Ως «πανούργο τραπεζίτη που έφθασε στην κορυφή» περιγράφουν οι New York Times τον Μ. Σάλλα, σε εκτενές ρεπορτάζ που δημοσίευσαν χθες. Η Τρ. Πειραιώς μπορεί να έχει φθάσει πλέον στην κορυφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όμως, η μετοχή της, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, όχι μόνο έκανε... βαθιά «βουτιά», αλλά βρίσκεται ήδη σε πολύ μεγάλη απόσταση από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της αύξησης κεφαλαίου, προκαλώντας...
«πονοκεφάλους» σε χιλιάδες μικροεπενδυτές.
Οι όροι της αύξησης κεφαλαίου, που προσδιορίσθηκαν από τις διοίκησης της Τρ. Πειραιώς με επίκληση «ηθικής υποχρέωσης προς τους παλαιούς μετόχους», δεν φαίνεται να έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό στην αγορά. Αντίθετα, η μετοχή της τράπεζας «βούτηξε» χθες, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά το reverse split και την αποκοπή του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση, έως και στα 1,46 ευρώ, για να κλείσει τελικά με απώλειες σχεδόν 13,5%, στα 1,48 ευρώ.
Με τη χθεσινή «βουτιά» της, που αποτελεί συνέχεια της βαθιάς πτωτικής κίνησης στις προ της αποκοπής του δικαιώματος συνεδριάσεις, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει ως τη χειρότερη συμπεριφορά σε σχέση με τις μετοχές των άλλων δύο συστημικών τραπεζών, που ολοκλήρωσαν ήδη τις αυξήσεις των κεφαλαίων τους. Είναι χαρακτηριστικό, όπως σχολίαζαν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, ότι βρίσκεται ήδη σχεδόν 13% χαμηλότερα από τα 1,70 ευρώ, δηλαδή από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της αύξησης. Εξίσου κακή χρηματιστηριακή εικόνα είχε και το δικαίωμα για την αύξηση κεφαλαίου, που έχασε ήδη χθες το 93,5% της αξίας του, υποχωρώντας στα 2,5 λεπτά του ευρώ.
Αυτές οι χρηματιστηριακές εξελίξεις, δυσάρεστες αναμφίβολα για τους μικρομετόχους της τράπεζας, είναι φυσική απόρροια της απόφασης της διοίκησης να... πρωτοτυπήσει, όσον αφορά τους όρους της αύξησης κεφαλαίου. Μόνο η Τρ. Πειραιώς δίνει στους παλαιούς μετόχους της την (άκρως θεωρητική...) δυνατότητα να καλύψουν ολόκληρη την αύξηση κεφαλαίου, παρέχοντάς τους το δικαίωμα να αγοράσουν έως και 35,6 μετοχές για κάθε μία παλαιά. Αντίθετα, οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Εθνικής περιόρισαν εξαρχής τη δυνατότητα συμμετοχής των παλαιών μετόχων σε καθορισμένα όρια, παρέχοντας και καλύτερη «ορατότητα» εξαρχής, σχετικά με τα warrant που θα διανεμηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι όροι της αύξησης κεφαλαίου, όπως τονίζουν χρηματιστές, εξηγούν το κύμα πωλήσεων μετοχών που εκδηλώθηκε και χθες, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την αποκοπή του δικαιώματος: οι μέτοχοι έχουν κάθε λόγο να πωλούν ακόμη και σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα, για να αγοράσουν νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου, οι οποίες θα ενσωματώνουν και τα warrant για αγορά μετοχών από αυτές που θα καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι όροι της αύξησης εξηγούν και τη μεγάλη πίεση που δέχθηκε το δικαίωμα στη χθεσινή διαπραγμάτευση: δεδομένου ότι οι μέτοχοι θα αγοράσουν ένα πολύ μικρό μέρος των μετοχών που δικαιούνται (35,6 νέες για κάθε παλαιά), εύλογο ήταν να σπεύσουν να ρευστοποιήσουν τα «περισσευούμενα» δικαιώματα, έστω και στην τιμή των 2,5 λεπτών.
Με αυτά τα δεδομένα, παρότι η αύξηση κεφαλαίου είναι... καταδικασμένη να επιτύχει (αφού ήδη το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής των ιδιωτών έχει καλυφθεί από την Millenium BCP), αυτή η επιτυχία δεν είναι καθόλου βέβαιο αν (και πότε...) θα δημιουργήσει αξία για τους μετόχους. Ο ίδιος ο κ. Σάλλας, πάντως, κατάφερε, όπως έχει αποκαλύψει το ”B”να πουλήσει μέσα στον Μάιο περί τα 32,3 εκατ. μετοχές, σε μέση τιμή σχεδόν 0,36 ευρώ. Δηλαδή σε τιμή (αν συνυπολογίσουμε το reversesplit) σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος.
Το δημοσίευμα των “New York Times”
Στο μεταξύ, ο κ. Σάλλας απασχόλησε χθες τις στήλες μιας εφημερίδας παγκόσμιας εμβέλειας, η οποία, σε ρεπορτάζ, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Ένας πανούργος τραπεζίτης φθάνει στην κορυφή» (“A Wily Banker Reaches the Top”), τονίζει ότι το «αφεντικό» του ομίλου της Πειραιώς κατάφερε να εκτινάξει την τράπεζα στην κορυφή της ελληνικής αγοράς, αλλά «διατρέχει τον κίνδυνο ορισμένα από τα βήματα που έκανε σε αυτή την πορεία να γυρίσουν και να τον στοιχειώσουν».
Το ρεπορτάζ της κορυφαίας αμερικανικής εφημερίδας αποκαλύπτει στοιχεία από το πόρισμα ελέγχου στη Λαϊκή Τράπεζα, που διενεργήθηκε το 2012, δηλαδή λίγο πριν την κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας. Σύμφωνα με αυτό το πόρισμα, που οι N.Y.T. αναφέρουν ότι έχουν στην κατοχή τους, τρεις υπεράκτιες εταιρείες του κ. Σάλλα και των δύο παιδιών του πήραν δάνεια 113 εκατ. ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα το 2011, για να αγοράσουν μετοχές της Τρ. Πειραιώς και να χρηματοδοτήσουν συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.
Τα δάνεια χορηγήθηκαν με μοναδικό κάλυμμα τις ίδιες τις μετοχές της Τρ. Πειραιώς, οι οποίες έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους, με αποτέλεσμα από τα 113 εκατ. ευρώ των δανείων να μείνουν ακάλυπτα τα 107 εκατ. ευρώ. Στα μέσα Φεβρουαρίου, λίγο πριν η Λαϊκή εξαγορασθεί από την Τρ. Πειραιώς, τα δάνεια μεταφέρθηκαν στο τμήμα διαχείρισης προβληματικών δανείων της Λαϊκής.
Τον Μάρτιο, η Πειραιώς εξαγόρασε τη Λαϊκή. «Αυτή η συναλλαγή», παρατηρεί ο ρεπόρτερ των “Times”, «έθεσε τον κ. Σάλλα επικεφαλής της τράπεζας, που ένα μήνα νωρίτερα είχε κρίνει τα δάνεια σε εταιρείες της οικογένειάς του ως επισφαλή. Παρότι είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, δεν είναι παράνομο να απορροφά μια τράπεζα μια άλλη, στην οποία το κορυφαίο της στέλεχος έχει ένα μεγάλο χρέος». Εκπρόσωπος της Τρ. Πειραιώς ανέφερε στην εφημερίδα ότι ο κ. Σάλλας έχει δανεισθεί μόνο 44 εκατ. ευρώ από τη Λαϊκή και ότι το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά.
Σύμφωνα με τους ελεγκτές της Λαϊκής, πάντως, τα δάνεια δεν είχαν νόημα από χρηματοοικονομική άποψη και δεν υπήρχαν επαρκή ενέχυρα ή εγγυήσεις για τη χορήγησή τους. Δόθηκαν, όμως, στο πλαίσιο αμοιβαίων εξυπηρετήσεων ανάμεσα στον Μ. Σάλλα και τον Α. Βγενόπουλο, που διοικούσε τότε τη Λαϊκή (εκπρόσωπος του κ. Βγενόπουλου διαψεύδει, πάντως, ότι είχε οποιαδήποτε προσωπική ανάμιξη στη διαδικασία χορήγησης των δανείων).
Οι ελεγκτές της Λαϊκής, πάντως, φαίνεται ότι συσχετίζουν τα δάνεια για αγορές μετοχών που δόθηκαν στον κ. Σάλλα με τις μετατρέψιμες ομολογίες που εξέδωσε τον Μάρτιο του 2010 η Marfin Investment Group. «Όταν κατέστη σαφές ότι οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονταν για την έκδοση, ο αρχικός στόχος για άντληση 403 εκατ. ευρώ μειώθηκε στα 252 εκατ. ευρώ», γράφουν οι Times. «Στις 22 Μαρτίου, η Marfin ευχαρίστησε τους επενδυτές για τη συμμετοχή τους και χαιρέτισε την κάλυψη της έκδοσης ως “μεγάλη επιτυχία και ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον όμιλο”». Όμως, οι ελεγκτές της Λαϊκής ανέφεραν ότι τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ της έκδοσης αυτής καλύφθηκαν με δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς, που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας Βγενόπουλου-Σάλλα. Εκπρόσωπος της Τρ. Πειραιώς δήλωσε στην εφημερίδα ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι «παντελώς αναληθείς».
Πάντως, από την πλευρά της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς επικράτησε χθες σιγή για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και δεν εκδόθηκε ανακοίνωση διάψευσης, παρότι σε προηγούμενη περίπτωση (δημοσιεύματα του πρακτορείου Reuters) η τράπεζα είχε αντιδράσει με μεγάλη ένταση, υποβάλλοντας μάλιστα και αγωγή κατά του πρακτορείου, η οποία έχει ήδη συζητηθεί και αναμένεται το προσεχές διάστημα η έκδοση απόφασης.
Από banks2day
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου