Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Καμμένη γη…

«Άλλοι λεν με φωτιά πως ο κόσμος τελειώνει. Άλλοι λένε με πάγο.» Ρ. Φροστ
Ό
πως το Καλοκαίρι δίδονται στη δημοσιότητα χάρτες υψηλής επικινδυνότητας για περιοχές όπου είναι αυξημένες οι πιθανότητες να ξεσπάσουν πυρκαγιές από τις υψηλές θερμοκρασίες, υποθέτω –βάσιμα, νομίζω– ότι η κυβέρνηση, που θέλει να δείχνει ότι συνεγέρθηκε από τα περιστατικά με τα μαγκάλια κ.τ.λ., θα εκδίδει τώρα και το Χειμώνα χάρτες επίσης υψηλής επικινδυνότητας, για περιοχές όμως όπου είναι αυξημένες οι πιθανότητες να ξεσπάσουν αυτή τη φορά, πυρκαγιές από...
τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Φυσικά, οι συγκεκριμμένοι χάρτες θα κοινοποιούνται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την οποία θα χρειασθεί, όπως αντιλαμβάνεσθε, να προσληφθούν νέοι εποχικοί πυροσβέστες.  Η ανακοίνωση αυτών των προσλήψεων θα συνιστά θαυμάσια ευκαιρία, για να δελεάσει μερικούς ψηφοφόρους η συγκυβέρνηση· και χρυσή ευκαιρία για να συμμετάσχουν στην κωμωδία της κόντρας Κυβέρνησης-Τρόικας και οι αρμόδιοι υπουργοί Μητσοτάκης, Δένδιας και Μιχελάκης.

Και η απόφαση γι αυτές τις προσλήψεις θα ληφθεί μονομερώς, αφού προσκρούει στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αλλά, έτσι κι αλλιώς, οι σχετικές «διαπραγματεύσεις» θα καθυστερήσουν, οπότε θα έχει φύγει ο Χειμώνας, η Άνοιξη θα έχει φέρει βροχές που θα σβήσουν τις πυρκαγιές, η πολιτική ατζέντα θα έχει αλλάξει, και θα οδεύουμε πια ολοταχώς προς το Πάσχα, για το οποίο, ναι μεν δεν θα έχουμε αρνάκι, αλλά θα έχουμε σε κάθε περίπτωση πολλά κάρβουνα.

Στο μεταξύ πληροφορούμαι ότι, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, θα παρέχεται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε δικαιούχους κοινωνικών τιμολογίων, κατά τις ημέρες που παρατηρείται αιθαλομίχλη. Εννοείται, αιθαλομίχλη από φλεγόμενα τραπέζια, καρέκλες, μπαούλα, κομοδίνα, και άλλες καύσιμες ύλες στις οποίες θα καταφεύγουν οι απελπισμένοι μπας και ζεστάνουν το κοκκαλάκι τους.

Χειροκροτώ το μέτρο μ’ ενθουσιασμό, διότι κρύβει την ανέλπιστη δυνατότητα να ενισχύσει και το αίσθημα της αλληλεγγύης μεταξύ των τάξεων: Οι πλούσιοι που διαθέτουν και χρήμα και τζάκι ας το τιγκάρουν. Θα τονωθεί από τις καμινάδες η αιθαλομίχλη, θα ενεργοποιηθεί η δέσμευση για το δωρεάν τιμολόγιο, άρα θα δείξουν κι εκείνοι, έστω με αυτόν τον τρόπο, ότι συμπαρίστανται επιτέλους στους φτωχότερους. Τι έχουν να χάσουν, στο κάτω-κάτω; Τον ιδρώτα τους; Ας αφήσουν ανοιχτά τα παράθυρα.

Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύθηκε ότι θα ανακοίνωνει τις υπερβάσεις του ορίου των αιωρούμενων σωματιδίων, προκειμένου, όπως διευκρίνισε, να γνωρίζουν οι πολίτες πότε τίθεται σε ισχύ το μέτρο. Ε, οι πιο φιλοκυβερνητικοί από τους πλούσιους ας το καίνε το τζάκι τους κάθε μέρα, παρακαλώ, 24 ώρες το 24ωρο. Απαλλάσσουν έτσι και το υπουργείο από την υποχρέωση των ανακοινώσεων. Πιο φιλοκυβερνητικός δεν γίνεται!

Και δυο λόγια για τους μη δικαιούχους –να μην μείνουν παραπονεμένοι: Όσοι δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της Δ.Ε.Η., μπορούν, λοιπόν, να καούν στην ψύχρα. Όχι, δεν κινδυνεύουν να γίνουν διάσημοι από τα κανάλια, διότι αυτά δεν θα ενδιαφερθούν –αν ήταν να ενδιαφερθούν για το πρόβλημά τους, θα το είχαν κάνει ήδη. Εκτός αν επιμένουν στην αυτοπροβολή, οπότε μπορούν, αν θέλουν, να αυτοπυρποληθούν δημόσια, αλλά τους προειδοποιώ πως κανείς δεν θα πιστέψει ότι το έκαναν για να ζεσταθούν. Μόνο να λάβουν επιπροσθέτα υπόψη τους ότι καιγόμενοι θα απαλλάξουν τους δικούς τους από τα έξοδα κηδείας, θα διευκολύνουν και την Εκκλησία της Ελλάδος να επιλύσει το γρίφο της καύσης των νεκρών.

Ομοίως, μπορούν να μην πολυσκοτίζονται για το σπίτι τους όσοι, πάλι λόγω απουσίας πιστοποιητικών, δεν θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους. Μπορούν αυτοί να το κάψουν το ρημάδι το κεραμίδι, για να το χαρούν τουλάχιστον μια τελευταία φορά στα φόρτε του, πριν τους το πάρει η τράπεζα. Δεν θα είναι οι πρώτοι. Τους πρόλαβε ήδη ένας συμπολίτης μας· στην Αιτωλοακαρνανία, νομίζω. Πιο μυαλωμένος αυτός, έκαψε και το αυτοκίνητο του. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν! Να πιάσουν τόπο και οι προσλήψεις των εποχικών πυροσβεστών, μαζί με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο θρύλος θέλει τον Νέρωνα να έβαλε φωτιά στη Ρώμη, για να την δει να καίγεται. Κάπως μένει κανείς στην Ιστορία…

Από τον Soto