Ενα βήμα πριν από την κρίσιμη στιγμή του εδωλίου βρίσκεται η σκανδαλώδης υπόθεση υπεξαίρεσης της Proton Bank, με τον εισαγγελέα Εφετών Παν. Καψιμάλη να ζητεί την παραπομπή 29 κατηγορουμένων σε δίκη, αλλά και την καταβολή ποσού-ρεκόρ για τα δικαστικά χρονικά, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποφυλακιστεί ο βασικός κατηγορούμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.
Η εισαγγελική εισήγηση προς το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας, το οποίο τελικά θα κρίνει αν θα ακολουθήσει ή όχι τις θέσεις του Παν. Καψιμάλη, έρχεται περίπου τέσσερις μήνες μετά την περαίωση της ανάκρισης από τη δικαστική λειτουργό Ιωάννα Χατζάκη.
Λίγους μήνες προτού ολοκληρωθεί...
η 18μηνη προσωρινή κράτηση πέντε κατηγορουμένων που βρίσκονται στις φυλακές, με την επίμαχη πρόταση ζητείται η αποφυλάκιση του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη εφ' όσον καταβάλει το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πρέπει να είναι ήδη δεσμευμένα στο πλαίσιο του τραπεζικού σκανδάλου. Βέβαια, ακόμη και σε περίπτωση που καταβληθούν, κατά του Λ. Λαυρεντιάδη έχει οριστεί προσωρινή κράτηση και για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδριαδάκη, ενώ εμπλέκεται και στην υπόθεση υπεξαίρεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Αντίστοιχα, το ποσόν των 200.000 ευρώ ο καθένας προτείνεται να πληρώσουν και οι προφυλακισμένοι και στελέχη της τράπεζας Proton Αντ. Αθανάσογλου, Δημ. Σαραμαντής, Γ. Παπαβασιλείου και Τρ. Κολλίτζας, για να αφεθούν ελεύθεροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται, μετά από αίτημα του κατηγορούμενου Αθανάσογλου, να αποδεσμευθεί πόσο 300.000 ευρώ από τα 2 εκατ. ευρώ που έχουν εντοπιστεί σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία και είναι εκτός κατηγορίας. Σύμφωνα με την πλευρά Αθανάσογλου, το επίμαχο ποσό θα καταβληθεί για φόρους στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο του λογαριασμού θα δοθεί υπέρ του Δημοσίου.
Στην πολυσέλιδη εισήγηση, που ξεπερνά τις 1.000 σελίδες, ο Παν. Καψιμάλης αναφέρει αναλυτικά την εμπλοκή των συνολικά 48 κατηγορουμένων στο τραπεζικό σκάνδαλο, αλλά και τις κατηγορίες που κατά περίσταση τους βαραίνουν με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου (εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, υπεξαίρεση, απιστία, πλαστογραφία, απάτη και άμεση συνέργεια σε αυτή).
Ζητεί στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να καθίσουν 29 άτομα και συγκεκριμένα οι: Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Σαραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Τρύφων Κολλίντζας, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, Γραμματική Αρβανίτη, Ιωάννης Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Μπαλλής, Αικατερίνη Παπαδοπούλου, Αθανάσιος Παπασπηλίου, Παντελεήμων Ντεβεντζής, Αντώνης Ρογκόπουλος, Γεώργιος Γεωργαράς, Ηλίας Μακρής, Ιωάννης Μπαϊλάν, Ιωάννα Τόρρη, Βασίλειος Καραμούζης, Κωνσταντίνος Μούτσος, Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Αννα Παριανού, Βασίλειος Γραβάνης, Στυλιανός Κυμπαρίδης, Κυριάκος Δαμηλάκος, Παναγιώτης Δαμηλάκος, Βρασίδας Δαμηλάκος, Γεώργιος Κυριακίδης, Πέτρος Κυριακίδης, Ελένη Σκούρα και Περικλής Λίβας. Από αυτούς, οι τέσσερις τελευταίοι παραμένουν φυγόδικοι, καθώς προτού απολογηθούν ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας εξαφανίστηκαν.
Την ίδια ώρα, από τις κατηγορίες απαλλάσονται οι εξής: Θεόδωρος Ασημακόπουλος, Αντώνης Δελατόλλας, Νικόλαος Λαζαρίδης, Ιωάννης Σκολίδης, Δημήτριος Σακκάς, Παναγιώτης Καραγιαννάκος, Σπύρος Μπουφίδης, Μαρίνα Νικολίτση, Ιωάννης Νικολίτσης, Κωνσταντίνα Νικολίτση, Χαράλαμπος Ζαντζάς, Διονύσης Μπιθάρης, Δημήτρης Βασιλόπουλος, Ανδρέας Μίχος, Νικόλαος Λινάρδος, Σοφοκλής Ρόβης, Νικόλας Κόρμπης, Χρυσούλα Τσάνη και Αναστάσιος Τσοτσορός. Επίσης, για επιμέρους πράξεις απαλλάσσονται οι Παναγιώτης Δαμηλάκος και Γεώργιος Γεωργαράς.
** Το ιστορικό
Τον Ιούλιο του 2011, η υπόθεση που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης αποκαλύπτεται πρώτη φορά, με δημοσίευμα της Αριστέας Μπουγάτσου στην «Ε».
Από την ημέρα που ξεκίνησε η προκαταρκτική εξέταση, με εισαγγελέα τον Γ. Δραγάτση, έως σήμερα έχουν περάσει 2,5 χρόνια, κατά τα οποία 48 κατηγορούμενοι παρήλασαν από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Η ζημία του ελληνικού Δημοσίου υπολογίστηκε ότι αγγίζει τα 900 εκατομμύρια ευρώ, κατά την περίοδο που ο Λ. Λαυρεντιάδης διετέλεσε πρόεδρος του δ.σ. και βασικός μέτοχος της Proton Bank.
Σύμφωνα με την κατηγορία, τα περισσότερα από τα χρήματα κατέληξαν σε λογαριασμούς του επιχειρηματία και σε εταιρείες εμμέσου ή αμέσου ενδιαφέροντός του. Τον Δεκέμβριο του 2012, μετά την απολογία του ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας, Ιωάννας Χατζάκη, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της τράπεζας, ο οποίος σήμερα θεωρείται βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος.
Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου