Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

«Ρουκέτα» Σταϊκούρα για το Χρέος - Εβαλε θέμα «κουρέματος»

«ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ»
«Φωτιές» άναψε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για την ανάγκη πιο «ισχυρών» εργαλείων, από τα όσα προβλέπει η απόφαση της 27ης Νοεμβρίου του 2012 για τη μείωση του Χρέους, καθώς στη πραγματικότητα έβαλε θέμα «κουρέματος» όπως ακριβώς υποστηρίζει εδώ και μήνες το ΔΝΤ.

«Επιθυμούμε και επιδιώκουμε να διευθετηθεί...
το ζήτημα το συντομότερο δυνατό, με άμεσο και καθαρό τρόπο. Βέβαια, είναι θέμα δυναμικό και πολυσύνθετο.Υπάρχει μία σειρά από παράγοντες που τα επηρεάζουν. Ρεαλιστικές λύσεις και τεχνικές υπάρχουν. Ισως απαιτηθούν και ισχυρότερα εργαλεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σταϊκούρας, μιλώντας σε ημερίδα του ΚΕΠΕ, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η Αθήνα επισήμως δεν θέτει στη παρούσα φάση ζήτημα «κουρέματος» αλλά περιμένει τη κατάλληλη στιγμή και τις κατάλληλες συνθήκες για να ανοίξει τη συζήτηση.

Στην ίδια ακριβώς γραμμή κινείται και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο στη Τριμηνιαία του Έκθεση επισημαίνει ότι με βάση τις παραδοχές του βασικού σεναρίου που έχει υιοθετήσει η Τρόικα, το Χρέος πολύ δύσκολα θα φτάσει σε βιώσιμα επίπεδα χωρίς «κούρεμα». Είναι ενδεικτικό ότι αν ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά μέσο όρο βρίσκεται έως το 2022 στο 3,5% (αντί για 4,5% που προβλέπει το βασικό σενάριο) και τα επιτόκια αυξηθούν από το σημερινό ιστορικό χαμηλό 3,5%, κατά 100 μονάδες βάσης στο 4,5% τότε το απαιτούμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι στο 8,7%, δηλαδή 3 μονάδες σχεδόν πάνω από αυτό που απαιτείται στην υπόθεση εργασίας.

Οπως σημειώνει, ωστόσο, η επιστημονική ομάδα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η έκβαση μιας διαπραγμάτευσης για αναδιάρθρωση του χρέους εξαρτάται (και) από την αξιοπιστία της χώρας, η οποία με τη σειρά της μετράται με την εξέλιξη της δημοσιονομικής πολιτικής μας, των μεταρρυθμίσεων και της αξιοποίησης των φυσικών πόρων. Το ίδιο ισχύει και για τις προβλεπόμενες ανάγκες για περαιτέρω στήριξη μετά το 2014. «Οσο καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις και άλλες αποφάσεις η οικονομική κατάσταση θα επιβαρύνεται και οι διαπραγματευτικές δυνατότητες θα ελαχιστοποιούνται. Θα ήταν μια χρήσιμη έκπληξη και θα βελτίωνε τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας η έγκαιρη εκπλήρωση των πιο κρίσιμων προαπαιτούμενων».

Γιώργος Παππούς από iefimerida