Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ξανά «μαχαίρι» σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Μετά τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων... 
Αδηλο προαλείφεται  το μέλλον των επικουρικών συντάξεων μετά την συγχώνευση των επικουρικών ταμείων η οποία θα έχει  υποχρεωτικό χαρακτήρα καθώς ένα – δύο ταμεία το πολύ θα καταφέρουν να εξαιρεθούν αποδεικνύοντας  ότι μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα. Με την  πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου του 2013 που  έχει ήδη  περάσει από τη Βουλή (φωτ. ο υπ.Εργασίας Γ. Βρούτσης) προβλέπεται δίμηνη παράταση της προθεσμίας  (έως τον Απρίλιο) για την ένταξη των ταμείων ώστε να αξιολογηθούν...
οι αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας. 

Αιτήσεις εξαίρεσης έχουν ήδη καταθέσει το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Σύμφωνα με το νόμο αν θεωρηθεί αξιόπιστη η μελέτη βιωσιμότητας και εξαιρεθεί ένα ταμείο, μετατρέπεται αυτόματα σε επαγγελματικό ταμείο και σταματά να αξιώνει οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση . 

Η μείωση των συντάξεων  για όσα ταμεία ενταχθούν στον ενιαίο φορέα  θεωρείται δεδομένη  καθώς  όπως ορίζει ο νόμος  το ΕΤΕΑ θα πρέπει να φροντίζει να αναπροσαρμόζει  κάθε τρίμηνο το ύψος των παροχών του ανάλογα με την αποδοτικότητα των κεφαλαίων του  ώστε να μην δημιουργείται έλλειμμα.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2015 και μετά. Η σύνταξη θα υπολογίζεται βάσει των εισφορών , των ετων ασφάλισης και του αριθμού των συνταξιούχων. Δηλαδή όσο επιδεινώνεται η σχέση συνταξιούχων- ασφαλισμένων , τόσο θα μειώνεται η σύνταξη.

Ένα από τα « αγκάθια »  της  νέας ρύθμισης  είναι η εθελοντική  υπαγωγή των εργαζόμενων  στα νέα επαγγελματικά ταμεία. Ετσι, τα πάλαι ποτέ εύρωστα επικουρικά,  αντλώντας λιγότερα έσοδα από εισφορές  και χωρίς κρατική επιχορήγηση  έχουν δύο επιλογές : είτε να συρθούν παρακαλώντας να υπαχθούν κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΕΑ, είτε να μειώσουν δραματικά τις παροχές

Νέο κούρεμα  έχει αποφασιστεί και για τα εφάπαξ με υπουργική απόφαση που υπογράφηκε στο τέλος του 2012  και  θα εφαρμοστεί το 2014 βάσει της μνημονιακής δέσμευσης της χώρας. Το νέο  κούρεμα στα εφάπαξ  θα προέλθει από το νέο τρόπο υπολογισμού ο οποίος θα «διορθώσει» συμπιέζοντας προς τα κάτω τις μεγάλες αναντιστοιχίες εισφορών και παροχών που εντοπίστηκαν στα περισσότερα ταμεία . Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι  το εφάπαξ που εισπράττουν οι ασφαλισμένοι στο ταμείο εργο ληπτών δημοσίων έργων  είναι υψηλότερο κατά 83% από τις εισφορές που έχουν  καταβάλει ενώ σχεδόν διπλάσια (50,5% υψηλότερη) είναι η εφάπαξ παροχή σε σχέση με τις εισφορές στο ταμείο πρόνοιας του ΟΣΕ

Το νέο σύστημα  υπολογισμού  είναι διανεμητικό ,καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Το ύψος  του εφάπαξ θα καθορίζεται όχι μόνο από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί αλλά και από τον αριθμό των ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη στη συγκεκριμένη χρονιά . Δηλαδή, για παράδειγμα ο δημόσιος υπάλληλος θα πάρει λιγότερα αν έχει την ατυχία να αποχωρήσει χρονιά μαζικής φυγής από το δημόσιο τομέα.

Για τους ασφαλισμένους του δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών , αυτό θα είναι το δεύτερο ψαλίδι καθώς τα εφάπαξ τους μειώθηκαν 10% - 30% και το 2011.

Της Μαίρης Λαμπαδίτη από newmoney μέσω edo-provokatoras