Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

H ομερτά, η ισχυρή αδελφή και η φίλη της μαμάς

Την επείγουσα ανάγκη για άμεσο ξεκαθάρισμα του Μητρώου των ΜΚΟ και από μηδενικής βάσης έλεγχου όλων των προγραμμάτων που έχουν χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών αναδεικνύει η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων με τη ΜΚΟ για τις Αποναρκοθετήσεις, καθώς κινδυνεύει να αμαυρωθεί και υπονομευθεί ο σημαντικότατος θεσμός των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της παροχής ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας.

Οσο παραμένουν οι σκιές τόσο κινδυνεύουν...
να καούν και τα «χλωρά» (σημαντικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου) μαζί με τα ξερά, των δεκάδων ΜΚΟ που εκμεταλλεύτηκαν πολιτικές γνωριμίες, το θεσμικό κενό και την απουσία ελεγκτικού μηχανισμού για να καταχραστούν δημόσιο χρήμα.

Ηδη οι καταγγελίες πέφτουν βροχή και απαντήσεις δεν μπορεί να δοθούν από τους Ορκωτούς Λογιστές που ήδη δουλεύουν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, καθώς θα απατηθεί χρόνος και οργάνωση για να διαπιστωθεί το πιο σημαντικό: η πραγματική υλοποίηση του έργου και όχι απλώς η υπερτιμολόγηση ή οι πλασματικές χρεώσεις.

Πρόγραμμα το οποίο, όπως έχει ήδη γραφεί, αφορούσε την αδελφή γνωστής πολιτικού έκλεισε ενώ υπήρχαν αναφορές για ελλιπέστατη εκτέλεσή του, καθώς το σχολείο το οποίο επρόκειτο να κατασκευάσει στην Αφρική και για το οποίο καταβλήθηκαν σχεδόν 600.000 ευρώ, ήταν μια πρόχειρη κατασκευή μερικών χιλιάδων ευρώ.

Στην Ινδία διατέθηκαν σε ΜΚΟ περίπου 800.000 ευρώ για την επέκταση σχολείων που τελικά ήταν παράγκες με τσίγκους.

Για το συνέδριο που διοργάνωσε η ΜΚΟ γνωστού καθηγητή και προνομιούχου σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις, στην Αλεξανδρούπολη και την Τουρκία, φέρεται να έχουν κατατεθεί παραστατικά την εγκυρότητα των οποίων δεν επιβεβαίωσαν οι τουρκικές αρμόδιες αρχές, καθώς αγνοούσαν την ύπαρξη των συγκεκριμένων εταιρειών που υποτίθεται ότι είχαν εκδώσει για την παροχή υπηρεσιών.
Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή και απαντήσεις δεν μπορεί να δοθούν από τους Ορκωτούς Λογιστές που ήδη δουλεύουν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, καθώς θα απαιτηθεί χρόνος και οργάνωση για να διαπιστωθεί το πιο σημαντικό: η πραγματική υλοποίηση του έργου και όχι απλώς η υπερτιμολόγηση ή οι πλασματικές χρεώσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι οι Ορκωτοί Λογιστές μετά από την έρευνα που πραγματοποίησαν (σε ό,τι αφορά μόνο τα παραστατικά) αντί των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που ζητά η ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ ως υπόλοιπο για το έργο που έχει επιτελέσει, αναγνωρίζουν οφειλή μόλις λίγων χιλιάδων ευρώ.

Τα...τυχερά
Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση της οργάνωσης ΚΕΔΕ (Κέντρο Ερευνας και Δράσης) που ιδρύθηκε το 1988, αλλά το 1999 όταν ήταν πλέον υπουργός Εξωτερικών ο Γ. Παπανδρέου, άλλαξε νομική μορφή και έγινε γυναικείο σωματείο ενώ είχε αναπτύξει ήδη δράσεις με κορυφαία δραστηριότητα τη Winpeace, που αποτέλεσε την ειρηνευτική πρωτοβουλία γυναικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, την οποία εμπνεύστηκε και προώθησε η κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Στο τιμόνι της ΚΕΔΕ, που στην περίοδο 2001-2004 συμμετείχε σε προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν μόνο από την ΥΔΑΣ με 1.050.000 ευρώ, ήταν η κ. Θεοδώρα Κόκλα, ενώ στα μέλη του ΔΣ συμμετείχε και η κ. Αμαλία Σκέπερς.

Η κ. Κόκλα μετά τις εκλογές του 2009 διορίζεται περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και η κ. Σκέπερς διευθύντρια του Νοσοκομείου Κορίνθου. Αυτό καθόλου δεν εμποδίζει την ΚΕΔΕ να χρηματοδοτείται και να εκτελεί έργα χρηματοδοτούμενα από δημόσιους φορείς?

Η ΚΕΔΕ εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών κερδίζει προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Απασχόλησης, το υπουργείο Υγείας και τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης χρηματοδοτούνται δράσεις από τον ΟΠΑΠ και ιδιωτικές εταιρείες, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το 2011 ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (την περίοδο για την οποία ελέγχεται η διοίκησή του) που χρηματοδότησε δράση της.

Πάντως, ενδεικτικό της δυσκολίας έλεγχου της ολοκλήρωσης προγραμμάτων που αναλάμβαναν οι ΜΚΟ είναι ο απολογισμός της ΚΕΔΕ (http://www.kede.org-Προφίλ) που περιγράφεται ακριβώς αυτό το ασαφές και μη μετρήσιμο αντικείμενο των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Καθώς η Winpeace επικεντρώθηκε κυρίως σε δράσεις που αφορούσαν απλώς και μόνο τη διοργάνωση κάποιων συναντήσεων στην Τουρκία και στην Ελλάδα μικρών ομάδων γυναικών από τις δύο χώρες που «ψυχή» τους ήταν η κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου, θα πρέπει για να διαλυθούν οι παρεξηγήσεις, να επανελεγχθούν αυτά τα προγράμματα τα οποία έχουν ήδη κλείσει και συγχρόνως να δημοσιοποιηθεί το συνολικό ποσό που έλαβε η συγκεκριμένη ΜΚΟ από οποιονδήποτε κρατικό φορέα.

Κώστας Νικολαΐδης
από το ΕΘΝΟΣ

Η ζούγκλα των ΜΚΟ μέσα από τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών

Πληρωμές χωρίς παραστατικά, ταξίδια που δεν δικαιολογούνται από το πρόγραμμα, αλλά κυρίως την αδυναμία των ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό να πιστοποιήσουν την υλοποίηση των δράσεων των ΜΚΟ, διαπίστωσαν ορκωτοί ελεγκτές οι οποίοι κλήθηκαν το 2012 από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών να ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία 80 προγραμμάτων που πραγματοποιούνταν στο εξωτερικό. 
Οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι κλήθηκαν το 2012 να ελέγξουν 80 προγράμματα.
Στις εμπιστευτικές εκθέσεις που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες επισημαίνουν ότι «την ευθύνη για την πληρότητα και την ακρίβεια των στοιχείων που παρασχέθηκαν από την ΥΔΑΣ για τα εξεταζόμενα προγράμματα βαρύνουν τη Διοίκηση των υπό εξέταση ΜΚΟ».

Ουσιαστικά υπογραμμίζουν ότι ο έλεγχος των δράσεων γίνεται μόνο από τα παραστατικά που διαθέτει η υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και δεν υπάρχει δυνατότητα πιστοποίησης για την υλοποίηση των προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό. Τα εγκεκριμένα ποσά από το υπουργείο Εξωτερικών προς τις ΜΚΟ φτάνουν σε αρκετές περιπτώσεις και το 1 εκατ. ευρώ, ενώ στην προσπάθεια των ελεγκτικών εταιρειών να πιστοποιήσουν την υλοποίηση των προγραμμάτων μέσω των ελληνικών πρεσβειών αντιμετώπιζαν την... αδυναμία των διπλωματικών στελεχών να δηλώσουν ότι έχουν υλοποιηθεί οι δράσεις.

Συγκεκριμένα, από τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών διαπιστώνεται ότι:

Στο πρόγραμμα «Διαχείριση πληροφορίας - ανάπτυξη Ανθρωπίνων πόρων», με δικαιούχο τη ΜΚΟ «Επιχειρηματικό Γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη», συνολικού ύψους 350.000 που μειώθηκε το 2009 σε 261.333 ευρώ, αναφέρεται ότι: «Το γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και η πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα δεν εκφράζουν άποψη για το πρόγραμμα γιατί δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουν με τους τοπικούς εταίρους».

Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών, η πρεσβεία της Ελλάδας στο Βελιγράδι σημειώνει ότι «δημιουργούνται ερωτηματικά αφενός για την ορθολογική αξιολόγηση των πόρων (196.000 ευρώ που προβλεπόταν να λάβει από την ΥΔΑΣ η ΜΚΟ), αφετέρου ως προς την ελάχιστη συμβολή της ελληνικής ΜΚΟ στη διοργάνωση των δράσεων στο Βελιγράδι».

Για πρόγραμμα του 2007, ύψους 734.000 ευρώ, με αντικείμενο την «πολυτομεακή βοήθεια για την επιστροφή εκτοπισμένων Σέρβων στο χωριό Srpaki Babus / Βabushi Serb του δήμου Urosevac / Ferizaj του Κοσσυφοπεδίου», με δικαιούχο τη ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Προοπτική», σημειώνεται από τους ελεγκτές: σε τηλεγράφημα του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα στις 5/11/2008 προς την ΥΔΑΣ-2, που σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει την ορθή εκτέλεση μέρους ή του συνόλου του προγράμματος. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι κονδύλι ύψους 41.457 ευρώ για κατασκευή δρόμου αφορά δαπάνη της ίδιας της ΜΚΟ που δεν προσκομίζεται κανένα παραστατικό.

Υπενοικιάσεις εργαζομένων
Μη κυβερνητικός Μεσαίωνας

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για ΜΚΟ, οι οποίες φέρονται να αξιοποιούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εργασίας, απασχολώντας προσωπικό σε θέσεις του Δημοσίου χωρίς να ασφαλίζουν τους υπαλλήλους και παραβιάζοντας τις συμβάσεις εργασίας.

Το θέμα έχει απασχολήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δημοσίου στους οποίους έχουν απευθυνθεί απασχολούμενοι σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας πραγματοποιώντας καταγγελίες για ΜΚΟ που αφορούν «υπενοικίαση» ανασφάλιστου και χαμηλά αμειβόμενου προσωπικού.

Ανεργοι που έχουν απασχοληθεί από τη ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών» με 6μηνη σύμβαση από ΜΚΟ για την κάλυψη θέσεων φυλάκων και καθαριστριών σε Μουσεία των Αθηνών (χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού») σε καταγγελία που απέστειλαν στα υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας στα τέλη του 2013 αναφέρουν ότι:

Εργάζονταν ανασφάλιστοι αφού ο εργοδότης τους παρά το πέρας του πέμπτου μήνα εργασίας δεν έχει καταχωρήσει τους εργαζόμενους στην Αναλυτική Περιοδική Κατάσταση του ΙΚΑ.

Παραβιάζονταν οι συλλογικές σχέσεις εργασίας αφού η σύμβασή τους αναφέρει ότι θα εργάζονταν πενθήμερη και οχτάωρη απασχόληση με δικαίωμα να λάβουν μισθό 625 ευρώ μηνιαίως καθώς και 25 ένσημα το μήνα. Η ΜΚΟ όμως θεωρεί ότι είναι ημερομίσθιοι παρά το γεγονός ότι αντίστοιχες οργανώσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα καταβάλλουν τον μισθό των 625 ευρώ και «κολλόύν» 25 ένσημα τον μήνα στους εργαζόμενους. «Ημερομίσθιοι θα ήμασταν στην περίπτωση που εργαζόμασταν 6 ώρες και 40 λεπτά ημερησίως για 6 ημέρες την εβδομάδα.

Συμπερασματικά με την 8ωρη εργασία καλύπτουμε και την 6η ημέρα εργασίας», αναφέρουν στην καταγγελία τους όπου σημειώνουν ότι η ΜΚΟ τους καλεί παρατύπως να εργαστούν και Σαββατοκύριακα χωρίς αποζημίωση ή αξιοποίηση μίας ημέρας ρεπό. Η εργοδότρια ΜΚΟ δεν τους απέδιδε εκκαθαριστικό σημείωμα αποδοχών προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ από το ΕΘΝΟΣ