Σχέδιο για τη μεταφορά του «στρατηγείου χρηματοδότησης» των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτός Ελλάδας και μακριά από την επιρροή των ελλήνων τραπεζιτών προωθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων τραπεζιτών στο παρασκήνιο, καθώς γίνεται ορατός ο κίνδυνος να χάσουν τα επόμενα χρόνια εντελώς τον έλεγχο μιας από τις σημαντικότερες αγορές τους, δηλαδή του τομέα χρηματοδότησης των...
μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του “B”, τα τελευταία 24ωρα, ενόψει πυκνών ελληνογερμανικών διαβουλεύσεων υψηλού επιπέδου (σήμερα ο Α. Σαμαράς μεταβαίνει στο Βερολίνο για την ειδική Σύνοδο που οργανώνει η Α. Μέρκελ για την ανεργία των νέων, ενώ στις 18 του μήνα καταφθάνει στην Αθήνα ο Β. Σόιμπλε) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης καταβάλλει την ύστατη προσπάθειά του, να αποτρέψει τη μεταφορά στο Λουξεμβούργο του «χρηματοδοτικού στρατηγείου» για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σχέδιο που προωθείται με αποφασιστικότητα το τελευταίο διάστημα από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, διαπιστώνοντας ότι το γερμανικό ενδιαφέρον για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συνδρομή της πανίσχυρης κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW, μπορεί να φέρει τις ελληνικές τράπεζες μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις... γερμανικής κηδεμονίας, σε ένα τομέα που κατ’ εξοχήν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα νέμεται προνομιακά επί δεκαετίες, αφού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν άλλες διεξόδους για παροχή ρευστότητας πλην των ελληνικών τραπεζών.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, επιχειρώντας την ύστατη ώρα να αποφύγει η κυβέρνηση και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το γερμανικό «καπέλωμα» στα προγράμματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων, προσπάθησε χθες να πείσει τους επικεφαλής της τρόικας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει άμεσα τον... φορέα-φάντασμα για το συντονισμό της παροχής χρηματοδοτήσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πρόκειται για το σχέδιο κατ’ ουσίαν αναβίωσης της αλήστου μνήμης κρατικής επενδυτικής τράπεζας ΕΤΒΑ, που «κυκλοφορεί» στους ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους ήδη από το 2010, όταν στη θέση του Κ. Χατζηδάκη βρισκόταν η Λ. Κατσέλη. Το σχέδιο για την επενδυτικό/αναπτυξιακό χρηματοδοτικό φορέα, όμως, παραμένει στα χαρτιά έκτοτε, παρότι όλοι όσοι πέρασαν από το θώκο του υπουργού Ανάπτυξης το υποστήριζαν με θέρμη.
Και αυτό, όπως υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της μνημειώδους ανεπάρκειας κυβερνήσεων και δημόσιας διοίκησης, ούτε μόνο αποτέλεσμα της έλλειψης πόρων, λόγω της δημοσιονομικής κατάρρευσης, αλλά και της δυσπιστίας που εκδήλωναν για το σχέδιο οι διεθνείς πιστωτές της χώρας, εκτιμώντας ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μετατραπεί ο νέος φορέας σε νέα εστία αδιαφάνειας, πελατειακών εξυπηρετήσεων και, εντέλει, κατασπατάλησης πολύτιμων πόρων.
Σύμφωνα με τις χθεσινές «διαρροές» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η τρόικα χθες δέχθηκε να εγγραφεί στο νέο μνημόνιο, ως άμεση υποχρέωση της κυβέρνησης, η σύσταση του νέου επενδυτικού/αναπτυξιακού ταμείου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος του υπουργείου είναι αυτός ο νέος φορέας να αποτελέσει το νέο «στρατηγείο» χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχοντας την έδρα του στην Αθήνα.
Ακολούθως, αυτός ο φορέας να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας και παροχής πιστώσεων από την KfW, δηλαδή την κρατική επενδυτική τράπεζα που έδωσε εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης και τα δάνεια του πρώτου μνημονίου της Ελλάδας. Έτσι, το υπουργείο στοχεύει να διατηρήσει υπό εθνικό έλεγχο τη διαδικασία κατανομής των πιστώσεων, παρότι μεγάλο μέρος αυτών θα διοχετευθεί στην Ελλάδα από την KfW. Σε αυτές τις πρωτοβουλίες πρωταγωνιστικό ρόλο, βεβαίως, σχεδιάζουν να έχουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, που θα αναλάβουν (με το αζημίωτο...) να διανείμουν στις επιχειρήσεις τις νέες χρηματοδοτήσεις.
Αυτή είναι η ελληνική απάντηση (ορθότερα: βεβιασμένη προσπάθεια απάντησης...) στο σχέδιο Σόιμπλε για μεταφορά της διαχείρισης των χρηματοδοτικών πόρων μακριά από τα χέρια ελληνικής κυβέρνησης και τραπεζιτών. Ο Σόιμπλε, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που διοχετεύονταν τις προηγούμενες ημέρες από το επιτελείο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σχεδίαζε να ιδρυθεί ο νέος φορέας στο... ουδέτερο έδαφος του Λουξεμβούργου, να αναλάβουν τη διοίκησή του Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, πίσω από τους οποίους θα κρυβόταν ο ισχυρός ρόλος της KfW, η οποία θα παρείχε τις αναγκαίες πιστώσεις εκ του ασφαλούς, αφού θα είχε δεσμεύσει ως εγγύηση αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του “B”, αυτό το σχέδιο, που οι Έλληνες τραπεζίτες αντιμετωπίζουν ως μια σοβαρή απειλή «καπελώματος» των δραστηριοτήτων τους σε ένα τομέα μείζονος σημασίας για τη μελλοντική κερδοφορία των τραπεζών, αλλά και για την επιρροή τους στην οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, δεν έχει εγκαταλειφθεί οριστικά από το Βερολίνο, το οποίο, εκτός των άλλων σκοπιμοτήτων που μπορεί να εξυπηρετεί, φέρεται να έχει απογοητευθεί πλήρως από τις μέχρι στιγμής προσπάθειες κυβέρνησης και τραπεζιτών στην Αθήνα, για τη διοχέτευση ρευστότητας στους μικρομεσαίους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πολύ κακό κλίμα, κυρίως για τους τραπεζίτες, έχει διαμορφώσει στο Βερολίνο ο Χορστ Ράιχενμπαχ, ο Γερμανός επικεφαλής της Task Force των Βρυξελλών στην Ελλάδα, που ήδη από τις αρχές του έτους διαπίστωνε, όχι άδικα, ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν αποτύχει εντελώς στη διαχείριση των σχεδίων παροχής ρευστότητας στους μικρομεσαίους από προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Όπως τόνιζε ακόμη και σε δημόσιες δηλώσεις του από τον Φεβρουάριο ο Ράιχενμπαχ, προκαλώντας τότε έντονη ενόχληση στους κύκλους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η πιστωτική «ασφυξία» αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου και ίσως το σοβαρότερο εμπόδιο στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης.
«Διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν», έλεγε από τότε ο Ράιχενμπαχ, αναφερόμενος στα 2 δισ. ευρώ περίπου, που είχαν δεσμεύσει το ΕΤΕΑΝ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά ως τότε οι ελληνικές τράπεζες είχαν μοιράσει στην αγορά μόλις 150 εκατ. ευρώ από τους πόρους αυτούς. Μάλιστα, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις των τραπεζιτών, ότι δεν δίνουν τα δάνεια λόγω της καθυστέρησης των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης, ο Ράιχενμπαχ είχε απορρίψει αυτές τις δικαιολογίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι τράπεζες δεν πρέπει να περιμένουν. Πρέπει να διαθέσουν τα δάνεια, ανεξάρτητα από την ανακεφαλαιοποίηση. Έπρεπε να το είχαν κάνει εδώ και κάποιο καιρό».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “B” αυτές ακριβώς τις εκτιμήσεις έχει από καιρό μοιραστεί ο κ. Ράιχενμπαχ με τους κορυφαίους αξιωματούχους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για την πρωτοβουλία Σόιμπλε, που ενώ εμφανίζεται ως ένα «αναπτυξιακό δώρο» της Γερμανίας προς την Ελλάδα, στην πραγματικότητα αποτελεί μια σαφή προσπάθεια αφαίρεσης της πρωτοβουλίας των κινήσεων από την κυβέρνηση και τους Έλληνες τραπεζίτες και μεταφοράς του κέντρου των αποφάσεων για τη χρηματοδότηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο Βερολίνο και την Φραγκφούρτη, μέσω Λουξεμβούργου.
Βλέποντας ότι κινδυνεύουν να «καπελωθούν» εντελώς από τους Γερμανούς, οι Έλληνες τραπεζίτες εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες έντονη κινητικότητα για το θέμα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ειδική ημερίδα που οργάνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο Π. Μυλωνάς, εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε ότι πλέον οι τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, έχουν επαρκή κεφάλαια για να μπορέσουν να δανείσουν υγιείς επιχειρήσεις, ιδίως όσες έχουν εξωστρέφεια στις δραστηριότητές τους, ενώ ο πρόεδρος της Ε.Ε.Τ., Γ. Ζαννιάς, τόνισε τη σημασία που έχει για τις επιχειρήσεις του Νότου, με πρώτες βεβαίως τις ελληνικές, η μείωση του κόστους χρηματοδότησής τους.
Στο... ζουμί της υπόθεσης μπήκε, με ομιλία του στην ίδια εκδήλωση, ο Βύρων Μπαλλής. Το κορυφαίο στέλεχος της Eurobank αναγνώρισε ότι τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα θα αποτελέσουν την κυρία πηγή χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Πρότεινε, μάλιστα, μια νέα ιδέα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία αυτών των προγραμμάτων: επειδή οι αξίες των ακινήτων, που αποτελούν τη βασική εγγύηση δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχουν υποχωρήσει πολύ, με αποτέλεσμα να στενεύουν τα περιθώρια παροχής δανείων με εγγύηση ακίνητα, η Eurobank προτείνει να παρασχεθούν ειδικές εγγυήσεις για υψηλότερη αξία των ακινήτων, ώστε και οι τράπεζες να μπορέσουν να αυξήσουν τα δάνεια, που χορηγούν με προσημείωση ή με ενέχυρο ακίνητα.
Αυτή και άλλες ιδέες που μπορεί να έχουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευρωπαϊκά κεφάλαια και εγγυήσεις έχουν την αξία τους, αλλά πρώτα η κυβέρνηση και οι τράπεζες θα πρέπει να κερδίσουν τη σημαντική «μάχη» για να διατηρηθεί στην Αθήνα το κέντρο των αποφάσεων. Γιατί, αν προωθηθούν τελικά οι ιδέες Σόιμπλε, οι σοβαρές αποφάσεις θα λαμβάνονται εκτός Ελλάδας και η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες μας θα περιορισθούν, όπως ίσως τους αξίζει, σε ρόλο απλού διεκπεραιωτή...
Από banks2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου