Ανοιχτή διαφοροποίηση Γ. Παπανδρέου και Α. Κακλαμάνη από την κυβερνητική πλειοψηφία στη χθεσινή ψηφοφορία, που χάρισε στους νυν ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών τις άδειες ψηφιακής εκπομπής. Απουσία με νόημα του Κ. Καραμανλή
Με την ηχηρή διαφωνία από τη μια πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, οι οποίοι ψήφισαν «όχι», αλλά και...
Με την ηχηρή διαφωνία από τη μια πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, οι οποίοι ψήφισαν «όχι», αλλά και...
την απουσία με νόημα του έτερου πρώην, Κώστα Καραμανλή, και άλλων βουλευτών της πλειοψηφίας, υπερψηφίστηκε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η σκανδαλώδης διάταξη που ουσιαστικά χαρίζει στους νυν ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών τις άδειες ψηφιακής εκπομπής. Το κυβερνητικό δίδυμο Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ συνεπικούρησε με τις ψήφους της και η ΔΗΜΑΡ.
Αμαρτίες από το παρελθόν
Οι σοβαρές επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει τόσο ο μικρός κυβερνητικός εταίρος (ΠΑΣΟΚ) όσο και η ΔΗΜΑΡ τις προηγούμενες ημέρες ξαφνικά εξανεμίστηκαν, με αποτέλεσμα το πολιτικό σύστημα να δώσει άλλη μια φορά –την πολλοστή τα τελευταία 20 χρόνια– παράταση στο «αμαρτωλό» καθεστώς των προσωρινών αδειών, συναλλασσόμενο ανοιχτά με τα συμφέροντα που ελέγχουν την πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ. Μόνο που αυτή τη φορά, οι «αμαρτίες» μεταφέρονται και στην κατά τα άλλα νέα εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης.
Μπορεί η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να ψήφισαν υπέρ, είχαν όμως σοβαρές απουσίες: Εκτός του Κ. Καραμανλή, έλειπαν ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης, οι πρώην υπουργοί Νικήτας Κακλαμάνης, Βύρων Πολύδωρας και Αλέκος Κοντός, ο αν. υπουργός Λ. Γρηγοράκος και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης, Μ. Ρεπούση, Ν. Φούντα και Γρ. Ψαριανός. Οι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τη Χρυσή Αυγή ψήφισαν μαζικά «όχι». Από τους 269 παρόντες, τα «ναι» ανήλθαν σε 154 και τα «όχι» σε 115. Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής υποκρισίας είναι ότι η εν λόγω διάταξη βρίσκεται κρυμμένη στο άρθρο 18 ενός νομοσχεδίου με τον τίτλο «ρυθμίσεις υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις», όπου τα τέσσερα πρώτα άρθρα αφορούν τον… ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα είκοσι αφορούν θέματα άσχετα, με κορυφαίο το «δωράκι» στους καναλάρχες.
Βέλη στη φαρέτρα της κριτικής που επανειλημμένως και σε υψηλούς τόνους έχει διατυπώσει η αντιπολίτευση, προσθέτει και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το οποίο εκφράζει αρκετές ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, ενώ υπογράμμισε και σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η επ’ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών που ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παράνομα, αντίκειται προς το Σύνταγμα».
Ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή μια αλλαγή στη διάταξη που θέτει πλέον ως καταληκτική ημερομηνία για τη χορήγηση των αδειών την 31.12.2014, αντί τον Ιούλιο του 2015.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκου Βούτση, έκανε λόγο χθες, λίγο πριν από την ψηφοφορία, για «επιτομή της διαπλοκής με τους καναλάρχες» και για «ενταφιασμό της ΕΡΤ», ενώ τόνισε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα αλλάξει αυτή την απόφαση. Ο Βασίλης Καπερνάρος (Ανεξάρτητοι Ελληνες) επισήμανε ότι «τα κανάλια λειτουργούν νομιμοφανώς και όχι νομίμως» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη διάταξη αυτή, τα νομιμοποιεί ουσιαστικά «από το παράθυρο».
Υποκριτική εκκρεμότητα
Υπερασπιζόμενοι την επιλογή των κομμάτων τους, ο Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) έκανε λόγο για «μια υποκριτική εκκρεμότητα, για την οποία έχουν ευθύνη όλες οι πολιτικές δυνάμεις», ενώ ο Βασ. Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ) μίλησε για «παρατάσεις που σκανδαλίζουν την κοινωνία», προσθέτοντας όμως ότι «η ΔΗΜΑΡ θα δώσει μια τελευταία παράταση».
Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έχει απαντήσει ότι πρόκειται για προσωρινή ρύθμιση και ότι «αν δεν ψηφιστεί το άρθρο, τότε πολλές περιοχές της χώρας θα μείνουν χωρίς τηλεόραση».
Του Χάρη Ιωάννου από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου