Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Γράφουν-σβήνουν τη «λίστα των μελλοθανάτων». Τα ΝΠΙΔ που κλείνουν

Ενώ στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται απόψε το πολυνομοσχέδιο όπου ενσωματώνονται τα συμφωνηθέντα με την τρόικα για απολύσεις υπαλλήλων και αλλαγές δομών στο Δημόσιο, συνεχίζεται η "κοπτορραπτική" στη λίστα με τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν και οι εργαζόμενοί τους θα απολυθούν αμέσως μετά το Πάσχα. Η λίστα επρόκειτο να ανακοινωθεί το Σάββατο, αλλά οι ενδοκυβερνητικές διαφωνές της τελευταίας στιγμής δεν επέτρεψαν την οριστικοποίηση και τη δημοσιοποίηση της. Κορυφώνεται λοιπόν η αγωνία χιλιάδων εργαζομένων, που βρίσκονται σε θέση "μελλοθανάτου", περιμένοντας την... 
απόφαση εργασιακής "εκτέλεσης" τους.

Μια πρώτη λίστα έχει ήδη καταρτισθεί, με βάση τα πορίσματα μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας δημόσιων οργανισμών, που έχουν πραγματοποιήσει ιδιωτικές εταιρείες. Δεν καλύπτει όμως τον στόχο για 1.800-2.000 απολύσεις, καθώς οι φορείς που προτείνεται να καταργηθούν δεν έχουν τόσους πολλούς εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργών και στελεχών των κομμάτων της συγκυβέρνησης θα συνεχισθούν λοιπόν τις επόμενες μέρες και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. πιθανότατα τη Μεγάλη Τρίτη ή τη Μεγάλη Τετάρτη.

Μαζί με τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν, θα ανακοινωθούν και καταργήσεις διοικητικών μονάδων, οργανικών θέσεων και ειδικοτήτων  σε διάφορες ΔΕΚΟ και εταιρίες κρατικής συμμετοχής που βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πάντως ότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν αποκλείονται εκπλήξεις, ακόμα και πλήρης ανατροπή των δεδομένων με την ένταξη και μεγάλων φορέων που θα τεθούν προς κατάργηση, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με υπουργούς και κόμματα της συγκυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Ο αρμόδιος υπουργός Α. Μανιτάκης σε πρόσφατη εγκύκλιό του για τη συμπλήρωση του Μητρώου των Φορέων του Δημοσίου, άφησε ανοιχτό το παράθυρο να μετατραπούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικού δικαίου, εάν διαπιστωθεί ότι δεν εξυπηρετούν σκοπούς που εντάσσονται στον σκληρό πυρήνα του κράτους. Με την αλλαγή του νομικού καθεστώτος θα τεθούν σε διαδικασία αξιολόγησης, προκειμένου να κριθεί εάν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους ή θα κλείσουν και το προσωπικό τους θα απολυθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Εθνος της Κυριακής», η λίστα των φορέων που έχουν μπει στην «κόκκινη ζώνη» της κατάργησης περιλαμβάνει τους ακόλουθους οργανισμούς και εταιρίες:

1. Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού
2. Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών
3. Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών
4. Εθνικό Ιδρυμα Μελετών «Θ. Κολοκοτρώνης»
5. Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων
6. Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Αμυνας
7. Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας
8. Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό & τη Δημοκρατία
9. Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου
10. Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου
11. Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων
12. Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας
13. Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας
14. Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας
15. Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων
16. ΑΕ Διώρυγας της Κορίνθου
17. ΑΕ «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις»
18. ΑΕ Μονάδων Υγείας
19. Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης
20. Εταιρεία Διανομής Αερίου ΑΕ.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης η κατάργηση της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Από sofokleousin μέσω vathiprasino