Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ποιός είναι ο Κώστας Βαξεβάνης που αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ

Το είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Κώστας Βαξεβάνης στο δικό του σάιτ ότι θα αποκαλύψει τη λίστα Λαγκάρντ. Ο γνωστός από την τηλεόραση δημοσιογράφος για τις αποκαλύψεις και τα αντι-συστημικά ρεπορτάζ του έγραψε στο koutipandoras.gr : «Πρόκειται για τη λίστα Λαγκάρντ, η οποία επί δύο τουλάχιστον χρόνια περιφέρεται από συρτάρι σε συρτάρι και από τσέπη σε τσέπη υπουργού, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα μέσο πολιτικού και...
οικονομικού εκβιασμού.

«Οι άνθρωποι που υπάρχουν στη λίστα δεν είναι απαραίτητα φοροκλέφτες ούτε διαχειριστές μαύρου χρήματος. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες εμφανείς περιπτώσεις συναλλασσόμενων με την τράπεζα που εμφανίζουν καταθέσεις που δεν ταιριάζουν με καμιά επαγγελματική τους δραστηριότητα. Η απόφασή μας να δημοσιεύσουμε τα ονόματα είναι συνειδητή και εκτός από την ενημέρωση στόχο έχει να χτυπήσει το νοσηρό κλίμα που δημιουργείται στη χώρα βάζοντάς την να δέχεται βολές από τη λάσπη του υπονόμου που πέφτει συνεχώς στον ανεμιστήρα» προανήγγειλε. 

Τελικά δημοσιοποιήθηκαν 2.059 ονόματα Ελλήνων οι οποίοι έχουν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας στο περιοδικό του δημοσιογράφου «Hot Doc», που κυκλοφόρησε το Σάββατο, σε έκτακτη έκδοση. Η συνέχεια γνωστή. 

Ο Βαξεβάνης εντοπίστηκε από την αστυνομία σε σπίτι φίλων του στη Δροσιά, συνελήφθη, του πέρασαν χειροπέδες και δικάζεται σήμερα στο Αυτόφωρο. 

Ποιός είναι 
Ο Κώστας Βαξεβάνης γεννήθηκε το 1966 στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Σπούδασε μαθηματικά, αλλά από λάθος υπολογισμό βρέθηκε στη δημοσιογραφία, όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του. 

Το 1988 ξεκίνησε από την εφημερίδα Ριζοσπάστης. Από το 1991 ως σήμερα έχει καλύψει τις πολεμικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο (Βοσνία, Περσικός, Παλαιστίνη, Κουρδιστάν, Αλβανία, Κόσοβο κτλ.) ως πολεμικός απεσταλμένος των τηλεοπτικών σταθμών MEGA και ΝΕΤ. 

 Έχει πάρει συνεντεύξεις από πολλούς αρχηγούς κρατών αλλά και από προσωπικότητες-πρωταγωνιστές της «άλλης πλευράς», ανθρώπους που πολλές φορές παρέμεναν επί χρόνια καταζητούμενοι (Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Αμπντούλ Χακ, Μάρκους Βολφ, Κάρατζιτς, βομβιστές της Χεζμπολάχ και της Χαμάς). 

Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Η Καθημερινή, Ποντίκι. Τα τελευταία χρόνια έχει εκπομπές έρευνας στην τηλεόραση. Εργάζεται πλέον στην τηλεόραση της ΝΕΤ όπου διατηρεί την αποκαλυπτική εκπομπή Κουτί της Πανδώρας και την εφημερίδα Το Βήμα. 

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε το 2003 το βιβλίο του «Το Ω της Χριστίνας Ωνάση». 

Ολα τα ξένα Μέσα μιλούν σήμερα για τον Βαξεβάνη 
Πρώτη η New York Times έγραψε: «Η δημοσίευση της λίστας είναι πιθανό να ρίξει λάδι στη φωτιά, προκαλώντας την οργή των Ελλήνων, που διαπιστώνουν ότι οι πολιτικοί αρνούνται να ελέγξουν την ελίτ, με την οποία έχουν πολύ στενές σχέσεις»

Ενώ η γερμανική ιστοσελίδα «Sueddeutsche Zeitung» έγραψε : «δημοσιογράφος αποκαλύπτει φοροφυγάδες και συλλαμβάνεται». Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται στα ονόματα ανθρώπων που εμπεριέχονται στην εν λίστα και καυτηριάζει το πόσο άργησαν οι ελληνικές αρχές για να αξιοποιήσουν τη λίστα με τους καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC. 

Τον στηρίζουν οι Anonymous 
Στο προφίλ τους οι Αnonymous έγραψαν : 

«Δεν τρέφω καμία ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπο του άγνωστου (κατ'εμέ) Κώστα Βαξεβάνη. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως μου είναι αντιπαθής. Αυτός ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ εδώ και αρκετά χρόνια κάνει το αυτονόητο. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν ΑΠΑΝΤΕΣ, αντί να κυνηγάνε το νέο iPhone, να σκέφτονται που θα πάνε διακοπές, που θα βγουν το Σαββατόβραδο, πως θα πληρώσουν την εφορία και το χαράτσι κ.ο.κ... ΨΑΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ! 

Αυτός ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ λοιπόν, στα σκοτεινά χρόνια που ζούμε, αυτή τη στιγμή αναζητείται και καταζητείται από την "δικαιοσύνη", που εμείς, οι φορολογούμενοι και καταναλωτές, συντηρούμε με την καθημερινότητα και την απάθειά μας. 

Δε θα προτρέψω ΚΑΝΕΝΑΝ να κάνει το αυτονόητο. Είναι χάσιμο χρόνου να προσπαθήσεις να πείσεις τον ηλίθιο γι'αυτό και είναι δεδομένο πως ο απλά σκεπτόμενος άνθρωπος θα πράξει ορθολογικά. 

Κώστα Βαξεβάνη, 

Προσωπικά, ως ένας εκ των διαχειριστών, σε στηρίζω απόλυτα στη συγκεκριμένη κατάσταση. Και δε θέλω να σε στηρίξω μόνο στα λόγια, αλλά κι έμπρακτα. Θεωρώ επίσης πως δεν είμαι ο μόνος που σκέφτομαι έτσι! Ζητώ λοιπόν να επικοινωνήσεις με οποιοδήποτε τρόπο με τη σελίδα των Anonymous - #OpGreece για να κινήσουμε τις πρέπουσες διαδικασίες. Η δικαιοσύνη δε γράφεται με στυλό, σε χαρτιά, από λαμόγια που νομίζουν πως κρατάνε τη ΔΙΚΗ ΜΑΣ μοίρα στα χέρια τους. Η δικαιοσύνη είναι στη συνείδησή μας! Θα παλέψουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ γι'αυτή τη δικαιοσύνη. Και όχι από τους καναπέδες, αλλά στο δρόμο. 

Φίλοι κι "εχθροί" της σελίδας, 

Κοινοποιήστε το παραπάνω μήνυμα. Συμπληρώστε ότι θέλετε... Δηλώστε την ΕΜΠΡΑΚΤΗ συμπαράστασή σας. Ο σκοταδισμός ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να νικήσει!» 

Κατά Χρυσής Αυγής 
 Ο γνωστός δημοσιογράφος δεν δίσταζε να πάρει θέση σε καυτά θέματα της επικαιρότητας όπως τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής και με πολύ καυστικό ύφος έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, στην οποία αναφέρει: 

«Ο Κασιδιάρης θα πολεμήσει για την πατρίδα και θα πάρει την Πόλη και την Αγ. Σοφια. 

Απλώς προς το παρόν δέρνει γυναίκες και φοβάται το αυτόφωρο». 

Βαξεβάνης κατά Ευάγγελου Βενιζέλου 
Αίσθηση προκάλεσε πριν από λίγους μήνες η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Βενιζέλου με τον κ. Βαξεβάνη με αφορμή την κρατικοποίηση της Proton bank και τα ποσά που διατέθηκαν. 

Σε εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου όταν ήταν ακόμη στο Alter, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επενέβη τηλεφωνικά και σε πολύ αυστηρό ύφος επέπληξε τον δημοσιογράφο της ΝΕΤ, Κώστα Βαξεβάνη. Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος είχε κάνει λόγο για καταθέσεις τριών εκατομμυρίων ευρώ του Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Βαξεβάνη για μεροληπτική στάση απέναντι του, επιπλήττοντας τον μάλιστα και για το λόγο ότι πρόκειται για δημοσιογράφο, που εργάζεται σε κρατικό μέσο. Φανερά εκνευρισμένος, υποστήριξε ότι είναι συνδικαιούχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενικών του προσώπων και ότι τα χρήματα αυτά είναι προϊόν επιχειρηματικής δραστηριότητας πολλών δεκαετιών. «Δεν μπήκα στην πολιτική ανεπάγγελτος», τόνισε. 

Σε επιστολή του ο κ. Βαξεβάνης απάντησε στον κ. Βενιζέλο αναλυτικά: 

«Κύριε Βενιζέλο, 

Αυτά που σας γράφω τα ξέρετε και εσείς και εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην "αντιπαράθεσή" μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον "κάλο" με αυτό το "είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό". Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν. 

Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτή την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. .. 

Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό που είναι η χώρα. Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως "ασπίδα προστασίας" του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου. Ο νόμος "περί ευθύνης υπουργών", περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτό το νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο. 

 Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας, λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να "αυτορυθμίζονται". 

Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από την «λαϊκή απαίτηση» των οπαδών. Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και τις παράγκες. 

Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την δική μου "επιθετική σχεδίαση" αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε. 

Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011, πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην Τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η Τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις. Επίσης ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτή την χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο. Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους «ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα» Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο, με βάση το αν συμπορεύεται με το νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων. Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία, δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση το νόμο του 1995... 

Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της Τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της Τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας, (άλλη μεγάλη αμαρτία μια ιδιωτική Τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους) τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη. 

Αλλά δεν σταματήσατε εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι' αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά. Ετσι ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε απ αυτά ή οτιδήποτε άλλο) δεν διώκεται... Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από την φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας, να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε». 

 Ρομπέν των Δασών 
Σε πολλά άρθρα του ο κ. Βαξεβάνης τα βάζει με πολιτικούς για παράνομο πλουτισμό. Στο άρθρο του με τίτλο «Εκατομμυριούχοι βουλευτές σε φτωχές πολιτικές» έγραφε: 

«Η χώρα καταρρέει λοιπόν. Πρέπει γι' αυτό να κοπούν συντάξεις, μισθοί, όνειρα. Την ίδια ώρα, το πολιτικό σύστημα (επιμένω στον όρο που εκφράζει διαπλοκή, ενιαία συμφέροντα και πολιτική ανικανότητα) δεν καταβάλει την παραμικρή προσπάθεια για να κρατήσει τα προσχήματα. 

Διατηρεί τα προνόμιά του, οικονομικά και άλλα. 110 βουλευτές έχουν προβεί σε νομικά μέτρα για να εισπράξουν αναδρομικά. Ανάμεσά τους είναι και πρωταγωνιστές σκανδάλων, τα παιδιά της μίζας. Αναρωτιέστε πόσο προστατευμένοι αισθάνονται ώστε έχουν το θράσος να προκαλούν έτσι, αντί να κάτσουν και να κλωσάνε τα αυγά τους;» 

Σε άλλο άρθρο του με τίτλο «Η χαμένη τιμή του χλιδόφτωχου» έγραφε : 
«Δεν είμαι σίγουρος πως η πτώχευση είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που θα πτωχεύσει. Η Παιδεία των προσωπικών Πανεπιστημίων και της κομματικής συναλλαγής; Οι Εφορίες της διαφθοράς; Τα Νοσοκομεία με το φακελάκι; Μήπως θα συντριβεί το πολιτικό μας σύστημα, αυτή η μεγάλη αποθήκη με ψεύτες, φαφλατάδες και ανεπάγγελτους; Θ' αναγκαστεί ο Δημήτρης Ρέππας να γίνει οδοντογιατρός, ο Καραμανλής δικηγόρος και ο Βενιζέλος αδύνατος; Ποιά, αλήθεια, είναι η μεγάλη καταστροφή που φοβόμαστε; 

Υπάρχουν πολλά που θα χάσουμε, αλλά δεν ξέρω αν είναι αυτά που δικαιούμαστε και πολύ περισσότερο αυτά που χρειαζόμαστε. Στη γειτονιά μου θα κλείσουν τα 7 καταστήματα μανικιούρ-πεντικιούρ και τα 6 κομμωτήρια και θα μείνει μόνον ο ένας φούρνος που θα πουλάει είδος ανάγκης: ψωμί. Οι κυρίες θα πάψουν να ισορροπούν επικίνδυνα πάνω σε αφόρετες γόβες και τεχνητές επιθυμίες. Οι τράπεζες δεν θα έχουν διακοποδάνεια. Ο Ρέμος δεν θα βρίσκει κανέναν να του ρίξει δυο γαρύφαλλα. Η Φιλιππινέζα δεν θ' αναθρέφει πια τα παιδιά. Οι σύγχρονες μανάδες ίσως δεν θ' αναφωνούν «δεν αντέχω», γιατί θ' ανακαλύψουν τη σημασία και της λέξης και της αντοχής. Τα παιδιά μας, όταν βγάζουν με 10 το Λύκειο, θα πηγαίνουν σε κάποια τεχνική σχολή και όχι στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου που αναλαμβάνει να βαφτίσει τους κατιμάδες επιστήμονες με το αζημίωτο»... 

Από iefimerida