Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Παραπέμφθηκε και για το κακούργημα της απιστίας ο Παπακωνσταντίνου

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΔΙΩΤΗ ΑΦΗΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
Την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για το κακούργημα της απιστίας για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποφάσισε σε ψηφοφορία της η Βουλή με 234 «ναι». Επίθεση κατά της Προανακριτικής Επιτροπής του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ιωάννη Διώτη εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην τοποθέτησή του ενώπιον της Ολομέλειας κάνοντας λόγο για πολιτικό παιχνίδι εις βάρος του.

Συνολικά ψήφισαν 266 βουλευτές, με τα 265 ψηφοδέλτια να είναι έγκυρα. «Υπέρ» ψήφισαν 234, «κατά» 21 βουλευτές, «παρών» 7 βουλευτές, ενώ 3 ψηφοδέλτια ήταν λευκά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της Προανακριτικής Επιτροπής λέγοντας...
πως ο ίδιος δεν έχει πλήρη γνώση της δικογραφίας.

«Η Προανακριτική Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει δεκάδες πολύωρες συνεδριάσεις και έχει εξετάσει πολυάριθμους μάρτυρες, προκειμένου να αποφανθεί για το αδίκημα της αλλοίωσης για το οποίο θεωρήθηκα ύποπτος. Και ξαφνικά αλλάξαμε θέμα συζήτησης. Ανακαλύφθηκε δήθεν καινούριο αδίκημα» τόνισε.

«Με έναν εντυπωσιακό τρόπο όλοι οι μάρτυρες "καίνε" τον Παπακωνσταντίνου» είπε. «Σήμερα, ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής δεν κράτησαν καν τα προσχήματα. Δεν θυμάμαι στο παρελθόν παρόμοια ευτελισμό μιας τέτοιας Επιτροπής. Τα ίδια τα μέλη της Προανακριτικής (όχι όλα ευτυχώς, αλλά πολλά), εκδράμουν στα κανάλια την επομένη των καταθέσεων για να εξηγήσουν γιατί είμαι εκ προοιμίου ένοχος. Δεκάδες είναι οι εμφανίσεις μελών της Επιτροπής στα ΜΜΕ στις οποίες αναφέρονται στις εν εξελίξει εργασίες. Στις οποίες προδικάζουν πριν υπάρξει πόρισμα. Επιχειρούν να εμπεδώσουν στην κοινή γνώμη τη βεβαιότητα της ενοχής μου. Ώστε όταν καταθέσει το πόρισμά της η Επιτροπή, η ενοχή μου να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη και κατά συνέπεια δεδομένος και ο χειρισμός του τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Δικαιοσύνη. Ό,τι έχω να πω, το λέω στη Βουλή. Δεν το λέω στις εφημερίδες, ούτε στα κανάλια» σημείωσε.

«Κανένα νέο στοιχείο δεν προέκυψε, κανένα καινούριο δεδομένο δεν δικαιολογεί την πρόταση αυτή. Δεν είναι νέο στοιχείο η επιστολή. Την ξέραμε. Ούτε ζητήθηκε με την επανάληψη της αποστολής των στοιχείων πέρσι τον Δεκέμβριο από τους Γάλλους. Απλώς κάποιους δεν βόλευε τότε η κατηγορία της απιστίας. Ενώ τώρα αισθάνονται την ανάγκη να την επιστρατεύσουν» δήλωσε.

«Επαναλαμβάνω ότι κινήθηκα με μόνο γνώμονα την προσπάθεια να πιάσουμε τους φοροφυγάδες που υπάρχουν στη λίστα. Και από τον χειρισμό της δεν είχα κανένα προσωπικό όφελος, ούτε επιχείρησα να προσπορίσω όφελος στον οιονδήποτε. Ούτε έχασε χρήματα το Ελληνικό Δημόσιο από τις ενέργειές μου. Όσο προχωράει αυτή η υπόθεση, τόσο αυξάνεται ο παραλογισμός, προκειμένου να εξυπηρετηθούν προφανείς πολιτικές και κατά βάθος προσωπικές σκοπιμότητες. Η προσπάθεια ενοχοποίησής μου ξεκίνησε από το ότι λείπουν 3 ονόματα συγγενών μου από ένα USB stick το οποίο δεν είναι δικό μου. Πολύ απλά δεν είναι αυτό που εγώ παρέδωσα στον κ. Διώτη. Γιατί εγώ δεν έκανα καμία αλλοίωση» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Οι Γάλλοι δεν πρωτοκόλλησαν την επιστολή τους» πρόσθεσε. Ο κ . Παπακωνσταντίνου άφησε σαφείς αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. «Έδωσα τα στοιχεία της λίστας με τον σωστό τρόπο, δεδομένης της φύσης τους. Γιατί μετά από μένα δεν τα αξιοποίησαν;» δήλωσε.

«Γιατί δεν με ρώτησε ποτέ ο κ. Βενιζέλος για τα στοιχεία; Γιατί δεν ρώτησε τη Λαγκάρντ; Είχε στη διάθεσή του μήνες το USB. Τι ακριβώς έκανε ο κ. Βενιζέλος για τη λίστα αυτή; Ζήτησε ποτέ πληροφορίες από τον κ. Διώτη γι' αυτήν;» αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «εφεύρεση κακουργήματος».

«Είμαι μόνος, δεν έχω προστάτες, δεν έχω κόμμα να με στηρίζει» ανέφερε ακόμα.

«Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με αναφέρει στην ίδια πρόταση, ταυτίζοντάς με, με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Ως "βάρος" που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν» ανέφερε.

Ο πρώην «τσάρος» υπογράμμισε ότι «αν δεν αρκέσει και η σημερινή κατηγορία για την καταδίκη μου, θα εφευρεθεί κάτι άλλο. Και αν δεν αρκέσει κι αυτό, κάτι άλλο. Όλο και κάποια νέα κατάθεση θα παρουσιαστεί ότι με αποτελειώνει. Όλο και κάποιο νέο – υποτίθεται – στοιχείο θα παρουσιαστεί ως βόμβα. Γιατί στόχος δεν είναι η δικαιοσύνη. Στόχος είναι να βρούμε ένα βολικό θύμα» σημείωσε.

«Η αλήθεια είναι ότι ως υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκα να κόψω για να μην καταρρεύσει η πατρίδα μου, όταν οι περισσότεροι προκάτοχοί μου μοίραζαν απλόχερα με τα γνωστά αποτελέσματα, μια πολιτική περιστολής που συνέχισαν και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Στουρνάρας. Συγκρούστηκα με πολύ μεγάλα συμφέροντα. Φορολόγησα off shore. Άνοιξα τραπεζικούς λογαριασμούς. Οδήγησα στη φυλακή μεγαλοφοροφυγάδες. Όχι μόνος. Αλλά ως μέλος μιας κυβέρνησης που είχε την πολιτική βούληση να κάνει αυτά τα αυτονόητα πράγματα ενάντια στη φοροδιαφυγή για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είμαι λοιπόν για κάποιους το κατάλληλο θύμα» συμπλήρωσε.

«Πολιτικό παιχνίδι είναι δυστυχώς αυτό που παίζεται σήμερα εδώ σε αυτή την αίθουσα. Στις πλάτες ενός ανθρώπου. Και όλοι εδώ μέσα το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό συμβαίνει. Μόνο που όσο και αν βολεύει η δική μου εξόντωση, δεν είμαι βολική περίπτωση. Δεν έχω σκιές στη ζωή μου, δεν έδωσα δικαιώματα σε θέματα διαφάνειας, δεν έχω κάνει ούτε μισό ρουσφέτι, δεν είχα «πάρε-δώσε», δεν προσπορίστηκα ποτέ τίποτα, δεν έχω δυσθεώρητο πόθεν έσχες, μόνο χρέη έχω. Από αυτή την άποψη δεν είμαι βολική περίπτωση. Προτίμησα πάντα την ακεραιότητα και ας έχω χρέη» κατέληξε.

Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου τα κόμματα

Όλα τα κόμματα, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις επιμέρους διαφωνίες τους, πάντως τάχθηκαν υπέρ της πρότασης των 54 βουλευτών για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Ωστόσο, επεισόδιο δημιουργήθηκε μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και τον υπολοίπων κομμάτων όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής οι δευτερολογίες να πραγματοποιηθούν μετά την τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου. Η εν λόγω πρόταση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση και του προεδρείου και βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει απαντήσει θετικά στην πρόσκληση της Βουλής ωστόσο δεν διευκρινίστηκε η ώρα της προσέλευσής του.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Τόσο ο πρόεδρος της Προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, όσο και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Παναγιώτης Ρήγας επισήμαναν ότι τότε δεν υπήρχαν τα απαραίτητα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα και τα οποία προέκυψαν από τα γαλλικά έγγραφα, που κατατέθηκαν πρόσφατα στην Επιτροπή και τεκμηριώνουν το αδίκημα της απιστίας για τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Πέραν των ποινικών ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου, ευθύνες επίσης που πρέπει να διερευνηθούν, όπως υποστήριξαν, καταλογίζουν τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Βασίλης Καπερνάρος από τους ΑΝΕΛ, ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή και ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ.

Επικρίσεις εναντίον των κομμάτων διατύπωσε ο Πάνος Καμμένος με αφορμή την απόρριψη της πρότασης των Ανεξάρτητων Ελλήνων για διερεύνηση των ευθυνών των Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Παπαδήμου, Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλού όσον αφορά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σήμερα εξετάζουμε ένα από τα αδικήματα για έναν από τους κατηγορούμενος, είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι «δεν ήταν μόνος του ο κ. Παπακωνσταντίνου στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, όπως δεν ήταν μόνος του ο Άκης Τσοχατζόπουλος που «συναποφάσισε με το ΚΥΣΕΑ, με τον Σημίτη και τον Παπανδρέου».

Απευθύνθηκε μάλιστα στους βουλευτές της Ν.Δ. καλώντας τους να αναρωτηθούν αν υπάρχει έστω και ένας ψηφοφόρος τους που να πιστεύει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν υπεύθυνος.

Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου ανέφερε πως όταν έρθει στην Προανακριτική το πόρισμα από το ΣΔΟΕ για τη φορολογική κατάσταση της οικογένειας του κ. Παπακωνσταντίνου, τότε θα διαλυθούν οι υποψίες και θα διαπιστωθεί αν, πράγματι, προκύπτουν ζητήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τέλεσε το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία με τη διαχείριση που έκανε στη λίστα Λαγκάρντ, τόνισε ο εισηγητής της Ν.Δ. Ανδρέας Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης να επεκταθεί το κατηγορητήριο κατά του πρώην υπουργού.

Ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίσθηκε ότι σωστά απορρίφθηκε τον Ιανουάριο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που περιλάμβανε την απιστία, διότι «τα περιστατικά τότε δεν τεκμηρίωναν αδίκημα». «Κατηγορηθήκαμε προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλου, αλλά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι κάνουν λάθος», σημίωσε.

Στην ομιλία της η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι άνθρωποι που γνώριζαν για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βρίσκονται σήμερα σε επιτελεία της κυβέρνησης και κατέχουν κομβικής σημασίας θέσεις. «Η σημερινή συζήτηση είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς που το Γεννάρη λέγατε ότι η πρότασή μας για απιστία, ήταν προπετής σήμερα την διεκδικείτε ως δική σας».

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκε «ποιος χαριεντίζεται με μάρτυρες που έχουν ύποπτο ρόλο στην υπόθεση και ποιός σβήνει παράτυπα μέρους των πρακτικών. «Η αλήθεια εκδικείται όσους θέλουν να την ράψουν στα μέτρα τους» κατέληξε.

Από newpost