Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ντροπή κ. Βενιζέλε - Πρώτη φορά η Ελλάδα ζητάει επίθεση εναντίον χώρας

Πρώτη φορά η Ελλάδα ζητάει επίθεση εναντίον χώρας 
Ο υπουργός Εξωτερικών. αφού υιοθετεί πλήρως τη ΝΑΤΟϊκή άποψη για το έγκλημα με τα χημικά. ζητάει «διεθνή απάντηση στο όνομα της νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλέοντας απολύτως με την άγρια Δύση της επέμβασης κατά της Συρίας. Ενημέρωση της...
Βουλής απαιτεί ο Τσίπρας.
Από enet

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
Επέμβαση στη Συρία ζητάει ο Βενιζέλος

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

Σε πλήρη σύμπνοια με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες προετοιμάζουν επέμβαση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του χθες στο πρακτορείο Reuters, τάχθηκε υπέρ «μιας διεθνούς απάντησης» στη Δαμασκό, λόγω της χρήσης χημικών όπλων, «στο όνομα της νομιμότητας και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Το αεροπλανοφόρο είναι αμερικανικό. Οι δικοί μας πολέμαρχοι βάλλουν με επικίνδυνες φράσεις
«Εχουμε καταδικάσει με πολύ καθαρό και απερίφραστο τρόπο τη χρήση χημικών όπλων, που είναι απάνθρωπη, που είναι ένα ειδεχθές έγκλημα, που παραβιάζει, προφανώς, αυστηρούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και άρα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση στο όνομα της νομιμότητας και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας πως «αυτή είναι μία θέση που την υποστηρίζουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φυσικά και η Ελλάδα».

Παράλληλα, υπογράμμισε -διαχωρίζοντας τα δύο ζητήματα- πως στόχος πρέπει να είναι η «διαφύλαξη της πολιτικής διαδικασίας» στη Συρία, ώστε να επιτευχθεί «μια οριστική και βιώσιμη λύση» ανεξάρτητα από αυτό που αφορά την «καθαρή απάντηση στο θέμα των χημικών όπλων».

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει ως δεδομένη τη χρήση χημικών όπλων, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ζητούσε χθες πίστωση χρόνου, προτού αποφασιστεί η όποια διεθνής παρέμβαση κατά της Συρίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποστολή των επιθεωρητών, να γίνει η επιστημονική ανάλυση των ευρημάτων και να διαπιστωθεί εάν πράγματι ευσταθούν οι καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί εις βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε χθες με τον Ιρανό ομόλογό του, Mohammad Javad Zarif, ο οποίος έλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει την Αθήνα για τις θέσεις του Ιράν σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία, ενώ είχαν προηγηθεί οι συνομιλίες με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάθριν Αστον, με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και με τον Ιωάννη Κασουλίδη, υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης πως η επικείμενη επίσκεψή του στην Αίγυπτο συνδέεται με το ζήτημα της Συρίας.

«Να μετρήσουν προσεκτικά το θέμα της επέμβασης στη Συρία όσοι παίρνουν τις αποφάσεις», ζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις επί του θέματος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από enet