Το μεγάλο άνοιγμα στη δανειοδότηση σημειώθηκε την περίοδο που Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είχαν υψηλά διψήφια εκλογικά ποσοστά
ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ των φορολογουμένων θα πέσουν, όπως όλα δείχουν, τα δανειακά βάρη των πολιτικών κομμάτων. Και αν για τη Νέα Δημοκρατία θέμα άμεσου «φορτώματος» δεν φαίνεται, για το ΠΑΣΟΚ, που φέρεται πως θα κατέβει με άλλη «επωνυμία» στις ευρωεκλογές, τα περίπου 120-125 εκατ. ευρώ που οφείλει στις τράπεζες είναι σχεδόν βέβαιο πως θα τα πληρώσει ο κοσμάκης.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, η Ν.Δ. εμφάνιζε χρέη-υποχρεώσεις περίπου 145 εκατ. ευρώ, ενώ λίγο μικρότερα ήταν τα...
χρεωστούμενα του ΠΑΣΟΚ. Το ποιος λοιπόν θα πληρώσει τα σπασμένα του ΠΑΣΟΚ μόνο θεωρητικό ερώτημα δεν είναι πλέον, καθώς με βάση τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κάθοδό του στις ευρωεκλογές με διαφορετικό όνομα.
Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στο εσωτερικό του κόμματος η αναφορά του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη στο όνομα «Προοδευτική Δημόσια Παράταξη» ως νέου brand, με νέο σύμβολο και νέα πρόσωπα, οι υποχρεώσεις του «παλιού ΠΑΣΟΚ» προς τις τράπεζες παραμένουν.
Οπως υποστηρίζει, τα δάνεια είναι «τύποις ενήμερα» αλλά επί της ουσίας θα καταλήξουν σε μη εξυπηρετούμενα.
Αυτό, γιατί με τον ορισμό μιας ελάχιστης καταβολής ένα δάνειο μπορεί να θεωρηθεί ενήμερο, ακόμη και να αναχρηματοδοτηθεί μεταφέροντας το μεγαλύτερο βάρος της υποχρέωσης προς τη λήξη της σύμβασης, κατά το λεγόμενο ballooning. Οσον αφορά στην Black Rock, σημειώνεται πως αυτή τη φορά ελέγχθηκαν ενδελεχώς ακόμη και λογαριασμοί «ενήμερων δανείων», χορηγήσεων που φέρεται να εξυπηρετούνται αλλά είναι εν δυνάμει «κόκκινες».
Φέρεται δε να έχει συνταχθεί «ειδικός λογαριασμός» δανείων αυτού του χαρακτήρα, που αφορούν κυρίως στα κόμματα, στα ΜΜΕ, σε χορηγήσεις μειωμένης κάλυψης κ.λπ.
Πολλά τα ζητήματα που εγείρονται λόγω της πολιτικής απαξίωσης του κόμματος του οποίου ηγείται ο Ευ. Βενιζέλος, από τον υπολογισμό των τόκων και την εμπρόθεσμη καταβολή τους, τις εγγυήσεις που καλύπτουν τα δάνεια, μέχρι το ποιος θα επωμισθεί την εξόφλησή τους στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ παύσει να υφίσταται, ενσωματωθεί σε έναν ευρύτερο σχηματισμό, εάν συνεχίσει με άλλο όνομα.
Οσον αφορά στο επιτόκιο, θυμίζουμε πως το 2012 πλήρωναν στην «παλιά Αγροτική» τόκους με επιτόκιο κοντά στο 8%, με την ΑΤΕ να είναι ο κυριότερος δανειστής του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Εάν υποτεθεί πως το επιτόκιο δεν έχει αλλάξει, οι αναλογούντες τόκοι ξεπερνούν τα 22 εκατ. ευρώ (σ.σ. για τις συνολικές οφειλές των δύο, που υπολογίζονται σε 220 εκατ. ευρώ).
Το μεγάλο άνοιγμα στη δανειοδότηση σημειώθηκε την περίοδο που Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (ειδικά, όμως, το δεύτερο) είχαν υψηλά διψήφια εκλογικά ποσοστά, που δικαιολογούσαν εκτός από τις πλουσιοπάροχες κρατικές επιχορηγήσεις και τη χωρίς φειδώ δανειοδότησή τους από τις τράπεζες.
Δεδομένου ότι η μόνη εγγγύηση που δινόταν ήταν οι μελλοντικές χρηματοδοτήσεις (από το κράτος) και τα εκλογικά ποσοστά, καθίσταται σαφής η αδυναμία αποπληρωμής των υπέρογκων υποχρεώσεων.
Θυμίζεται, επίσης, πως με τροπολογία που ψήφισαν την παραμονή των πρώτων εκλογών του 2012 η τελευταία δόση του 2011 και οι δύο του 2012 θεωρήθηκαν ανεκχώρητες και ακατάσχετες.
Βέβαια, η κυβέρνηση εκ των υστέρων ήρθε να καλύψει τα νώτα της και να παράσχει ασυλία στα μέλη της διοίκησης των τραπεζών, που χορηγούσαν τα... θαλασσοδάνεια σε νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων.
Η αντιπολίτευση, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε σηκώσει τότε το θέμα καταγγέλλοντας πως με αυτόν τον τρόπο τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες. «Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, το μισθό, την παιδεία, την υγεία, βρίσκει τρόπους ν' αθωώνει υπευθύνους», σημείωνε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η σκανδαλώδης κυβερνητική μεθόδευση επιδιώκει να ακυρώσει τη διερεύνηση της τραπεζικής δανειοδότησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που έχει ήδη ξεκινήσει από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, οι οποίοι έχουν ήδη καλέσει τους οικονομικούς υπευθύνους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξεταστεί η υπέρογκη και χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις δανειοδότηση των δύο κομμάτων από σειρά τραπεζών (Αγροτική, MIG κ.λπ.).
Οι δύο εισαγγελείς μπορεί να... πήγαν σπίτι τους, το θέμα να (ξανα)ανέβηκε τελευταία με την «επίθεση» Τσίπρα κατά της κυβέρνησης και του Αντ. Σαμαρά για το «αμαρτωλό τρίγωνο» τράπεζες - κόμματα εξουσίας - επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, όμως όπως όλα δείχνουν οι φορολογουμένοι θα «φορτωθούν» και τα δανεικά και αγύριστα κατ' αρχάς του ΠΑΣΟΚ.
Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου