Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Διπλά χαμένοι οι αγρότες

ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 10.000 ― Ή ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 5.000 ― 
Να τηρούν λογιστικά βιβλία και να εκδίδουν τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ. ακόμη και αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι υποχρεωμένοι από φέτος όσοι είχαν το 2013, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα άνω των 10.000 ευρώ ή έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο εξής υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων έχουν...
όσοι ασκούν αγροτική δραστηριότητα εφ' όσον ξεπερνούν τα εισοδηματικά όρια (τζίρο άνω των 10.000 ευρώ και λήψη ενισχύσεων άνω των 5.000 ευρώ).

Επίσης, με την ίδια εγκύκλιο, αποσαφηνίζονται τα εξής:

1. Υπόχρεοι τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων (τιμολογίων, αποδείξεων κ.λπ.) είναι από την 1η-1-2014 οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι κ.λπ.), οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν εισπράξεις μεγαλύτερες των 10.000 ευρώ από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών ή έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ. Εάν μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους δεν είναι γνωστό το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούται ο αγρότης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό του προ-προηγούμενου έτους.

2. Η υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων ισχύει και για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά ασκούν αγροτική εκμετάλλευση, εφ' όσον κατά τη διάρκεια του 2013 υπερέβησαν ένα από τα δύο παραπάνω όρια.

3. Οι επιχειρήσεις παράκτιας αλιείας και σπογγαλιείας, οι οποίες εκμεταλλεύονται σκάφη μήκους μέχρι 12 μέτρων, εξακολουθούν να απαλλάσσονται για τη δραστηριότητά τους αυτή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων.

4. Για τα φυσικά πρόσωπα, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις δεν συνιστούν ιδιαίτερη επαγγελματική εγκατάσταση οι χώροι που ασκούνται αυτές (χωράφια, ανεξάρτητα εάν υπάρχει σε αυτά ιδιαίτερη επαγγελματική εγκατάσταση, όπως ξηραντήρια, θερμοκήπια, χώροι εσταυλισμού ζώων, αποθήκες ζωωτροφών, εργαλείων, κ.λπ.) εφ' όσον στις εγκαταστάσεις αυτές δεν διενεργούνται συστηματικά συναλλαγές (δηλαδή λειτουργίας αυτών ως καταστήματα).

5. Η διάθεση αγροτικών προϊόντων από κιόσκια ή πλανοδίως δεν θεωρείται ότι διενεργείται από επαγγελματική εγκατάσταση και ως εκ τούτου δεν υφίσταται στην περίπτωση αυτή υποχρέωση ίδρυσης υποκαταστήματος.

Η υποβολή της δήλωσης μεταβολής εργασιών θεωρείται εμπρόθεσμη εφ' όσον υποβληθεί μέχρι 15-2-2014 για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και μέχρι 20-3-2014 για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων.

4. ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

**Αγρότης του ειδικού καθεστώτος, που πραγματοποίησε το 2013 ακαθάριστα έσοδα 12.000 ευρώ και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 4.000 ευρώ, από την 1.1.2014 θα ενταχθεί σε τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων, δεδομένου ότι δεν πληρούνται και τα δύο προαναφερόμενα κριτήρια.

**Φυσικό πρόσωπο που κατά τη χρήση 2013 δεν πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα από την αγροτική του εκμετάλλευση, έλαβε όμως για τη χρήση αυτή δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 6.000 ευρώ, από την 1.1.2014 θα τηρήσει βιβλία εσόδων - εξόδων.

**Αγρότης, ο οποίος ταυτόχρονα με την αγροτική του εκμετάλλευση εκμεταλλεύεται και καφενείο, ο οποίος, κατά τη χρήση 2013 πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα από την εκμετάλλευση του καφενείου 4.500 ευρώ και από την αγροτική του εκμετάλλευση 10.500 ευρώ, από την 1η.1.2014 θα τηρήσει βιβλία μόνο για την αγροτική του εκμετάλλευση και όχι για την εκμετάλλευση του καφενείου.

**Αγρότης, ο οποίος πωλεί τα προϊόντα του στις λαϊκές αγορές και εκτός αυτών, κατά τη χρήση 2013, πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα από τις πωλήσεις του στη λαϊκή αγορά 8.000 ευρώ και 4.000 ευρώ από τις χονδρικές του πωλήσεις εκτός λαϊκής αγοράς και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 2.000 ευρώ, από την 1η.1.2014 θα τηρήσει βιβλία μόνο για τη δραστηριότητά του της διάθεσης των προϊόντων του στις λαϊκές αγορές και όχι γι' αυτή της διάθεσης των προϊόντων του εκτός λαϊκής αγοράς.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ από enet