Γιόρταζε η μισή Ελλάδα. Σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον ένας Κώστας, μία Ελένη, μια Κωνσταντίνα… Χαρούμενη ημέρα για την Ελληνική οικογένεια λοιπόν και γι’ αυτό η στήλη είπε να μην ασχοληθεί με στενάχωρα θέματα.
Έχουμε γράψει πολλές φορές για την αλληλεξάρτηση του ελληνικού μνημονιακού προγράμματος και της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ουσιαστικά η στήλη θεωρεί και το έχει γράψει μετ’ επιτάσεως ότι...
για να αποτύχει καθοριστικά το ελληνικό μνημονιακό πρόγραμμα πρέπει να συμβούν δραματικά πράγματα στην παγκόσμια οικονομία. Και δραματικά πράγματα στην παγκόσμια οικονομία, πάντα σύμφωνα με την στήλη, είναι είτε η μεγάλη ύφεση στην ΕΕ είτε η δραματική (κάτω από 8%) επιβράδυνση της Κινέζικης ανάπτυξης.
Για να είμαστε εξηγημένοι. Σοβαρή ύφεση στην ΕΕ δεν καταγράφεται έως τώρα. Η στήλη μίλησε για σοβαρή ύφεση και όχι για ανεπαίσθητη της τάξεως του 0,1%-0,3% που καταγράφεται έως τώρα. Ταυτόχρονα και τα πρώτα επίσημα στοιχεία από την Κίνα μιλάνε για ανάπτυξη κάτω από το 8%, αλλά όχι με μεγάλη απόκλιση. Καταγράφουν ανάπτυξη της τάξεως του 7,6%-7,8%.
Όμως, έρχονται κάποια ημιεπίσημα στοιχεία που επιβεβαιώνουν πλήρως τους φόβους της στήλης. Συγκεκριμένα το τμήμα αναλύσεων της Bank of America δημοσίευσε θέση στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρεται ότι το κινέζικο πλεόνασμα από τις εμπορικές συναλλαγές είναι το 1/10 του επίσημου. Δηλαδή, ενώ τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για πλεόνασμα περίπου 60 δις δολαρίων, το πραγματικό εμπορικό πλεόνασμα που οφείλεται αποκλειστικά στις εξαγωγές είναι περίπου 6 δις δολάρια. Η απόκλιση οφείλεται στο γεγονός ότι η κινέζικες στατιστικές αρχές συνυπολογίζουν στο εμπορικό πλεόνασμα και τις συναλλαγές με “ζεστό χρήμα”.
Εάν ισχύει αυτή η διαπίστωση της Bank of America, σημαίνει σε πολύ απλά Ελληνικά ότι οι κινέζικες εξαγωγές μειώνονται δραματικά το Δ΄ τετράμηνο του 2013 και άρα η παγκόσμια ζήτηση συνέπεια των προγραμμάτων λιτότητας μειώνεται κι αυτή σε σημαντικό βαθμό.
Πλήρης επιβεβαίωση της στήλης, που εδώ και καιρό είχε γράψει ότι ο περιορισμός της λιανικής κατανάλωσης παγκοσμίως -συνέπεια των προγραμμάτων λιτότητας- θα έχει άμεση και αρνητική επίπτωση στις κινέζικες εξαγωγές. Μόνο που και η στήλη, που ως γνωστό ασπάζεται το αρνητικό σενάριο για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν προέβλεψε μία τόσο δραματική μείωση των κινέζικων εξαγωγών.
Περιμένουμε τους επόμενους μήνες τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των κινεζικών αρχών, με όση εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κάνεις σε στοιχεία που προσπαθούν να νομιμοποιήσουν συναλλαγές σε «ζεστό χρήμα».
Ένα είναι βέβαιο. Και στην ΕΕ η ύφεση και στην Κίνα η πτώση των εξαγωγών, με άμεση συνέπεια την επιβράδυνση πέραν του επιθυμητού των ρυθμών της κινέζικης ανάπτυξης, είναι πραγματικά φαινόμενα. Απομένει να δούμε την κλίμακα αυτών των φαινομένων. Διότι όπως όλοι αντιλαμβάνεστε εάν η κλίμακα αυτών των φαινομένων είναι μεγάλη όπως έχει προβλέψει η στήλη τότε… θα κλαίει η μάνα για παιδί κι ο σκύλος για αφέντη!
Από ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ μέσω press-gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου