Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Νέος Ζήγρας ο Φιλιππίδης;

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Τ.Τ.: ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ, Ή ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΤΟΥ;
Τι κρύβει μια κρίσιμη ημερομηνία του Οκτωβρίου του 2008, ποιο «μήνυμα» ήθελε να στείλει από την Τουρκία με τη χρήση του ονόματος του Κ. Καραμανλή 
Θα προτιμήσει τη σιωπή με τη δήλωση «είμαι αθώος, όλα έγιναν νομότυπα από όλους» ή θα βαδίσει στο δρόμο που χάραξε ο Ζήγρας, μιλώντας στη Δικαιοσύνη για όσα γνωρίζει γύρω από τα θαλασσοδάνεια προς πρόσωπα της δημόσιας ζωής, με πολιτικές πλάτες και εντολές;

Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζει κρατούμενος σε κελί στη ΓΑΔΑ ο Αγγελος Φιλιππίδης, άλλοτε ισχυρή προσωπικότητα από το χώρο των νέων που προοριζόταν ακόμη και για ύπατα αξιώματα.

«Ο Αγγελος Φιλιππίδης ήρθε, όπως ισχυρίζεται, μόνος του από την Τουρκία και δεν τον βοήθησε κανένας ούτε να φύγει ούτε να έρθει. Ολοι θα βολεύονταν αν του φόρτωναν ευθύνες που δηλώνει ότι δεν έχει και ο φάκελος...
έκλεινε ουσιαστικά πάνω του. Ομως θα δώσει τη μάχη να αποδείξει ότι οι κατηγορίες εναντίον του δεν ευσταθούν», μας είπε ο εκ των νομικών παραστατών του Γιώργος Παπαϊωάννου.

Την ίδια στιγμή, ο Δ. Κοντομηνάς, εκ των κορυφαίων προσώπων του κατηγορητηρίου, εξετάστηκε και σε κρατικό νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ότι πάσχει από αρρυθμίες και πνευμονική ανεπάρκεια. «Αν πάει φυλακή, είναι βέβαιο πως θα πεθάνει εκεί» μας είπε γιατρός που γνωρίζει τα αποτελέσματα των εξετάσεων στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο.

Το κατηγορητήριο για τους δύο άλλοτε πολύ ισχυρούς παράγοντες της δημόσιας ζωής (ο Δ. Κοντομηνάς παραμένει ακόμα ισχυρός, αν και έρχεται και νέα θύελλα από το Βορρά...) είναι τέτοιο που αν δεν ανατραπεί στη δίκη σημαίνει πολυετείς, αν όχι ισόβιες, καθείρξεις.
«Ολοι θα βολεύονταν αν του φόρτωναν ευθύνες που δηλώνει ότι δεν έχει και ο φάκελος έκλεινε ουσιαστικά πάνω του», δήλωσε για τον Αγγελο Φιλιππίδη ο εκ των συνηγόρων του Γιώργος Παπαϊωάννου (φωτ. ΑΠΕ)
Ιατρικοί φάκελοι

Ο ιατρικός φάκελος Κοντομηνά ολοκληρώθηκε σε κρατικό νοσοκομείο και μάλιστα εκεί όπου υπηρετεί ο γιατρός κ. Φουρλεμάδης, συγγενής του γνωστού από την υπόθεση της Αλληλεγγύης Δημήτρη Φουρλεμάδη, «γενικού κουμανταδόρου» του ομίλου Κοντομηνά...

Ο Αγγελος Φιλιππίδης δεν έχει ιατρικό φάκελο, αλλά είναι βέβαιο ότι έχει «φακέλους» για πολλούς και μάλιστα πολλά χρόνια πριν από αυτόν στο χώρο των θαλασσοδανείων...

Το ερώτημα είναι: Αν συνεργαστεί με τον ανακριτή κ. Ανδρεάδη και την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου έχει να «δώσει» ως αντάλλαγμα κάτι βαρύτερο από τις δικές του κατηγορίες, αφού ο ίδιος ήταν ο κορυφαίος στην ιεραρχία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;

Εκεί είναι η απάντηση.

Το βαρύτερο θα είναι να δώσει πολιτικά πρόσωπα που διαχρονικά είχαν συμμετοχή σε πολύ σοβαρότερες πράξεις, είτε στο Ταμιευτήριο είτε εκτός αυτού.

Ο Αγγελος Φιλιππίδης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο.

Ο καλά πληροφορημένος στα νεοδημοκρατικά παρασκήνια «Ελεύθερος Τύπος» είχε αποκαλύψει ότι ήταν υποψήφιος για τη θέση του αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως διάδοχος του Π. Ρουμελιώτη.

Είναι πέρα από βέβαιο ότι ο Αγγ. Φιλιππίδης κατέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τις τεράστιες χρηματοδοτήσεις ΜΜΕ και άλλων παραγόντων και από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αλλά και από τον τραπεζικό τομέα στον οποίο είναι ανοιχτές πολύ σοβαρές δικογραφίες.

Οι χρηματοδοτήσεις αυτές έχουν σαφές πολιτικό χρώμα και από τις κυβερνήσεις Σημίτη και εντεύθεν το πάρτι ξεπέρασε τα όρια.

Τι συνέβη στην Τουρκία

Οσα έγιναν στην Τουρκία με τις «διαρροές» περί τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή δεν είναι καθόλου τυχαία. Εκτιμάται ότι ο Αγγελος Φιλιππίδης με την κίνηση αυτή μέσω της εκ Τουρκίας συνηγόρου του έστειλε σαφές μήνυμα ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αλλά και σε δίλημμα.

Ηδη στο Διαδίκτυο από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο του Ταμιευτηρίου και έγιναν γνωστές οι διώξεις και τα εκατομμύρια χρηματοδότησης του ομίλου Κοντομηνά υπάρχουν κείμενα που ζητούν από τη Δικαιοσύνη να απευθύνει ερωτήματα στους κατηγορουμένους και να ερευνήσει αν οι χρονικές συμπτώσεις είναι απλές συμπτώσεις.

Πολλά κείμενα καταγγέλλουν τον Αγγελο Φιλιππίδη ότι την ώρα που ο όμιλος Κοντομηνά χτυπούσε την κυβέρνηση Καραμανλή με την υπόθεση Βατοπεδίου εκείνος έδινε τεράστια ποσά ως δάνεια, τα οποία κατά το κατηγορητήριο δεν έχουν εξασφαλίσεις.

Με τον τρόπο αυτό παρουσιάζουν τον Αγγελο Φιλιππίδη ως πλήρως αυτονομημένο από την κυβέρνηση και δικαιώνουν τον πρώην υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος τον είχε εκτιμήσει σαν «κινούμενη βόμβα».

Κρίσιμο είναι λοιπόν το εάν τα δάνεια ήταν εξασφαλισμένα. Εάν ήταν, δεν θα έχει τελικά πρόβλημα. Εάν δεν ήταν, λογικό και μοιραίο θα είναι να γίνουν λογικοί συσχετισμοί για το πότε τα έδωσε, σε ποιον τα έδωσε, γιατί τα έδωσε, ποιος ωφελήθηκε από αυτά.

Τα δάνεια άρχισαν να «ρέουν» ακριβώς τους μήνες (φθινόπωρο του 2008) που γιγαντώνονταν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Βατοπεδίου και η πλευρά Ρουσόπουλου θεωρεί λογικό ότι τον θυσίασαν με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση και την εξεταστική επιτροπή.

Ενα χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2007, είχε αποχωρήσει από τον Alpha η Μάρα Ζαχαρέα, σύζυγος του Θοδωρή Ρουσόπουλου, και μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε μεγάλη ένταση ως προς τους λόγους αποχώρησης, το ύψος της αποζημίωσης κ.λπ.

Ποιος όμως ή ποιοι επωφελήθηκαν και με ποιον τρόπο εκείνη την κρίσιμη περίοδο;

Ο όμιλος Κοντομηνά ωφελήθηκε τα μάλα εκείνη την περίοδο από τα δάνεια και το κατηγορητήριο-καταπέλτης του ανακριτή κ. Ανδρεάδη γράφει ότι η αρχή των δανειοδοτήσεων έγινε στις 24 Οκτωβρίου 2008.

Κατά διαβολική σύμπτωση την ίδια ημέρα έγινε γνωστό ότι το προηγούμενο βράδυ είχε παραιτηθεί ο κ. Ρουσόπουλος από την κρίσιμη θέση που κατείχε.

Οι δανειοδοτήσεις συνεχίστηκαν και καθ' όλη την επόμενη χρονιά και μάλιστα σύμφωνα με το κατηγορητήριο 20 μέρες πριν από τις εκλογές του 2009 ο όμιλος Κοντομηνά πήρε άλλα 51 εκατ. ευρώ ως δάνειο.

Επαναλαμβάνουμε: Εάν τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα, κανένα πρόβλημα και θα φανεί στην πράξη.

Τι λέει ο ανακριτής

Ο ανακριτής πάντως ώς τώρα θεωρεί ότι κάθε άλλο παρά νομίμως εξασφαλισμένα ήταν.

Αφού αναλυτικά, σε πολλές σελίδες, παραθέτει πράξεις, πρόσωπα και γεγονότα καταλήγει στο κατηγορητήριο για τον Αγγελο Φιλιππίδη:

«...Ανακεφαλαιώνοντας, εσύ και οι συγκατηγορούμενοί σου ως υπάλληλοι του Τ.Τ. και έχοντας την επιμέλεια και διαχείριση των εργασιών και της περιουσίας της Τράπεζας (Τ.Τ.) με περισσότερες πράξεις όπου συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου αδικήματος, ενεργώντας από κοινού και κατόπιν συναπόφασης, ζημιώσατε εν γνώσει σας την περιουσία του ανωτέρω Τραπεζικού Ιδρύματος. Καθ' όσον, όπως αναλυτικότερα εκτέθηκε ανωτέρω, ενέκρινες χρηματοδοτήσεις-υπέρογκο δανεισμό εταιρειών του Ομίλου ΔΕΜΚΟ (Κοντομηνά), υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις και βασικούς όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων (σ.σ.!...), δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο και ανεπαρκείς εγγυήσεις για την εξασφάλιση των απαιτήσεων της Τράπεζας εκ των δανείων αυτών, παρά την αδύναμη κεφαλαιακή βάση των συγκεκριμένων πιστούχων και την ελάχιστη ή και ανύπαρκτη ίδια συμμετοχή τους, κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής εξουσίας τους και κατά παράβαση των σχετικών κανόνων... ζημιώνοντας την περιουσία του άνω Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος -οι απαιτήσεις του οποίου μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί- κατά το ποσό των 16.121.000 ευρώ τουλάχιστον».

Και αν κάποιος θεωρήσει ότι οι ανακριτές δεν είναι οικονομολόγοι για να υπολογίζουν σωστά τα τραπεζικά δάνεια και τα εκατομμύρια, ο ανακριτής σπεύδει να παραπέμψει στους ειδικούς γράφοντας στο κατηγορητήριο:

«...Η ως άνω ζημία έχει υπολογισθεί από τους Επιθεωρητές-Ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας σε ποσοστό επί του ακαλύπτου υπολοίπου των απαιτήσεων της Τράπεζας κατά των προαναφερομένων εταιρειών. Το οποίο υπόλοιπο ανερχόταν κατά την 31.8.2013 στο ποσό των 42.466.000, ως προς την πιστούχο ΔΕΜΚΟ και στο ποσό των 55.073.000 ευρώ ως προς τις πιστούχους VILLAGE ROADSHOW, VILLAGE FILMS».

Και καταλήγει το κατηγορητήριο με τη φράση ουσίας:

«...Ητοι στις 31.8.2013 οι συνολικές απαιτήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά των εταιρειών του Ομίλου ΔΕΜΚΟ (σ.σ. όμιλος Κοντομηνά) ανέρχονταν στο ποσό των 97.539.000 ευρώ»...

Παρά δυόμισι εκατό εκατομμύρια!...

Το δίλημμα του Αγγέλου είναι πολύ σοβαρό...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ από enet