• Απάντηση εργαζομένων με συνελεύσεις και περιφρουρήσεις
• Αντιδρούν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ
• Αντιδρούν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ
Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους αρμόδιους υπουργούς ακόμη και να βάζουν «λουκέτο» σε ΔΕΚΟ υπό την εποπτεία τους, κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή. Εξελίξεις ανοίγουν στην ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι κάνουν συνελεύσεις, ενώ ήδη οργανώνονται βάρδιες περιφρούρησης του χώρου. Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ.
Γίνονται επαφές με συνδικάτα και κόμματα και μέχρι το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει και κάλεσμα για συμπαράσταση από τους πολίτες, αναφέρουν εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Η μάχη...
ανάβει για την υπεράσπιση της δημόσιας τηλεόρασης μετά την κυβερνητική πρωτοβουλία να βγάλει το... "τσεκούρι" για την υλοποίηση των δεσμεύσεων στην τρόικα για απολύσεις και κλεισίματα στο δημόσιο (κοινωνικό) τομέα .
Ως επιμονή των μελών της τρόικας για απόλυση 2.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα (σ.σ. μέσα στον Ιούνιο), ερμηνεύεται η όλη κίνηση περί κλεισίματος της δημόσιας τηλεόρασης, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης μεγάλων οργανισμών του Δημοσίου.
Αφορμή της έντασης μεταξύ κυβέρνησης και εργαζομένων είναι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε πριν λίγο στο ΦΕΚ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που αυτή κλείσει.
Το σχετικό κείμενο υπογράφεται απ' όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό.
Κλεισίματα, απολύσεις
Όπως είχαν επισημάνει επανειλημμένως συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το θέμα του κλεισίματος ενός μεγάλου οργανισμού θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό, μετά από συνεννόηση με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και σχέδια για συρρίκνωση της ΕΡΤ με κλείσιμο ενός καναλιού, περιορισμό των ραδιοφωνικών σταθμών και των περιφερειακών σταθμών και την απομάκρυνση περίπου 1.000 υπαλλήλων. στη βάση του παλαιότερου σχεδίου που είχε εκπονήσει ο Ηλ. Μόσιαλος.
Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, πάντα με πληροφορίες, είχε κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και η συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, δηλαδή την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), σε μία εταιρία με κορμό την ΕΑΒ, για την οποία προβλέπεται να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη συγχώνευση αυτή θα τεθούν εκτός δημοσίου πάνω από 1.000 εργαζόμενοι.
Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ήταν αναμενόμενο, απ' τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχθηκε το αίτημα της τρόικας για 15.000 απολύσεις μέχρι το 2014, ότι η αναδιοργάνωση του δημοσίου θα περιοριζόταν στο που θα βρεθούν οι υπάλληλοι για απόλυση.
Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε δηλώσει, πριν από τη συμφωνία για απολύσεις με την τρόικα, ότι αυτό θα δυσχεράνει τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο. Γι' αυτό το λόγο, ο πρωθυπουργός είχε αναθέσει την κατάργηση και συγχώνευση των φορέων του δημοσίου στο στενό του συνεργάτη και υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, προκειμένου ο Μανιτάκης να μην εγκλωβιστεί στο δυσάρεστο έργο των, τελικά, «τυφλών» απολύσεων.
Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
Την άποψη πως δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία, έστω και για μία ώρα, να μη διαθέτει δημόσια τηλεόραση εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ, η οποία ανακοίνωσε ότι διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από «κάποιο» χρονικό διάστημα.
«Τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται:
«Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις.
Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο.
Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου.
Όσον αφορά τον εξορθολογισμό και την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, η Δημοκρατική Αριστερά ζητά την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση.
Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε:
«Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης. Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης και του πολιτισμού. Η ΕΡΤ, όμως, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης.
Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απατήσεις της ελληνικής κοινωνίας.»
Newsroom Enet και πληροφορίες ΑΠΕ
Από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου