφιλεγόμενων επιχορηγήσεων αναδεικνύεται το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο την περίοδο 2000-2010 εμφανίζεται να διέθεσε το ποσό των 115.388.814 ευρώ για την προώθηση της «Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας» της χώρας.

Αυτός ήταν και ο αντικειμενικός σκοπός της ΥΔΑΣ, της νευραλγικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ που όχι μόνο διένεμε τον πακτωλό των εκατομμυρίων ευρώ σε διάφορες αμφιβόλου φερεγγυότητας ΜΚΟ, αλλά ανάλογα με την περίπτωση της επιδότησης καθόριζε κάθε φορά τόσο το θέμα όσο και τον τόπο διεξαγωγής του έργου.
Είναι η υπηρεσία όπου «αλώνιζε» επί θητείας Παπανδρέου στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας ο «μυστηριώδης» Άλεξ Ρόντος (ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων για την αμαρτωλή υπόθεση του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης). Πρόκειται όμως για την ίδια υπηρεσία που από τις αρχές του 2012, επί θητείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ανέλαβε να διαχωρίσει την «ήρα από το στάρι».

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι οι δύο νέοι επικεφαλής της υπηρεσίας, εκείνη τη χρονική περίοδο, είναι πως για τα πεπραγμένα της ΥΔΑΕ από το 2000 έως και το 2010 δεν υπήρχε καμιά αξιόλογη ηλεκτρονική υποδομή, πράγμα που συνεπάγεται ότι το χρήμα «έρρεε άφθονο» και ανεξέλεγκτο.
Όσο για τις επιδοτήσεις των ΜΚΟ τον... περασμένο αιώνα (τη δεκαετία του ’90), αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν σε κάποιον κάδο ανακύκλωσης, αφού, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Ποντίκι», κατέληξαν στον «κάλαθο των αχρήστων».

Βάσει των παραπάνω, λοιπόν, προκαλεί εντύπωση η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία τα πάντα όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση των ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ «έβαιναν καλώς, συμπεριλαμβανομένων όλων των απαραίτητων ελέγχων».

Εφόσον λοιπόν όλα ελέγχονταν, γιατί ο πρώην πρωθυπουργός δεν καταθέτει τα αποδεικτικά στοιχεία των ελέγχων που διενεργήθηκαν από την ΥΔΑΣ εκείνη τη χρονική περίοδο, ώστε να απαντήσει σε όσους επιχειρούν να «σπιλώσουν» το όνομά του;

Ακόμα όμως και αυτή η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, που μέχρι στιγμής έχει αποκαλύψει την παράνομη δράση του «Κύκλου της Πάτμου» και του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης», με τους ρυθμούς που κινείται δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ.

Όπως επισήμανε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στο «Ποντίκι»: «Από τις περίπου 150 ύποπτες ΜΚΟ που μας απασχολούν, μέχρι στιγμής (σ.σ.: τα δύο τελευταία χρόνια) έχουμε ελέγξει πέντε. Και, από αυτές τις πέντε, για τις τρεις δεν προέκυψαν στοιχεία που να εμπλέκουν τα μέλη τους με διασπάθιση δημόσιου χρήματος».

Όσο για τους «ρυθμούς χελώνας» με τους οποίους κινείται η έρευνα, η απάντηση του αξιωματικού είναι αποστομωτική: «Δεν διαθέτουμε ούτε τα άτομα ούτε και τα μέσα ώστε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στη διεξαγωγή των ελέγχων».

Η... αμαρτωλή «Αλληλεγγύη»

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της κωλυσιεργίας που παρατηρείται στο έργο των διωκτικών και δικαστικών αρχών αποτελεί η διαβόητη «Αλληλεγγύη».

Εις βάρος τής εν λόγω ΜΚΟ της Εκκλησίας εκκρεμεί αγωγή που έχει ασκήσει από το 2010 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφορικά με το ποσό των 23 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία, όπως απέδειξε η έρευνα των «ράμπο» του ΣΔΟΕ, επιδοτήθηκε το «φιλανθρωπικό και ανθρωπιστικό έργο» της, του οποίου πρωτοστατούσαν ο τότε αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο μητροπολίτης τέως Πειραιώς Καλλίνικος,  όπως επίσης και στενός συνεργάτης του κυρού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που στο μεταξύ έχει χειροτονηθεί ιερέας σε Εκκλησία άλλης χώρας.

Η συγκεκριμένη οργάνωση απασχολεί τις εισαγγελικές αρχές περίπου μια οκταετία και τα επιφανή μέλη της (μεταξύ των οποίων τέως μητροπολίτες και κορυφαίοι πολιτικοί) κατηγορούνται για μια σειρά έκνομων δραστηριοτήτων διασπάθισης χρήματος, το οποίο, ενώ προοριζόταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, «πετούσε» από τα ταμεία της Εκκλησίας.

Όπου γάμος και φαΐ να σου κι ο Κοκός

Το «κανόνι» που έσκασε στη Θεσσαλονίκη με το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ) έχει μεγάλο παρασκήνιο, όπως μας λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, ο πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ Νίκος Σαχινίδης και άλλα δυο μέλη του Δ.Σ. κατηγορούνται για εξαπάτηση δημάρχων και περιφερειαρχών, μια άκρως κερδοφόρα ενασχόληση αφού, σύμφωνα με την αστυνομία, το σωματείο αποκόμισε παράνομο περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τα 2.400.000 ευρώ!

Το καταπληκτικό είναι, όμως, ότι ο πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ έχει σχέσεις στοργής με τον Κοκό και την Άννα Μαρία Γλύξμπουργκ. Μια επίσκεψη στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της τέως βασιλικής οικογένειας είναι άκρως αποκαλυπτική. Συγκεκριμένα, στην ετικέτα «Ίδρυμα Άννα Μαρία», όπου αναφέρονται πληροφορίες για το ιστορικό και τη (μη) δράση του ιδρύματος, φιλοξενούνται όλες κι όλες οκτώ φωτογραφίες, εκ των οποίων οι μισές, οι τέσσερις, είναι των Γλύξμπουργκ να χαριεντίζονται με τον πρόεδρο του ΕΣΕΠΑ! Προς τι τα τόσα κολλητηλίκια, αδέρφια;