Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Μαλιά κουβάρια στην συνιστώσα του Σαμαρά

Ο Βενιζέλος μόλις κατάλαβε πως ο Σαμαρας  τον υπονομεύει και νωρίτερα  επιτέθηκε   σε όσους τον αμφισβητούν λέγοντας ότι πρόκειται για «επικοινωνιακές κουτσουλίτσες αδύναμων ανθρώπων». Αυτό οδήγησε σε έκρηξη την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε να μην ψηφιστούν τα μέτρα ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε στον κ. Βενιζέλο ότι οι δικές του στρατηγικές έχουν οδηγήσει...
σε κουτσουλιές.

«Έχω θεμελιώδη διαφωνία με την αφήγηση σου. Οι εκλογές έγιναν για να αλλάξει ρότα η χώρα και να αλλάξει η οικονομική συνταγή. Τσαλαπατήθηκε η προγραμματική συμφωνία. Λέγαμε ψέματα στο λαό και αυτά οδήγησαν στον εκφασισμό. Οι προϋποθέσεις έχουν προσπεραστεί με μεγάλη ευκολία. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναπτυξιακές πολιτικές.

Για ποιές αποκρατικοποιήσεις μιλάμε ; Πως μπορεί ένας βουλευτής να εμπιστευθεί ότι όλα θα γίνουν με διαφάνεια, όταν ο διοικητής της Αγροτικής έβγαλε τα λεφτά του στο εξωτερικό» είπε στην εισήγησή του ο Κώστας Σκανδαλίδης και ζήτησε να καταψηφιστούν τα μέτρα.

«Ψήφιση των μέτρων, ισοδυναμεί με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Να μην ψηφίσει τα μέτρα το ΠΑΣΟΚ» είπε ο πρώην υπουργός αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν θα τα ψηφίσει.
Σκληρή κριτική άσκησε ο κ. Σκανδαλίδης και στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «Θέλει να λύσει το πρόβλημα των τραπεζιτών».

Αντίθετα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπεραμύνθηκε της ψήφισης των μέτρων και άφησε αιχμές κατά του Φώτη Κουβέλη :
«Υπηρετήσαμε το ψέμα τόσα χρόνια , φορτώσαμε 150 δις τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα συζητάμε αν θα υποστηρίξουμε το επίδομα γάμου ή όχι. Η μη ψήφιση των μέτρων ισοδυναμεί με σκότος και χάος» είπε.
Ο κ. Χρυσοχοίδης διαφώνησε και με την πρόταση να έρχονται οι αποκρατικοποιήσεις στη βουλή για έγκριση λέγοντας: «Η πολιτεία έχει όλο το νομικό οπλοστάσιο για να τις φέρει εις πέρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε βαποράκια που τώρα είναι και μπατίρηδες να παίξουν ρόλο».

Απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο κ. Χρυσοχοίδης σήκωσε το γάντι λέγοντας «Πρόεδρε, οι στρατηγικές που έχεις ακολουθήσει έχουν οδηγήσει σε κουτσουλιές».

Ο διάλογος των βουλευτών οδήγησε σε ακραίες θέσεις αφού ο Γιώργος Ντόλιος ζήτησε από τους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα να παραδώσουν την έδρα τους.
«Δεν παραδίδω καμία έδρα, δεν θα ψηφίσω και θα παραμείνω στο ΠΑΣΟΚ. Πουλήσατε την Ακρόπολη της ηπείρου με αδιαφάνεια (Δωδώνη) και μου λέτε να εμπιστευθώ τις αποκρατικοποιήσεις;» απάντησε ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής, ο οποίος έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το Μνημόνιο 3.

Τον λόγο πήρε και ο Γιάννης Κουτσούκος ο οποίος, σε σκληρό τόνο είπε «πως έχουμε γίνει συνιστώσα του Σαμαρά και μάλιστα χωρίς λόγο και ρόλο».

«Η διαπραγμάτευση ήταν ανεπαρκής. Τα μέτρα είναι επαχθέστατα και άνοιξαν μέτρα που δεν προβλέπονταν. Να μην αποφασίσουμε σήμερα. Αν τα μέτρα είναι αυτά που ακούμε και ξέρουμε δεν πρέπει να τα ψηφίσουμε. Ο Βενιχέλος να χειριστεί το θέμα κοινοβουλευτικά για να μην υπάρξει κυβερνητική κρίση», συνέχισε ο κ. Κουτσούκος.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κρεμαστινός, αν και είπε πως δεν θέλει να τα ψηφίσει, ωστόσο, εξήγησε πως «αν τεθεί κομματική πειθαρχία… Θα πρέπει να είναι δεσμευτική απόφαση κοινοβουλευτική ομάδα».

Τέλος ο Μίμης Ανδρουλάκης είπε πως τείνει προς το… όχι αλλά, εξήγησε πως «είμαστε εγκλωβισμένοι».

Πλοροφορίες:  iefimerida.gr
Από papaioannou-giannis

Σαμαράς: Διαπραγμάτευση τέλος – Βενιζέλος: Αυτό είναι υπονόμευση
Οξύνθηκε αιφνιδιαστικά τις τελευταίες ώρες το κλίμα μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου με αφορμή δήλωση του πρωθυπουργού ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα ολοκληρώθηκε.

Οταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της ανακοίνωσης Σαμαρά στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος έγινε αποδέκτης έντονων αντιδράσεων από βουλευτές του κόμματός του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη δήλωση Σαμαρά ως «απρέπεια και υπονόμευση», φράση όμως που απέφυγε να συμπεριλάβει στην επίσημη απάντησή του στον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του όπου συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις για τη στάση που κράτηση το τελευταίο διάστημα, έσπευσε να επιτεθεί στον πρωθυπουργό λέγοντας πως η ανακοίνωσή του ήταν «το λιγότερο ατυχής».

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος είπε πως «η εισαγωγική μου ομιλία ήταν σαφής. Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρή και υπεύθυνη και εμπεριέχει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις.Όταν το ΠΑΣΟΚ τηρεί αυτή τη στάση, μία εσπευσμένη ανακοίνωση του τύπου ''η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει ακολουθεί'' και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και αρχίζει η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, είναι το λιγότερο ατυχής».

Μάλιστα συνέχισε στον ίδιο τόνο και συμπλήρωσε πως «όταν εμείς γυρίζαμε κάποιοι άλλοι πήγαιναν στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης. Ας προσέχουν συνεπώς στο πως χειρίζονται τα θέματα τώρα που όλα είναι εξαιρετικά λεπτά.Όταν άρα ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, εννοεί προφανώς ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο επίπεδο της Τρόικα».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε πως είναι πρoφανές καταρχάς πως «όσα σχετίζονται με την εσωτερική ισορροπία των δημοσιονομικών μέτρων, εξαρτώνται από σειρά κρίσιμων ειδικών ρυθμίσεων που θα αποσαφηνιστούν στον εφαρμοστικό νόμο. Μέχρι την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης χωρίς να αλλάζει ο δημοσιονομικός στόχος».

Σε ότι αφορά τα θέματα της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι «θα κριθούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 12/11 σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς της εταίρους, δηλαδή τα κράτη-μέλη, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Συνεπώς, κατέληξε, «το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup».


Σαμαράς: Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς είχε επισημάνει ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια που υπήρχαν και ζήτησε να εγκριθεί τόσο το «Μνημόνιο 3» όσο και ο Προϋπολογισμός από τη Βουλή για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού αναφέρονται τα εξής:

«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό.

Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή...

Εφ' όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.

Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο...

Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος.

Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη.

Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.

Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».


Βενιζέλος: Κυβερνητική σταθερότητα με την εγγύηση του ΠΑΣΟΚ

Το πρωί πάντως ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στους βουλευτές του είχε πει πως «το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα έχει σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία με την εγγύηση του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Βενιζέλος προειδοποίησε τους βουλευτές του ότι θα πρέπει να αξιολογήσουν συνολικά το πακέτο και όχι τα μεμονωμένα μέτρα. «Είναι σημαντικά τα εργασιακα αλλά υπάρχουν σημαντικότερα μέτρα, όπως οι συντάξεις» είπε με έμφαση απευθυνόμενος προφανώς σε όσους έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για πτυχές των εργασιακών.

«Το τελικό πακέτο θα είναι προϊόν τριπλού συμβιβασμού στο εσωτερικό της χώρας»
ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνοντας πιρουέττα σε σχέση με την αρχική του τοποθέτηση ότι «αν δεν ψηφίσει τα μέτρα ο Κουβέλης δεν θα τα ψηφίσει κανείς» όπως είχε πει μετά την προτελευταία σύσκεψη αρχηγών.

«Κακώς ανοίγουν τα εργασιακά αλλά βεβαίως δεν είναι σημαντικότερα από αλλά όπως η περικοπή συντάξεων» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η ΔΗΜΑΡ δεν είναι πιο ευαίσθητη από το ΠΑΣΟΚ.

«Λαμβάνουμε σοβαρά, πολύ σοβαρά, υπόψη μας την στάση της ΔΗΜΑΡ. Αλλά δεν ετεροπροσδιοριζομαστε. Εχουμε την πορεία μας»
είπε ο κ. Βενιζέλος διαχωρίζοντας την θέση του από την αρνητική στάση Κυβέλη.

Μάλιστα, σε αντίστιξη με την πρακτική της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Εμείς βλέπουμε την Τρόικα, κάνουμε διεθνείς επαφές, θέλαμε να δούμε την Ανγκελα Μέρκελ...». Επανέλαβε -αν και πιο χλιαρά- τις προϋποθέσεις που είχε θέσει στην προηγούμενη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να:
  •     Διασφαλίζεται η άμεση εκταμίευση της πλήρους δόσης
  •     Να υπάρχει ουσιαστική επιμήκυνση (διασφάλιση βιωσιμότητας, ρήτρα αντικατάστασης, διασφάλιση ότι το πακέτο πράγματι το τελευταίο)
  •     Να περιλαμβάνονται στο «πακέτο» κοινωνικά-αναπτυξιακά αντίβαρα
  •     Να υπάρχει εσωτερική ισορροπία μέτρων (ελάχιστα όρια δικαιοσύνης, αποφυγή οριζόντιου χαρακτήρα, χαμηλές συντάξεις, φορολογία αυτοαπασχολούμενων κ.λπ.)
Ο κ. Βενιζέλος σε δραματικούς τόνους μίλησε για «κομβικό σημείο» στο οποίο έχουμε φτάσει αναζητώντας την 8η εκταμίευση δόσης ενώ έκανε λόγο για «σκόπιμη καθυστέρηση» 4 μηνών από την πλευρά της τρόικας.

«Εμείς στο ΠΑΣΟΚ είμαστε πάντα ειλικρινείς και υπεύθυνοι, δεν θα κάνουμε ότι έκανε η ΝΔ μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης Παπαδήμου και μέχρι τις δεύτερες εκλογές, ούτε ότι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που παίζει εν ου παικτοίς. Σηκώσαμε και σηκώνουμε τεράστιο βάρος χωρίς αυτό να αναγνωρίζεται στο βαθμό που έπρεπε από τον ελληνικό λαό, αλλά ελπίζουμε ότι στο τέλος θα αναγνωριστεί» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, μέχρι το Eurogroup. Βοηθούμε ενεργά, διαπραγματευομαστε, δεν περιμένουμε να μας φέρει κάποιος τα αποτελέσματα» και προειδοποίησε: «Η στάση μας δεν αποτελεί λευκή επιταγή σε κανέναν».

Τόνισε μάλιστα πως η απόφαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει σεβαστή: «Ολοι έχουμε την ίδια ευαισθησία. Δεν υπάρχει διαβάθμιση ευαισθησίας».

Τους έπεισε για τις αποκρατικοποιήσεις


Ως προς το θέμα των αποκρατικοποιήσεων που προκάλεσε «σχίσμα» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ, λέγοντας πως δεν πρόκειται για εκποίηση. Ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δεσμευτεί δημοσίως από του βήματος της Βουλής ότι οι μείζονες αποκρατικοποιήσεις θα έρχονται για κύρωση στη Βουλή και να ενημερώνεται η εθνική αντιπροσωπεία στην αρχή και στο τέλος των ελάσσονων περιπτώσεων αποκρατικοποιήσεων.

Επί της ουσίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να ταχθεί με την ομάδα που αντιδρούσε στην τροπολογία Στουρνάρα (Δριβελέγκας,Μπόλαρης, Μωραϊτης κ.λπ.) προφανώς για να εξασφαλίσει τα εσωκομματικά νώτα του και να αποφύγει «εκπλήξεις» στην ψηφοφορία για τα μέτρα. Ως εκ τούτου αντιτάχθηκε στην άποψη που είχαν εκφράσει ορισμένοι (Χρυσοχοΐδης, Ρήγας κ.λπ.) τονίζοντας ότι η κύρωση από τη Βουλή δεν θα σημαίνει «ξέπλυμα» εν είδη «πλυντηρίου».

«Είναι δικαίωμα της Βουλής να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Η κύρωση από τη βουλή είναι στοιχείο διαφάνειας, όχι ως πλυντήριο» είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε δε ότι οι αποκρατικοποιήσεις ασφαλώς θα εξυπηρετούν και χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος, αφού προβλέπονται να αποφέρουν 19 δισ. αλλά υποστήριξε ότι ο βασικός σκοπός τους είναι επενδυτικός και αναπτυξιακός, ενώ με το ποσό αυτό διασφαλίζεται ότι δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα. «Προφανώς ισχύει η τρικομματική δέσμευση ότι τα δημόσια δίκτυα θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο» είπε με έμφαση και τόνισε πως η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να γίνεται με βάση τις διεθνώς καλές πρακτικές.

Από iefimerida