Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Μίζα και παραλλαγή

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΞΕΔΙΠΛΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 
Εβδομάδα αποκαλύψεων έρχεται για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων και του οπλικού συστήματος Asrad, με βασικό πρωταγωνιστή αυτών των Π. Ευσταθίου, εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS στην Ελλάδα.

Οπως είναι ήδη γνωστό, ο 83χρονος κατηγορούμενος έχει ήδη κάνει γνωστή την πρόθεσή του να καταθέσει συμπληρωματικό υπόμνημα στους ανακριτές Διαφθοράς, Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλο, προκειμένου...
να εισφέρει νέα στοιχεία στην έρευνα.

Η «κινητοποίησή» του αυτή έρχεται την ίδια περίοδο που το Συμβούλιο Εφετών αποφασίζει για το αν ο Π. Ευσταθίου θα κριθεί προφυλακιστέος, αλλά και τη στιγμή που η σύζυγός του Ειρήνη καλείται και αυτή προς απολογία για τα κακουργήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την απολογία Ευσταθίου υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτών και εισαγγελέα, την οποία ήρε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και περιοριστικούς όρους. Στη συνέχεια ασκήθηκε έφεση επί του επίμαχου βουλεύματος και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η νέα κρίση του Συμβουλίου Εφετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Ευσταθίου δεν πρόκειται να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα, αν και σκοπεύει να αναφέρει και άλλα άτομα τα οποία έλαβαν μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα. Κυρίως όμως, αναμένεται να προσκομίσει τα στοιχεία τροφοδότη τραπεζικού λογαριασμού που διατηρούσε σε τράπεζα στο Λονδίνο και ο οποίος είχε εντοπιστεί από τις δικαστικές αρχές με καταθέσεις ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Ο Μπέλτσιος

Πάντως, οι κατηγορούμενοι για τα εξοπλιστικά προγράμματα φαίνεται πως βρίσκονται σε «στενό» κλοιό. Το Σάββατο, ο Ι. Μπέλτσιος, πρώην στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, θεωρήθηκε ύποπτος φυγής και πλέον βρίσκεται στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Με ένα υπόμνημα 60 σελίδων, ο επιχειρηματίας αρνήθηκε τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένα ποσό να διακινείται μέσω τραπεζικών του λογαριασμών. Αναφορικά με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων, ισχυρίστηκε πως η μοναδική σχέση που είχε με τη γερμανική εταιρεία Ferrostaall ήταν μια συνεργασία για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών την περίοδο 2000 - 2003.

Οσο για τα 300.000 γερμανικά μάρκα που έχουν εντοπιστεί, αναφέρει πως είναι αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, καθώς και ότι είναι νόμιμα αφού έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο κατηγορούμενος φαίνεται να εμπλέκεται μαζί με άλλα πέντε πρόσωπα σε υπόθεση που σχετίζεται με παράνομα χρήματα που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ. Η κατηγορία, δε, της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων αφορά σύμφωνα με πληροφορίες ποσά που φθάνουν τα 62 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2000 έως 2007.

Από τα στοιχεία της γερμανικής δικογραφίας, όπως καταγράφονται στο εισαγγελικό πόρισμα για τα εξοπλιστικά, προκύπτει ότι ο Μπέλτσιος είναι ο άνθρωπος που στελέχη της Ferrostaall -προμήθεια υποβρυχίων- υποστηρίζουν πως τους συνέστησε ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος.

Επίσης, αναφέρεται πως «στελέχη της κοινοπραξίας Ferrostaall - Hdw συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν μια ομάδα προσώπων, που ήταν γνωστή ως ομάδα προσευχής (Gebetskreis) ή ομάδα Α, την οποία αποτελούσαν πρόσωπα που είχαν τις κατάλληλες διασυνδέσεις και γνωριμίες και μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή και να δημιουργήσουν επαφές με φορείς λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα, ώστε μέσω παράνομων πληρωμών να επιτύχουν την ανάθεση της προμήθειας των υποβρυχίων στην κοινοπραξία», αναφέρουν, καταγράφοντας μεταξύ άλλων και τα ονόματα των κατηγορουμένων Γ. Μπέλτσιου και Αλ. Αβατάγγελου.

Εμμανουήλ

Αντίστοιχα, την Παρασκευή προφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτ. Εμμανουήλ, ο οποίος αρνείται ότι έλαβε 17 εκατ. ευρώ ως «μίζα», αλλά υποστηρίζει ότι σκοπός ήταν τα χρήματα να διανεμηθούν σε άλλα στελέχη των ναυπηγείων. Σειρά έχουν τώρα απόστρατοι αξιωματικοί και μέλη επιτροπών, που κατά κύριο λόγο κατονόμασε ο Π. Ευσταθίου απολογούμενος, αλλά και ο επιχειρηματίας Μιχ. Ματαντός, που έχει κληθεί να απολογηθεί την Τρίτη.

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ από enet