Το νομοσχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξοικονομεί μόλις 2,7 εκατ. ευρώ από τις καταργήσεις φορέων, επιφέρει, ωστόσο, απώλεια εσόδων ύψους 42 εκατ. για το Εθνικό Τυπογραφείο με την κατάργηση της δημοσίευσης των προϋπολογισμών Α.Ε. στο ΦΕΚ.
Σε απώλεια 39 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο σε ετήσια βάση οδηγεί το νομοσχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που περιλαμβάνει καταργήσεις φορέων του Δημοσίου και αλλαγές στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Το στοιχείο αυτό, που περιλαμβάνεται στην ειδική έκθεση που καταρτίζει για κάθε νομοσχέδιο το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το επισήμανε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής, όχι της αντιπολίτευσης, αλλά του… ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, «αδειάζοντας» στην κυριολεξία τη μεταρρυθμιστική επιχειρηματολογία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, από τους οποίους θα εξοικονομηθούν...
περίπου 2,7 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο άρθρο
Ωστόσο στο δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου καταργείται η υποχρεωτική δημοσίευση στο ΦΕΚ ισολογισμών και λοιπών μεταβολών των ανώνυμων εταιρειών και των ΕΠΕ, πράξη η οποία επιφέρει απώλεια εσόδων στο κράτος, μέσω του Εθνικού Τυπογραφείου, ύψους 42 εκατ. ευρώ. «Σιγά τα ωά, κ. υπουργέ. Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλιος, και πρόσθεσε ότι το κέρδος συνολικά από την κατάργηση των 23 φορέων θα είναι μηδαμινό, καθώς θα αποχωρήσουν μόνο 150 άτομα. Ο κ. Ντόλιος δήλωσε θετικός στο νομοσχέδιο, ωστόσο ζήτησε αρκετές βελτιώσεις και κυρίως ισοδύναμα για την απώλεια των 42 εκατ.
Απαντώντας στον βουλευτή, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια», καθώς από την κατάργηση φορέων κερδίζει το Δημόσιο, αλλά από την κατάργηση της δημοσίευσης ισολογισμών κερδίζουν και οι επιχειρήσεις, «οι οποίες πλήρωναν ένα νταβατζιλίκι».
Παράθυρο για νέες απολύσεις
Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, προειδοποίησε για τον κίνδυνο που ελλοχεύει με ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου να τεθούν εκτός Δημοσίου χιλιάδες εργαζόμενοι με συμβάσεις που είχαν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου. Αυτή η κατηγορία εργαζομένων περιλαμβάνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εργατολόγου βουλευτή, περίπου 85.000 υπαλλήλους. «Ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου», συμφώνησε και ο κ. Ντόλιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προχωρήσει σε ελέγχους νομιμότητας περίπου 50.000 υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν τόσο με το διάταγμα Παυλόπουλου, όσο και το αντίστοιχο της Βάσως Παπανδρέου.
«Καρφιά» σε Μανιτάκη
Παράλληλα, αυτή τη φορά δεν έλειψαν τα «καρφιά» του κ. Μητσοτάκη εναντίον του προκατόχου του Αντώνη Μανιτάκη, τόσο για την αξιολόγηση των υπαλλήλων όσο και για το κλείσιμο δημόσιων φορέων. Ο υπουργός έκανε λόγο για «μη λειτουργικό σχέδιο» κλεισίματος των φορέων, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για την αξιολόγηση των υπαλλήλων που είχε σχεδιαστεί, χαρακτηρίζοντάς την ως «παντελώς ανεδαφική και μη εφαρμόσιμη», καθώς, όπως είπε, θα απαιτούσε… διδακτορικό στα μαθηματικά για να γίνει κατανοητή.
Ενστάσεις για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο, διατύπωσαν τόσο η Μ. Χρυσοβελώνη (ΑΝ.ΕΛΛ.) όσο και ο Σπ. Λυκούδης (ΔΗΜΑΡ).
Του Χάρη Ιωάννου από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου