Επανέρχεται στα εστιατόρια το κλασικό λαδόξιδο, καθώς η Κομισιόν απέσυρε τις προτάσεις της σχετικά με τους νέους κανόνες για τη διάθεση ελαιόλαδου, λόγω των έντονων αντιρρήσεων που πρόβαλαν ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, κυρίως του βορρά.
Τον Ιούνιο του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει, νέους κανόνες για την προστασία των καταναλωτών από την απάτη, σχετικά με την ποιότητα του ελαιόλαδου. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, από 1ης Ιανουαρίου 2014, τα εστιατόρια θα έπρεπε να σερβίρουν το ελαιόλαδο σε φιάλες μίας χρήσης και όχι σε δοχεία που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, η Επιτροπή δέχθηκε δριμεία κριτική για...
τις προτάσεις της, κυρίως από τα κράτη-μέλη του βορρά, τα οποία υποστήριξαν ότι οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην προστασία των ελαιοπαραγωγικών χωρών του νότου.
"Αποφάσισα να αποσύρω τις προτάσεις κανονισμού, καθώς δεν είχαν την απαραίτητη στήριξη των κρατών-μελών την περασμένη εβδομάδα", δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα γεωργίας, Ντάσιαν Σιόλος. Σύμφωνα με τον Ντ. Σιόλος, την πρόταση της Επιτροπής αποδέχθηκαν μόνο 15 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων οι κατ' εξοχήν χώρες ελαιοπαραγωγοί Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ μια μεγάλη ομάδα κρατών μελών την καταψήφισαν. Παρ' όλ' αυτά, ο Ντ.Σιόλος ανακοίνωσε την πρόθεση της Επιτροπής να επαναφέρει νέες προτάσεις για την προστασία των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα του ελαιόλαδου, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις όλων των χωρών-μελών.
Η ΕΕ είναι πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή και στην κατανάλωση ελαιόλαδου.
Πηγή:ΑΜΠΕ
Από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου