Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Νταβούτογλου για Κύπρο: Συνεκμετάλλευση ή διχοτόμηση

• «Μόνο στην Τουρκία και πουθενά αλλού, μπορεί να πάει το φυσικό αέριο»
• «Δεν αποδεχόμαστε μία αντίληψη που λέει: όλες οι πηγές μας ανήκουν»
Σε επιτάχυνση της λύσης του Κυπριακού θα οδηγήσει το θέμα της εκμετάλλευσης ενεργειακών πηγών ανοιχτά της Κύπρου υποστηρίζει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι είτε αυτό θα γίνει με τη δημιουργία ενιαίου συνεταιρικού κράτους ή θα οδηγήσει στη διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι η Τουρκία παρουσίασε τρεις εναλλακτικές λύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες στρέφονται γύρω από...
τους φυσικούς πόρους του νησιού.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σταρ», ο Νταβούτογλου αναλύει την τουρκική πρόταση:

«1. Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.

2. Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και γι΄αυτήν. Τα περί κοινής επιτροπής είχαν αναφερθεί και σε αντίστοιχη πρόταση της τουρκικής πλευράς το 2011.

3. Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς ήμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην ΕΕ».

Όπως αναφέρει ο τούρκος υπουργός σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Haberturk», εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι επειδή οι ενεργειακές πηγές τής ανήκουν, καθώς βρίσκονται προς τη δική της πλευρά (σσ. στον νότο), έτσι είναι σαν να λένε ότι τυχόν ενεργειακές πηγές του βορρά ανήκουν στο βόρειο τμήμα του νησιού, «αν θεωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία ότι της ανήκουν όλα τα δικαιώματα στις φυσικές πηγές στον νότο, τότε και η Τουρκία θα μπορεί στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει κάνει με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου να έχει κάθε δικαίωμα για έρευνες στη βόρεια πλευρά. Αν εκείνο που εννοείται είναι ότι ο νότος είναι δικός μας και ο βορράς δικός σας, τότε ελάτε να συζητήσουμε για δύο κράτη τα οποία αργότερα θα συνυπάρξουν στην ΕΕ [...]. Δεν είναι λογικό να αποδεχτούμε μία αντίληψη που λέει "όλες οι πηγές μας ανήκουν". Τις προσεχείς μέρες σχεδιάζω να μεταβώ στην Κύπρο».

«Μόνο στην Τουρκία και πουθενά αλλού, μπορεί να πάει το φυσικό αέριο», λέει ο Αχ. Νταβούτογλου και υποστηρίζει ότι «υπό την έννοια αυτή, ποια είναι η χώρα που έχει ενεργειακή ανάγκη; Εάν τεθεί θέμα μεταφοράς του αερίου στην Ευρώπη, πώς μπορεί να γίνει αυτό; Υποθαλάσσια στην Κρήτη και από εκεί στην Ελλάδα, όπου όμως υπάρχουν μεγάλα σεισμικά ρήγματα, πράγμα που καθιστά αδύνατη τη μεταφορά από εκεί. Συνεπώς, είναι υποχρεωμένοι», αναφέρει.

«Η εκλογή Αναστασιάδη αναπτέρωσε τις ελπίδες» λέει ο Τούρκος υπουργός και υποστηρίζει ότι «ο Αναστασιάδης απαντώντας στην επιστολή Έρογλου ήταν καταρχήν θετικός, αλλά σημείωσε πως χρειάζεται χρόνο, επειδή ασχολείται με την οικονομική κρίση». Ωστόσο, στη συνέντευξη Νταβούτογλου δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο εάν η συγκεκριμένη «απάντηση» αφορά επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, σχετικά με την τουρκική πρόταση.

Ο Νταβούτογλου σημειώνει πως την περασμένη Παρασκευή το θέμα συζητήθηκε με τον τούρκο πρωθυπουργό και το Σάββατο έγινε μία έκτακτη σύσκεψη και εκδόθηκε ανακοίνωση. Λέει ακόμη, πως από την Τουρκία εστάλη σχετική επιστολή στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας. Αναφορικά με την επιστολή, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν, ότι πρόκειται να υπάρξει άμεσα απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην επιστολή Νταβούτογλου.

Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός λέει ότι «η Ελληνοκυπριακή πλευρά χρειάζεται 17 δισ ευρώ. Η ΕΕ δίνει τα 10 δισ και ζητά από την Ελληνοκυπριακή πλευρά να βρει τα υπόλοιπα 7,5 δισ ευρώ. Επιθυμούν να λύσουν το πρόβλημα με την κατάσχεση τμήματος των τραπεζικών καταθέσεων. Επειδή όμως σημαντικό τμήμα των καταθέσεων ανήκει στους Ρώσους, σκέφτονται να πωλήσουν ειδικά στους Ρώσους τα ομόλογα του φυσικού αερίου που βρίσκεται στη Νότια Κύπρου και δεν έχει εξορυχτεί».

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας ρωσικής βάσης στην Κύπρο, κάτι που συζητήθηκε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ο Αχ. Νταβούτογλου σημείωσε: «Δεν παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τις συζητήσεις αυτού του είδους». Πρόσθεσε πως «κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνοντας: «Εμείς, ως εγγυήτρια χώρα, δεν έχουμε βάση εκεί».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Νταβούτογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου
Την έντονη αντίδραση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων προκάλεσαν οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του έκανε λόγο για δημιουργία ενιαίου συνεταιρικού κράτους για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της Κύπρου ή διχοτόμηση του νησιού.

«Την πολιτική των προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία»

Την πολιτική των προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία, τονίζει η Ρένα Δούρου, υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ., προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια νέα εκδοχή της γνωστής τουρκικής πολιτικής έναντι του κυπριακού προβλήματος, τούτη τη φορά με την προσθήκη του ζητήματος των ενεργειακών κοιτασμάτων».

«Ωστόσο, οι όποιες διπλωματικές κινήσεις και σχοινοτενείς τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς δεν αλλάζουν την ουσία: ότι δηλαδή ένα τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό την παράνομη τουρκική κατοχή και ότι η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνία που στερείται νομιμότητας με το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, η ουσία είναι ότι η μόνη σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ λύση του κυπριακού συνίσταται στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, που αποκλείει οποιαδήποτε έννοια διχοτόμησης ή απόσχισης, οποιαδήποτε μορφή ένωσης της Κύπρου, ή μέρους της, με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενεργειακοί πόροι μπορεί να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, έτσι ώστε και οι δύο κοινότητες του νησιού να απολαύσουν τα οφέλη από αυτούς. Μακριά από τους εκβιασμούς και τα δήθεν τετελεσμένα, που επιχειρεί να προωθήσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά», προσθέτει.

«Η κρίση ως πρόσχημα για επαναφορά της στρατηγικής της διχοτόμησης»

«Δυστυχώς, η οικονομική κρίση στην Κύπρο χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως πρόσχημα και μοχλός για την επαναφορά –με διπλωματικό υποτίθεται τρόπο- της στρατηγικής της διχοτόμησης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.  «Η οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν αλλοιώνει τα δεδομένα του διεθνούς δικαίου. Το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού είναι πάντοτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι δε υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταθεί αλληλέγγυα τουλάχιστον στα θέματα που αφορούν τη διεθνή υπόσταση του κράτους- μέλους της, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία», προσθέτει.

«Απαράδεκτες οι δηλώσεις Νταβούτογλου»

Οι δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου είναι απαράδεκτες, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ και «επαναλαμβάνει ότι η μόνη αποδεκτή λύση για την Κύπρο είναι στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Καμία άλλη επιλογή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

«Επαναφορά του «Σχεδίου Ανάν» σε ακόμα χειρότερη έκδοση»

«Οι προκλητικές και ταυτόχρονα αποκαλυπτικές δηλώσεις Νταβούτογλου για την Κύπρο επιβεβαιώνουν την ορθότητα των εκτιμήσεων του ΚΚΕ ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και η εκχώρηση του φυσικού της πλούτου σε πολυεθνικές, εκτός από τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα θα έχουν ως αποτέλεσμα και την επαναφορά του «Σχεδίου Ανάν» σε ακόμα χειρότερη έκδοση», τονίζει το ΚΚΕ και καλεί το λαό «να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι ως εγγυήτρια δύναμη θα συμβάλλει στην αποτροπή της διχοτόμησης και της νομιμοποίησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Αυτό δείχνει η έως τώρα στάση των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και η επί της ουσίας αποδοχή από την κυβέρνηση των γκρίζων ζωνών, καθώς και η παράδοση των υδρογονανθράκων στις πολυεθνικές για τη συνεκμετάλλευσή τους στο Αιγαίο».

«Η Άγκυρα τρέχει να σκυλέψει το σακατεμένο οικονομικό κορμί της Κύπρου»

«Οι χαλαρές (επιεικής ο όρος) διπλωματικές και μυστικές εξωτερικές πολιτικές της συγκυβέρνησης της Αθήνας, σε συνδυασμό με τη στυγνή μερκελική επίθεση στην Κύπρο, επιτρέπουν τώρα να τρέχει και η Άγκυρα για να σκυλέψει επάνω στο σακατεμένο οικονομικό κορμί της Μεγαλονήσου», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουΐκ.

«Και να μην αμφιβάλλει κανείς ότι τα όσα συμβαίνουν με το φυσικό αέριο της Κύπρου, είναι στόχος να συμβούν και εδώ στην Ελλάδα με τα Μνημόνια, το αγγλικό Δίκαιο και την απόφαση της συγκυβέρνησης να κηρύξει… ευρωπαϊκή την ελληνική ΑΟΖ, ανοίγοντας ταυτόχρονα με τους Τούρκους ατζέντα συνεννόησης για τον καθορισμό της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προειδοποιούμε τον κάθε Νταβούτογλου, ότι ανεξάρτητα εάν στην Ελλάδα υπάρχουν οι λάτρεις της πολιτικής των προθαλάμων του Εμίρη του Κατάρ και εκείνοι που κινδυνεύουν να χρεωθούν ότι με τα καμώματά τους παραδίδουν τη Κύπρο στον Αττίλα 3, εμείς θα αντισταθούμε και θα προασπίσουμε τη πατρίδα μας και τον Eλληνισμό», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αβραμόπουλος: Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται πια προστάτες
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος απορρίπτει την πρόταση για τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης ώστε να προωθηθεί η επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται πια προστάτες.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η πρόταση αντιστρατεύεται «τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος εξάλλου», σημειώνει, «έδειξαν ότι τέτοιες διαδικασίες διαπραγμάτευσης δεν έχουν θετικά αποτελέσματα... Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται πια προστάτες, μπορούν μόνοι τους να βρουν τις λύσεις που τους αρμόζουν, να συνεχίσουν τον διάλογό τους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο οποίος -όπως ξέρετε- διεκόπη από τον τουρκοκύπριο ηγέτη».

Ως προς τον ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι πρέπει να είναι «υποστηρικτικός και ενθαρρυντικός» της προσπάθειας που θα καταβάλλεται από τις δύο κοινότητες. «Και ασφαλώς μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τις εξελίξεις, διακηρύσσοντας την ετοιμότητά μας να τους ενθαρρύνουμε, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια δίκαιη, βιώσιμη και συμφωνημένη διευθέτηση» τονίζεται.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα επικαιρότητα, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «σήμερα συνεχίζουμε να είμαστε μάρτυρες της διαιώνισης μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον λαό της Κύπρου, η οποία είναι αντίθετη με όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας». Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει την κρίση, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέτρεξε στη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην καταδίκη από τον ΟΗΕ της παράνομης εισβολής και κατοχής για να υπενθυμίσει, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπόρεσε «να σταθεί στα πόδια της και να εδραιώσει τη διεθνή της θέση», και υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού στις αποφάσεις του ΟΗΕ, που ζητούν επιστροφή των εκτοπισμένων, την άμεση απόσυρση των ξένων στρατευμάτων και τον τερματισμό των ξένων παρεμβάσεων.

Επισημαίνοντας τέλος, ότι παρά τις ειλικρινείς του προθέσεις, ο τρόπος προσέγγισης του Α. Νταβούτογλου στο Κυπριακό δεν ανοίγει νέες προοπτικές, ο Δ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι αυτές είναι προσεγγίσιμες μόνον μέσω μιας επανενωμένης χώρας, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων της οποίας θα γίνεται επ' ωφελεία όλων των πολιτών της.

Η επιστολή εστάλη λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών ανοιχτά της Κύπρου με τη δημιουργία ενιαίου συνεταιρικού κράτους  ή διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Από enet