Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Τα αυγά και τα καλάθια της νοικοκυράς

Νέo σύνολο από κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών στο καλάθι της νοικοκυράς θα λαμβάνει υπόψη της στο εξής η Ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή, γνωστή στον κόσμο ως ΕΛΣΤΑΤ, αλλά ακόμα πιο γνωστή και μάλιστα σε ακόμα περισσότερο κόσμο για την αδιαμφισβήτητη ανεξαρτησία της –εξ ου και το “ανεξάρτητη” που τη λένε.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η ΕΛΣΤΑΤ υποχρεώθηκε σε αλλαγή μεθοδολογίας, λόγω της σκληρής λιτότητας. Το ρεπορτάζ όμως δεν διευκρινίζει από ποιον υποχρεώθηκε σε αυτήν την αλλαγή. Οπότε, επειδή, όπως είπαμε, είναι πιο γνωστή στα πέρατα της γης κυρίως για την ανεξαρτησία της, μπορούμε και μόνοι μας να υποθέσουμε από ποιον υποχρεώθηκε, χωρίς μάλιστα να μας χρειάζονται διευκρινίσεις από το ρεπορτάζ, κι ας είναι αυτό πιο ανεξάρτητο ακόμα και από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ως προς τις νέες κατηγορίες αγαθών που θα αντικαταστήσουν...
τις παλαιότερες για τον υπολογισμό του Δείκτη Τιμών, διευκρινίζεται ότι στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, καπνός και εκπαίδευση θα έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος στους υπολογισμούς, ενώ λιγότερο βάρος θα έχουν ένδυση-υπόδηση, έπιπλα- οικιακός εξοπλισμός, μεταφορές, αναψυχή, εστιατόρια ή ξενοδοχεία, και γενικά ό,τι αποτελεί πλέον όνειρο καλοκαιρινής νύχτας για τους Έλληνες.

Εκπρόσωποι της ΕΛΣΤΑΤ επικοινώνησαν με το sotosblog και ζήτησαν τη γνώμη μου για τη νέα τους μεθοδολογία. Τους έδωσα αυθόρμητα τα συγχαρητήριά μου, ενώ για να δείξω θετικό πνεύμα κατέθεσα και τις εξής προτάσεις μου, που βασίζονται στο σκεπτικό της απαραίτητης προσαρμογής όλων, έμψυχων και άψυχων, στα νέα δεδομένα που ισχύουν στη χώρα:

1. Για λόγους γοήτρου, να μην μετρώνται τα ρέστα, όπου αυτά προκύπτουν στις συναλλαγές, ώστε να διατηρηθεί το κιμπάρικο προφίλ του λαού μας, να μην φαίνεται ότι υποφέρει, να χάνεται μες την ασάφεια και η τιμή του προϊόντος.
2. Αφού, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΕΛΣΤΑΤ οι γενικές συνήθειες προσδιορίζουν τον δείκτη τιμών, να μην υπολογίζονται καθόλου οι τιμές που ισχύουν στις ακριβές περιοχές, αφού εκεί δεν ισχύει σκληρή λιτότητα, αλλά οι δειγματοληψίες να γίνονται μόνο σε λαϊκές και παζάρια, και όσο το δυνατόν προς το τέλος του ωραρίου, την ώρα δηλαδή που μαζεύουν οι νοικοκυρές τα ζαρζαβατικά από το δρόμο και άρα τα παίρνουν τζάμπα.
3. Τις ημέρες της αιθαλομίχλης να μην μετριέται ο βήχας.
4. Όταν δύει ο ήλιος και μετά να μην υπολογίζεται η κατανάλωση ρεύματος από λάμπες, αλλά μόνο ντάλα μεσημέρι, κάτι που, κατά τη γνώμη μου και πάντα κοντά στο σκεπτικό της ΕΛΣΤΑΤ, έπρεπε να είχε θεσπισθεί ήδη από την εποχή που διαδόθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν είναι μόνο αυτές οι τέσσερις προτάσεις που έκανα φυσικά, αλλά και άλλες πολλές –να μην σας κουράζω τώρα… Όλες πάντως οι προτάσεις μου έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό.

Επίσης, με διαβεβαίωσαν κατά την επικοινωνία μας ότι το καλάθι της νοικοκυράς με τη νέα του σύνθεση είναι καθαρά προσωρινό, καθώς περιμένουν από στιγμή σε στιγμή τηλεφώνημα με το οποίο θα τους ειδοποιήσει ο Σαμαράς ότι βγήκαμε από την κρίση, οπότε και θα αποκαταστήσουν την μεθοδολογία τους σύμφωνα με τα ισχύοντα στο παρελθόν. Πήγα να τους πω ότι δεν είναι σωστό να πάμε πάλι στο παρελθόν όπως επιδιώκει ο βρωμοτσίπρας, αλλά δεν πρόλαβα, διότι είχε κλείσει η γραμμή. Βιάζονταν φαίνεται να κλείσουν το τηλέφωνο, επειδή έπρεπε να προλάβουν τα νέα και στις εταιρείες μετρήσεων, π.χ., κοινής γνώμης κ.τ.λ., οι οποίες θα υιοθετήσουν και αυτές από εδώ και πέρα αντίστοιχα μοντέλα, για να αποτυπώνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την πραγματικότητα. Π.χ. λόγω σκληρής λιτότητας, οτιδήποτε αντιμνημονιακό θα προσμετράται με μικρότερο συντελεστή κ.ο.κ.

Χάσαμε τα αυγά. Αλλά μια και μας έμεινε το καλάθι, ας μετράμε…

by Sotos