Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Τσίπρας: Για την κρίση φταίει η «υπερκατανάλωση με δανεικά»! Κι εμείς οι μ@λάκες νομίζαμε ότι φταίει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής... όπως μας έλεγε για να τσιμπήσουμε

Για αναθεώρηση του μνημονίου και όχι για κατάργηση του μίλησε και στην Ιταλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε πως πρέπει να αλλάξει η συνταγή διαχείρισης της κρίσης. Καταθέτοντας για άλλη μια φορά τα διαπιστευτήριά του στην εξουσία των μονοπωλίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Ιταλία όπου βρέθηκε χτες, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας ως υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, όχι μόνο επανέλαβε τα περί «κρίσης χρέους», αλλά ουσιαστικά αποφάνθηκε ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι...
αποτέλεσμα «ενός λανθασμένου αναπτυξιακού μοντέλου υπερκατανάλωσης με δανεικά»!

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα»  υποστηρίζει ότι αν γίνει πρωθυπουργός το πρώτο μέτρο που θα λάβει «θα είναι η αναθεώρηση του χρεοκοπημένου μνημονίου που επεβλήθη στην Ελλάδα αλλά και όλης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης». Έσπευσε να διαβεβαιώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ του ευρώ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης λέγοντας πως «η διέξοδος δεν είναι να εγκαταλείψουμε το ενιαίο νόμισμα, εργαζόμαστε, αντιθέτως, για ένα νέο κοινωνικό σύμβολο της ηπείρου μας, για την απασχόληση και την ανάπτυξη».

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του «λανθασμένου αναπτυξιακού μοντέλου», αλλά ότι «είναι κυρίως το αποτέλεσμα των περιορισμών και των ασυμμετριών της νομισματικής ένωσης. Συνεπώς, δεν είναι κρίση μεμονωμένων κρατών, της Ελλάδας, της Ιταλίας και άλλων, όπως σκόπιμα διακηρύσσουν διάφοροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, επισήμανε ότι τις ευθύνες για την κρίση στην Ευρώπη φέρει «το πολιτικό κατεστημένο», το οποίο εφάρμοσε «το νεοφιλελεύθερο μοντέλο», της «πολιτικής της λιτότητας». Όσο για το τι προτείνει, ανέφερε και πάλι ως θετικό παράδειγμα τις ΗΠΑ, παίρνοντας σαφή θέση στους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς για το μείγμα διαχείρισης. Ανέδειξε την πολιτική της Γερμανίας σαν εχθρό της ευρωπαϊκής ανάπτυξης λέγοντας ότι «η γραμμή της Μέρκελ φέρνει μόνο φτώχεια, για να την νικήσω αναζητώ συμμάχους στην Ιταλία».

Ζήτησε «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λειτουργεί ως μια πραγματική κεντρική τράπεζα, σαν την αμερικανική, που να δανείζει χρήματα στα κράτη και όχι στις τράπεζες. Και στη συνέχεια να θεσπίσει κανόνες που να χωρίσουν τις επενδυτικές δραστηριότητες από εκείνες των τραπεζών».

Με τις τοποθετήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εμφανίσει την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Κομισιόν σαν την καταλληλότερη για την επανεκκίνηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ευρωζώνη ισχυριζόμενος ότι «οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποσυνθέτουν την Ευρώπη. Και μέχρι τώρα συντηρητικοί και μεταρρυθμιστές πήγαν και οι δυο προς αυτή την κατεύθυνση» ενώ ο ίδιος «ως Έλληνας πρωθυπουργός» θα τεθεί «επικεφαλής μιας σκληρής διαδικασίας επαναδιαπραγμάτευσης στην ΕΕ, για λογαριασμό όλης της νότιας Ευρώπης».

"902" μέσω "Σίβυλλα"