Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Η ζωή με το πετρέλαιο στα 1,4 ευρώ το λίτρο

Καλά το λέει ο λαός. Με τα λόγια χτίζω ανώγια και κατώγια. Όλως τυχαίως, η χθεσινή είδηση ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται από την επόμενη σεζόν προς τουλάχιστον 1,4 ευρώ το λίτρο, συνοδεύτηκε και από μια αόριστη υπόσχεση ότι θα επανέλθει το ζήτημα καταβολής επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να αναπληρωθούν οι τεράστιες απώλειες εισοδήματος των νοικοκυριών. Παρά τις υποσχέσεις του Παντελή Οικονόμου, οι αριθμοί...
για μια ακόμη φορά είναι αμείλικτοι.

Πού θα βρεθούν τα χρήματα για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης; Πόσα χρήματα θα βρεθούν και πως θα συμπεριφερθεί η τρόικα όταν θα αντιληφθεί ότι ετοιμάζουμε νέο επίδομα τη στιγμή που πρέπει να περικόψουμε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το λεγόμενο κοινωνικό κράτος; Όσοι περιμένουν φως από το ερχόμενο φθινόπωρο, ή θα απογοητευτούν ή θα... παγώσουν. 

Διότι ακόμη και να καταβληθεί κάποιο επίδομα, αυτό θα είναι πολύ μικρό (της τάξεως των 100 ευρώ) και -το κυριότερο- θα καταβληθεί σε ελάχιστους με εξαιρετικά αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Στη χθεσινή ημερίδα για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου όσο και ο γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης, υποστήριξαν ότι από τον Οκτώβριο, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει με ειδικό φόρο κατανάλωσης ίσο με το 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. Όσον αφορά στο ζήτημα του επιδόματος, μόνο αόριστες αναφορές έγιναν. 

Στην παρουσίασή του, ο γ.γ. του Taxis υποστήριξε ότι θα πρέπει να φτιαχτεί ένας μηχανισμός επιδοτήσεων χωρίς όμως να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο. Πως φτάνουμε στα 1,40 ευρώ το λίτρο Οι αριθμοί, από την άλλη που δείχνουν το μέγεθος της επιβάρυνσης είναι πολύ συγκεκριμένοι: Σήμερα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι 60 ευρώ στα 1000 λίτρα ή 6 λεπτά στο λίτρο. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης είναι 412 ευρώ στα 1000 λίτρα ή 0,412 ευρώ ανά λίτρο. 

Αν υποτεθεί ότι η εξίσωση θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, τότε ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα πενταπλασιαστεί και από τα 6 λεπτά στο λίτρο, θα εκτοξευτεί τουλάχιστον στα 33 λεπτά το λίτρο. Η επιβάρυνση δεν σταματάει εδώ. Επί του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης, επιβάλλεται και ο ΦΠΑ 23%

Που σημαίνει ότι στην λιανική -ακόμη και αν οι έμποροι δεν εκμεταλλευτούν την αναμπουμπούλα φορτώνοντας κανα-δυο λεπτά, το πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσει στα 1,35-1,4 ευρώ. Υπό μια προϋπόθεση: ότι δεν θα υπάρξει νέο ράλι στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Σε αυτή την περίπτωση, η βάση υπολογισμού που είναι η διυλιστηριακή τιμή θα ανέβει ακόμη περισσότερο παρασύροντας και την τιμή λιανικής. 

Ένα μέσο νοικοκυριό, καταναλώνει περίπου 1000 λίτρα εκτός και αν βρίσκεται σε βόρεια ή ορεινή περιοχή της χώρας όπου η κατανάλωση υπερβαίνει τους δύο τόνους. Όταν η επιβάρυνση ανά λίτρο, θα φτάνει στα 40 λεπτά τουλάχιστον, αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε νοικοκυριό θα φορτωθεί στην πλάτη του μια πρόσθετη επιβάρυνση που θα ξεκινά από τα 400 ευρώ και θα φτάνει ακόμη και στα 1000 ευρώ. 

Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι θα δοθεί επίδομα θέρμανσης αυτού του ύψους; Μοναδική σωτηρία για να τα νοικοκυριά να περάσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τον βαρύ χειμώνα του 2012 είναι να διαθέσουν την όποια ρευστότητα τους έχει απομείνει και να γεμίσουν από τώρα τη δεξαμενή. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σταματάει στο τέλος Απριλίου. Η τιμή λιανικής εξακολουθεί να κινείται στο ένα ευρώ και κάτι.

Aρίστος Οικονομίδης από moneypoat