Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ο στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι

Ορκίζεται την Πέμπτη προσωρινός ηγέτης ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Ικανοποιείται το λαϊκό αίσθημα, δηλώνει η αντιπολίτευση - 4 οι νεκροί
 
Τηλεοπτικό διάγγελμα του στρατηγού αλ Σίσι
Απομακρύνθηκε ο Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο αντικαθιστά προσωρινά ως μεταβατικός αρχηγός του κράτους ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που ορκίζεται την Πέμπτη, και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Την εξαγγελία έκανε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, εξήγγειλε πως αναστέλλεται η ισχύς του Συντάγματος της χώρας , καθώς και την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Τέσσερις οι νεκροί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντιπολιτευόμενων και...
φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών.

 Ο αλ Σίσι, περιστοιχισμένος από άλλα ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, αφού ανακοίνωσε την πρόωρη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, είπε ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και ακόμη ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης, στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας. Ο στρατηγός πρόσθεσε πως σε αυτόν τον οδικό χάρτη, συμφωνεί ένα ευρύ φάσμα πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Η ομιλία του αλ Σίσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα στην πλατεία Ταχρίρ.
Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την Πέμπτη νωρίς το πρωί ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει θέσει υπό κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι. Ο Μόρσι "κρατείται προληπτικά", είπε ο στρατιωτικός που ζήτησε να μην κατονομαστεί υποδηλώνοντας ότι σε βάρος του πρώην αρχηγού του κράτους ενδέχεται να ασκηθεί δίωξη.

 Το ίδιο δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας Αχμέντ Άρεφ, αλλά είπε πως δεν γνωρίζει ακριβώς που κρατείται.
Σύμφωνα με το Reuters, ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι ο Μόρσι κρατείται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις πληροφοριών.

Αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν επίσης ότι υποστηρικτές του κινήματος που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα τζαμί σε προάστιο του Καΐρου, δέχτηκαν επίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγες μόλις ώρες μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία. Ο Τζιχάντ Ελ-Χαντάντ, επίσημος εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε στο Reuters ότι ήταν μεταξύ περίπου 2.000 ανθρώπων που εξακολουθούσαν να παραμένουν στο χώρο, όταν λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα) άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων προσεύχονταν. Είπε επίσης ότι είδε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες.
Ένας ακόμα αξιωματούχος της Αδελφότητας ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ο Οσάμα Γκάμπο, δήλωσε ότι άνδρες πέταξαν βόμβες Μολότοφ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όλα και τουφέκια. Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν σίγουρος εάν υπήρχαν θύματα.

 Δυστυχώς, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν μεταξύ των υποστηρικτών του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ματρούχ. Ο ίδιος δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ότι οι νεκροί ήταν υποστηρικτές του Μόρσι.

Στο μεταξύ, οι αρχές με εντολή του στρατού προέβησαν, την Τετάρτη, στο κλείσιμο τριών τηλεοπτικών σταθμών που πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παράταξη στην οποία ανήκει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Μόρσι, γεγονός που εγείρει ανησυχίες στη δημοσιογραφική κοινότητα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 5 δημοσιογράφοι. Τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.

Παράλληλα εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά την μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Egypt25, ο οποίος πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, σταμάτησε τη μετάδοσή του και ανώτατα στελέχη συνελήφθησαν λίγο αργότερα, όταν ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ανακοίνωνε το σχέδιο για τη νέα πολιτική μετάβαση, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων ΜΕΝΑ. Οι αρχές έκλεισαν επίσης δύο ακόμα τηλεοπτικούς σταθμούς, τους αλ-Χαφίζ και αλ-Νας, δήλωσαν στο Reuters πηγές ασφαλείας.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι αναφορές πως οι αρχές αποκόπτουν την τηλεοπτική κάλυψη, βασιζόμενες στην πολιτική προοπτική», δήλωσε στο Reuters από τη Νέα Υόρκη, ο Σερίφ Μανσούρ της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων. «Καλούμε το στρατό να μην στερήσει από τους Αιγυπτίους το δικαίωμα στην πληροφόρηση, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας τόσο σημαντικής περίστασης», είπε.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν μέλη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και άλλους ηγέτες του κινήματος, δήλωσε αξιωματούχος του FJP και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, μετέδωσε στο Reuters. Ο επικεφαλής του FJP, Σαάντ Ελ-Κατατνί συνελήφθη μαζί με έναν από τους αναπληρωτές επικεφαλής της Αδελφότητας.

Δημοσιεύματα της αιγυπτιακής εφημερίδας, Αλ-Αχράμ λένε πως έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για 300 στελέχη της Αδελφότητας. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ΜΕΝΑ, ανέφερε ότι οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για τη σύλληψη «μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι κατηγορούνται για υποκίνηση βίας και διατάραξη της ειρήνης και της γενικής ασφάλειας».

Το διάγγελμα που έστειλε ο αιγυπτιακός στρατός προς τον πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, απαιτώντας την απομάκρυνσή του, «αποτελεί μια θλιβερή ημέρα για τις δημοκρατικές φιλοδοξίες της Αιγύπτου, προδοσία της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου και των εκατομμυρίων των πολιτών που πιστεύουν στη δημοκρατία», ανάρτησε στο Twitter η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο ανατραπείς ισλαμιστής Αιγύπτιος ηγέτης Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε –σε ένα μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε σε βίντεο λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού που τον κήρυξε έκπτωτο–, ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου» και παράλληλα κάλεσε το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητά (του)».

Ο Μόρσι μεταφέρθηκε μόνος στο υπουργείο Αμυνας, ανακοίνωσε τα ξημερώματα στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο Μόρσι χωρίσθηκε από την ομάδα του και μεταφέρθηκε στο υπουργείο Αμυνας", δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χαντάντ, αξιωματούχος της αδελφότητας.

Προηγουμένως ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ο Μόρσι και "ολόκληρη η προεδρική ομάδα βρίσκονταν υπό περιορισμό στο κλαμπ της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς της Προεδρίας", προσθέτοντας ότι ο πατέρας του και δεξί χέρι του Μόρσι κρατείται επίσης εκεί.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου είπε ότι η απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την προεδρία της χώρας, αποτελεί επανάσταση και όχι πραξικόπημα.
«Αυτό που συνέβη σήμερα στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και όλες τις περιοχές της Αιγύπτου, αποτελεί μια πραγματική λαϊκή επανάσταση κατά της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Μοχάμεντ Αμπού αλ-Γκαρ. «Δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα, ήταν μια λαϊκή επανάσταση στην οποία βοήθησε ο στρατός. Δεν θέλουμε και δεν θα αποδεχτούμε ένα στρατιωτικό καθεστώς. Ο ρόλος του στρατού και της αστυνομίας πρόσκειται στη διατήρηση της ασφάλειας στο εσωτερικό και τα σύνορα της χώρας. Η πολιτική διαδρομή θα πρέπει να καθοδηγείται από τις αστικές δυνάμεις», δήλωσε ο Αμπού αλ-Γκαρ.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι ευελπιστεί πως θα υπάρξει «μια σύντομη μεταβατική περίοδος, η οποία θα λήξει με τις εκλογές που θα διεξαχθούν ώστε να αναδειχτεί ένας νέος πρόεδρος, κοινοβούλιο και ένα νέο σύνταγμα, κάτι που συμφωνήθηκε από όλα τα κόμματα».
  
Αντιδράσεις από ΗΠΑ, ΟΗΕ, Βεστερβέλε, Άσαντ, Αμπντάλα
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε την Τετάρτη την απομάκρυνση όλου του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, μερικές ώρες μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Εδώ και μερικές ημέρες, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα το «μη αναγκαίο» διπλωματικό προσωπικό το οποίο εργαζόταν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αίγυπτο.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τις βαθιές του ανησυχίες σχετικά με την απομάκρυνση του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την κυβέρνηση και έκανε έκκληση για την άμεση επιστροφή της χώρας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

Σε γραπτή του δήλωση, στην οποία σχολιάζει τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Κάιρο, ο Ομπάμα ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τους αρμόδιους αμερικανικούς οργανισμούς να επανεξετάσουν τις συνέπειες που θα επέλθουν στην Αίγυπτο σχετικά με τη στρατιωτική παρέμβαση και να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομική βοήθεια που αποστέλλουν οι ΗΠΑ προς τη χώρα. «Κατά τη διάρκεια αυτής αβέβαιης περιόδου, περιμένουμε από το στρατό να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αιγυπτίων πολιτών, ανδρών και γυναικών», ανέφερε στη γραπτή του δήλωση ο αμερικανός πρόεδρος.

Εξάλου, ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, προειδοποίησε την Τετάρτη τον αιγυπτιακό στρατό σχετικά με τις συνέπειες, εάν η απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την κυβέρνηση θεωρηθεί ως πραξικόπημα. «Στο κάτω κάτω πρόκειται για τη δική τους τη χώρα και θα βρουν το δρόμο τους, ωστόσο θα υπάρξουν συνέπειες εάν γίνει κακή διαχείριση της κατάστασης», δήλωσε ο Ντέμπσεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Υπάρχουν νόμοι που μας δεσμεύουν για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοιου είδους καταστάσεις».
Σύμφωνα με το Reuters, οι παρατηρήσεις του Ντέμπσεϊ αναφέρονται στους νόμους, σύμφωνα με τους οποίους οι ΗΠΑ πρέπει να διακόπτουν την οικονομική ενίσχυση σε μια χώρα, εφόσον μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα ή διάταγμα. Οι ΗΠΑ αποστέλλουν ετησίως 1,5 δις δολάρια προς την Αίγυπτο.

Ο αμερικανός γερουσιαστής, Πάτρικ Λίχι, πρόεδρος της υποεπιτροπής της Γερουσίας που επιβλέπει την ξένη βοήθεια, δήλωσε την Τετάρτη ότι το επιτελείο του θα επανεξετάσει την ετήσια βοήθεια ύψους 1,5 δις δολαρίων που οι ΗΠΑ αποστέλλουν στην Αίγυπτο, στον απόηχο της απομάκρυνσης του προέδρου Μόρσι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, έκανε έκκληση προς την Αίγυπτο για αυτοσυγκράτηση, καθώς και τη διατήρηση των δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης, αφότου οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας ανέτρεψαν τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. «Πολλοί Αιγύπτιοι έχουν εκφράσει, μέσω των διαδηλώσεων, την απογοήτευση και τις εύλογες ανησυχίες τους», είπε ο Μπαν σε δήλωσή του, χωρίς ωστόσο να καταδικάζει την αποπομπή του Μόρσι από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις. «Την ίδια στιγμή, η στρατιωτική παρέμβαση σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι ανησυχητική», είπε. «Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθούν οι πολιτικοί κανόνες, σύμφωνα με τις αρχές τις δημοκρατίας».

Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και ανησυχία την κατάσταση στην Αίγυπτο, δήλωσε στην Αθήνα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, που απηύθυνε έκκληση να συνεχίσει η χώρα στο δρόμο της δημοκρατίας και να επενδύσει στο διάλογο.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ότι η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο αποτελεί μια ήττα του πολιτικού ισλάμ.
«Όποιος παίρνει τη θρησκεία και τη χρησιμοποιεί στην πολιτική ή τάσσεται υπέρ της μιας (θρησκευτικής) ομάδας σε βάρος της άλλης θα πέσει, οπουδήποτε στον κόσμο», φέρεται να είπε ο Άσαντ στην κρατική εφημερίδα αλ Θάουρα («Επανάσταση»). «Η περίληψη αυτού που συμβαίνει στην Αίγυπτο είναι η πτώση αυτού που αποκαλείται πολιτικό ισλάμ», πρόσθεσε.

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπτάλα, έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του αιγυπτιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντλί Μανσούρ, εκφράζοντας συγχαρητήρια για τον διορισμό του ως προσωρινό αρχηγό του κράτους, αφότου οι ένοπλες δυνάμεις ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μόρσι, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αναφορές του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, SPA.

Ντ.Μ. newsroom enet