Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Παραμένουν ανοιχτοί οι λογαριασμοί με την τρόικα - Για ποιους χτυπά η καμπάνα στο Δημόσιο

Νέο ραντεβού Μητσοτάκη- τρόικας το Σάββατο για τους δημόσιους υπαλλήλους 
Συμφώνησαν για αποκρατικοποιήσεις, συζητούν για ΦΠΑ
Χωρίς συμφωνία για το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων έληξε και η αποψινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το κλιμάκιο της τρόικας, με το ραντεβού για την οριστικοποίηση των τελικών λεπτομερειών να ανανεώνεται για το Σάββατο. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ ολοκληρώθηκε η πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών κατά την οποία τέθηκε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συμφωνία για χαμηλότερους στόχους στα...
έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2013.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών λίγο μετά τις 21.20 και αύριο, Σάββατο θα έχει και νέες συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ο ίδιος νωρίτερα είχε εκφράσει την ελπίδα ότι θα κλείσουν σήμερα τα ανοιχτά θέματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «είμαστε πολύ κοντά, δεν έχει αλλάξει τίποτε από αυτά που ξέρατε, ελπίζουμε αύριο να κλείσουμε».

Ακόμα μια συνάντηση αναμένεται να γίνει αύριο ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και την τρόικα. Η αποψινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε περίπου στις 10 μ.μ.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση προσπαθεί “να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό και μετά να εξασφαλιστεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση”, διευκρινίζοντας ότι το θέμα του ΦΠΑ δεν έφυγε ποτέ απ’ την ατζέντα “αλλά χρειάζονται ισοδύναμα”.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα περικοπής συντάξεων των ενστολών ούτε και η εισφορά 0,02% υπέρ του ΟΑΕΕ. Πρόκειται για μια εισφορά των επιχειρήσεων που η τρόικα ζητά να τεθεί σε ισχύ από το 2014 αλλά η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει “παράλογο” και “τριτοκοσμικό” μέτρο.

Όσον αφορά στον νέο Κώδικα Φορολογίας διευκρίνισε πως θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι πρααπαιτούμενες διατάξεις για την εκταμίσευση της επόμενης δόσης.

Στην αναθεώρηση του μνημονίου θα γίνεται, σύμφωνα με την ίδια ανώτερη πηγή του Οικονομικών, αναφορά για την ανάγκη αναδιάρθρωση της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, χωρίς περαιτέρω όμως λεπτομέρειες καθώς θα πρέπει πρώτα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ετοιμάσει το σχέδιο λειτουργίας του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί.

 Όσον αφορά στο κομμάτι της Υγείας ανώτερο στέλεχος του υπουργείου είπε ότι έχουν κλείσει τα θέματα και ότι στο πολυνομοσχέδιο θα μπει μόνο το claw back για τις κλινικές.

Χαμηλώνουν τον πήχη για τις αποκρατικοποιήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει υπάρξει συμφωνία για μικρότερο στόχο στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2013 και συγκεκριμένα να ορίζεται σε 1,6 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. που ήταν αρχικά.

Το υπόλοιπο ένα δισεκατομμύριο φαίνεται πως θα μετακυλιστεί για το 2014. Η πώληση της ΔΕΠΑ προωθείται μάλλον για το πρώτο 6μηνο του 2104 ενώ μέσα στην επόμενη χρονιά τοποθετείται και η πώληση των ΕΛΠΕ. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα του ΟΠΑΠ.

Αποχώρηση τρόικας σε κλοιό διαδηλωτών

Πρόκειται για το δεύτερο γύρο συνομιλιών σήμερα του Γιάννη Στουρνάρα με το κλιμάκιο της τρόικας καθώς νωρίτερα υπήρξε και άλλη συνάντηση με τη συμμετοχή του διοικητή της Τραπέζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου.

Επίσης παραγματοποιήθηκε το πρωί η τέταρτη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας στους οποίους παρουσίασε το αναλυτικό σχεδιάγραμμα για την υλοποίηση του προγράμματος της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τις πηγές από όπου αναμένεται να αντληθούν οι 12.500 εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα η ΠΟΕ - ΟΤΑ προχωρούσε σε παράσταση διαμαρτυρίας για την μετάταξη των 3.500 δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πενταμελής επιτροπή ζήτησε συνάντηση με τον υπουργός, ο οποίος απάντησε αρνητικά και τους κάλεσε να συναντηθούν την προσεχή Δευτέρα.

Ρεπορτάζ:  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΛΩΣΣΑΣ, Newsroom Enet
Από enet

Κινητικότητα - διαθεσιμότητα - απολύσεις
Για ποιους χτυπά η καμπάνα στο Δημόσιο 
Bάσει του σχεδίου διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα, αναμένεται να μετακινηθούν μέσω μετατάξεων 5.000 εκπαιδευτικοί και 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας και να απολυθούν όσοι δεν μετακινηθούν μετά την περίοδο διαθεσιμότητας και όσοι εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα στους δήμους και το υπουργείο Πολιτισμού. Στις 15.000 απολύσεις και όσοι δεν επαναπροσληφθούν στη ΝΕΡΙΤ.

 Έχουν ήδη βρεθεί οι πηγές από όπου θα αντληθούν οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας, σύμφωνα με πληροφορίες. Η τρόικα πιέζει προκειμένου να έχουν ετοιμαστεί στα τέλη Ιουλίου οι κατάλογοι με τα ονόματα των 12.500 υπαλλήλων που θα μετακινηθούν, ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τις μετατατάξεις εκπαιδευτικών και υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ, σε διαθεσιμότητα, ώστε να μετακινηθούν στη συνέχεια, αναμένεται να τεθούν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση. Η διαθεσιμότητα θα μειωθεί σε 6-9 μήνες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, όποιος υπάλληλος δεν έχει μετακινηθεί θα απολυθεί.

Αναφορικά με τη «δεξαμενή» από την οποία θα προέλθουν οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να μετακινηθούν μέχρι τα τέλη 2013, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο με 2.741 εσωτερικές μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Οι απολύσεις

Οι 15.000 απολύσεις που ζητεί η τρόικα μέχρι τα τέλη του 2014 θα προέλθουν από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως στο υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για 3.500 άτομα, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πλέον εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.

Για να διευθετηθεί το θέμα, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ώστε να υπάρξει παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα καθορίζει αυστηρά τον χρόνο κατά τον οποίο μπορεί κάποιος να εργάζεται με ασφαλιστικά μέτρα. Στη συνέχεια θα αποχωρεί από την εργασία του, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

Ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης είχε προτείνει να περιοριστεί το διάστημα παραμονής σε εργασία με ασφαλιστικά μέτρα στους 9 μήνες.

Οι μετακινήσεις στην ΕΛ.ΑΣ

Αναφορικά με τη Δημοτική Αστυνομία, στην κατάργηση της οποίας αντιδρούν η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΚΕΔΕ, οι περίπου 3.500 υπάλληλοι σχεδιάζεται να μετακινηθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για να συνδράμουν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, στον έλεγχο των καταστημάτων, στην επίδοση εγγράφων και στη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μετάταξη των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας αποσκοπεί στην ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ
Από enet