Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

2 πρόσωπα-κλειδιά της Siemens στα εξοπλιστικά

Τα στοιχεία Κάντα θα οδηγήσουν τον ανακριτή στους τροφοδότες λογαριασμούς 
Παλιοί γνώριμοι των δικαστικών αρχών, εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens, εμφανίζονται στην περιβόητη υπόθεση του μαύρου πολιτικού χρήματος που διακινήθηκε ελέω των συμβάσεων για εξοπλιστικά προγράμματα και χειρίζονται οι ανακριτές αρμόδιοι για εγκλήματα διαφθοράς.

Τα ονόματά τους έρχονται να προστεθούν στη λίστα των περίπου 10 ατόμων που επί τρεις μέρες κατονόμαζε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Αντώνης Κάντας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο από τους τρεις τραπεζικούς υπαλλήλους (ένας Ελβετός υπήκοος και δύο Ελληνες), που...
ο προφυλακισμένος κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ανέφερε ως διακινητές μαύρου πολιτικού χρήματος.

Οι δύο αυτοί άνδρες έχουν διατελέσει στελέχη της γερμανικής Dresdner Bank, στο υποκατάστημα Γενεύης στο διάστημα 2000-2005, που φέρεται ότι διαχειρίστηκε τους λογαριασμούς τού επίσης κατηγορούμενου στην υπόθεση, πρώην γενικού διευθυντή της Siemens, Πρ. Μαυρίδη, διακινώντας χρήματα για λογαριασμό της γερμανικής εταιρείας. Ο Ελβετός τραπεζικός υπάλληλος, προτού καταστεί κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια σε δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές, Μαρία Νικολακέα, Ιω. Φιοράκη και Νικ. Πιπιλίγκα, που χειρίζονται την υπόθεση Siemens, είχε καταθέσει ως μάρτυρας στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα της Λοζάνης το 2006. Αντίστοιχα, το άλλο πρόσωπο -ο Ελληνας υφιστάμενος του πρώτου στην Dresdner Bank- είχε αντίστοιχα κληθεί να καταθέσει ήδη από το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης από τον τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών, Π. Αθανασίου.

Σημαντικός ρόλος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για τη Siemens, ο ρόλος του Ελβετού στελέχους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού εμφανίζεται ως ένας από τους τραπεζίτες που παρέδιδαν σε στελέχη της Siemens μετρητά στην Αθήνα για πάσα χρήση, τα οποία όμως έπαιρναν από άλλους Ελληνες και αρκετούς ανυποψίαστους πελάτες τους, που απλώς ήθελαν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό.

Αν οι πρακτικές αυτές, στις οποίες φέρεται ότι προχώρησε το κατηγορούμενο στέλεχος στο σκάνδαλο του γερμανικού κολοσσού, ταιριάζουν με τα όσα αναφέρει στη μαραθώνια απολογία του το πρώην νούμερο 3 του ΥΠΕΘΑ, θα φανεί αργότερα, καθώς πρώτα τα επίμαχα στοιχεία πρέπει να μελετηθούν από τις δικαστικές αρχές.

Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, από τους οποίους -όπως λέει ο Αντ. Κάντας- έφυγαν τα 16 εκατ. δολάρια μίζες, παίρνοντας ρόλο Ζήγρα (υπόθεση Τσοχατζόπουλου) ή Ζίκατσεκ (υπόθεση Siemens) και δίνοντας σειρά στοιχείων στην ανάκριση. Αυτή η πληροφορία μπορεί να αποτελέσει για τους ανακριτές τη λύση του σημαντικότερου γρίφου, ποιοι δηλαδή είναι οι τροφοδότες λογαριασμοί του μαύρου πολιτικού χρήματος, αλλά και ποιοι είναι άλλοι ενδεχόμενοι παραλήπτες.

Εκτός όμως από τα τραπεζικά στελέχη, ακόμη ένα πρόσωπο που φέρεται να κατονομάζεται από το προφυλακισμένο στέλεχος του ΥΠΕΘΑ φαίνεται πως δεν είναι άγνωστο στους ανακριτές. Οχι, αυτή τη φορά, γιατί το όνομά του εμφανίζεται σε άλλη δικογραφία, αλλά γιατί στην επίμαχη υπόθεση των υποβρυχίων δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται.

Ο δικηγόρος

Ο νομικός, μεγάλης ηλικίας, που εμφανίζεται ως ένας από τους μεσάζοντες για τα εξοπλιστικά προγράμματα γερμανικής εταιρείας, έχει ήδη αναφερθεί στην απολογία του κατηγορούμενου Αλέξ. Αβατάγγελου, ο οποίος πριν από περίπου ένα μήνα αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.

Ο τελευταίος έχει υποστηρίξει πως ο συγκεκριμένος δικηγόρος διετέλεσε εκπρόσωπος εταιρείας η οποία το 2004 εξαγοράστηκε από την HDW Thyssen Group, που ανέλαβε την προμήθεια των υποβρυχίων. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως η εταιρεία, που εκπροσωπούσε ο νομικός, προσέφερε ηλεκτρονικό υλικό, υπό τη μορφή αντισταθμιστικών ωφελημάτων, το οποίο όμως είχε υπολογιστεί και στο αρχικό κόστος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο υπέργηρος δικηγόρος έχει κεντρίσει και το ενδιαφέρον των γερμανικών δικαστικών αρχών, καθώς πριν από λίγο καιρό σε συνεργασία με τις ελληνικές είχαν προχωρήσει σε έρευνα στα γραφεία του στο Κολωνάκι κατάσχοντας μέρος του αρχείου του.

Ο συνδυασμός των δύο απολογιών, με τον Αντ. Κάντα να καταλογίζει στο συγκεκριμένο άνθρωπο δωροδοκίες για περισσότερα από ένα εξοπλιστικά προγράμματα, φαίνεται πως τον έχει ήδη οδηγήσει στην απόφαση να βρεθεί σύντομα στο ανακριτικό γραφείο.

Η τριήμερη απολογία του Αντώνη Κάντα, η οποία συνεχίζεται αύριο Δευτέρα, περιλαμβάνει σειρά ονομάτων που εμπλέκονται σε διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί σε πολιτικά πρόσωπα, προχωρώντας μόνο σε εικασίες. Τουλάχιστον οκτώ εκπρόσωποι εταιρειών, που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα, έχουν δοθεί στη Δικαιοσύνη, εκ των οποίων πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο είναι μεγαλομεσαίοι επιχειρηματίες του συγκεκριμένου κλάδου.

Αντίστοιχα, ο Αντ. Κάντας έχει αναφερθεί σε περίπου 10 εξοπλιστικά προγράμματα που δεν σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ανάκριση, μεταξύ των οποίων είναι και η υπογραφή συμβάσεων για τα άρματα μάχης Leopard. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος έχει αναφερθεί και σε εξοπλιστικά προγράμματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν απασχολήσει την ελληνική Δικαιοσύνη, αναμένεται να σημάνει -εφόσον κριθεί απαραίτητο- την παραγγελία νέων ερευνών, προκειμένου να ελεγχθούν τα όσα υποστηρίζει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Κάντας, με την ιδιότητα του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών την περίοδο 1996-2002, έχει καταστεί κατηγορούμενος για συνολικά τρεις υποθέσεις. Εκτός από τη δικογραφία των υποβρυχίων, έχει απολογηθεί και αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για:

* Το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ερμής 2» για την επέκταση επικοινωνιακού προγράμματος στρατού, καθώς είχε εντοπιστεί χρηματικό ποσό ύψους 500.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό του και

* Τη σύμβαση με την εταιρεία Siemens για τηλεπικοινωνίες του στρατού. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δέχθηκε 500.000 ευρώ από άγνωστο εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας.

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ  από  enet