Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ντόρα: “Έμεινα άναυδη, το εκατομμύριο ήταν του Ισίδωρου”…

Χαμός με την αποκάλυψη στη Βουλή
Ένας πραγματικός χαμός έχει ακολουθήσει την αποκάλυψη ότι το ένα εκατομμύριο – δολάρια και όχι ευρώ, τελικά – δεν είχαν βγει στο εξωτερικό από κάποιον βουλευτή, αλλά με έμβασμα από τον σύζυγο της κας Ντόρας Μπακογιάννη, επιχειρηματία Ισίδωρο Κούβελο!

Το ποσό φέρεται να αφορά την πώληση μετοχών, την εισαγωγή του τιμήματος στην χώρα μας και την μεταφορά του στο εξωτερικό για την αγορά πλοίου σε μία διαδικασία που χαρακτηρίζεται...
από την ίδια την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας ως ηθική και νόμιμη.

Το αναλυτικό ρεπορτάζ που μετέδωσε πρώτο το protothema.gr τόσο σε σχέση με την αποκάλυψη όσο και για το παρασκήνιο που προηγήθηκε της ανακοίνωσης καθώς και για τις συνεχείς επιθέσεις της κας Μπακογιάννη και του κόμματός της στον βουλευτή – φάντασμα που έμελλε να είναι ο …σύζυγός της προέδρου της ΔΗ.ΣΥ.
Η κα. Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε από τον κ. Αργύρη, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το θέμα και ότι …έπεσε από τα σύννεφα! Μιλά δε για προσπάθεια σπίλωσής της από την κυβέρνηση, άλλα πολιτικά πρόσωπα αλλά και από τον επικεφαλής της Αρχής για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος “μαύρου χρήματος”. Κ. Νικολούδη.

Μιλώντας λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη, στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυρία Μπακογιάννη σε έντονο ύφος ανέφερε « Απαιτώ από τα κόμματα να τοποθετηθούν και από την κυβέρνηση να απαντήσει πώς είναι δυνατόν 5 ημέρες να χειρίζεστε την υπόθεση και να μην το λέτε δημοσίως.

Πώς είναι δυνατόν να έρχεται ο κ. Νικολούδης να λέει όσα λέει και να είμαστε πεπεισμένοι ότι μιλά για βουλευτή και τελικά να είναι επιχειρηματίας. Είναι ηθικό να κάνει ένας επιχειρηματίας αυτές τις δουλειές και νόμιμο όπως και είναι ηθικό βουλευτής να παντρεύεται επιχειρηματία. Δεν δέχομαι να σπιλωθώ. έχω στοχοποιηθεί αρκετά στην ζωή μου. Δεν θα ανεχθώ να γίνω στόχος σε ένα παιχνίδι των 2 κομμάτων».

Επιπροσθέτως, ζήτησε από την Βουλή να καλέσει τον πρόεδρο της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» Παναγιώτη Νικολούδη προκειμένου να αποκαλύψει «ποιος είναι αυτός που του κατέθεσε την καταγγελία» αφήνοντας υπονοούμενα ότι το πρόσωπο που κατέθεσε τα στοιχεία στον κ. Νικολούδη είναι πολιτικός.

Τέλος, η κυρία Μπακογιάννη επανέλαβε την δική της εκδοχή για τους λόγους που δεν αντιλήφθηκε ότι η υπόθεση αφορά την ίδια λέγοντας ότι «Πριν από τρεις ημέρες από το βήμα της Βουλής ζήτησα το όνομα του βουλευτή που κατά τον Νικολούδη έβγαλε χρήματα εκτός Ελλάδας. Ομολογώ ότι ένιωθα οργή και περιέργεια να μάθω ποιος είναι . Πριν από μια ώρα έλαβα τηλεφώνημα από τον κ. Αργύρη που μου είπε ότι το έμβασμα της 3ηςΜαρτίου 2011 ήταν του συζύγου μου και έμεινα άναυδη.

Επικοινώνησα με τον σύζυγο μου και μου είπε ότι στο πλαίσιο την επιχειρηματικής δραστηριότητας είχε μετοχές στην Αμερική τις οποίες ρευστοποίησε στην Ελλάδα και τα ξαναέστειλε στο εξωτερικό για αγορά πλοίου» και συμπλήρωσε ότι «Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι η πενθήμερη συζήτηση αφορούσε σε επιχειρηματική δραστηριότητα του συζύγου μου, γνωστού επιχειρηματία στο χώρο της ναυτιλίας, που φυσικά δεν είναι μεμπτό που αποφάσισε να επενδύσει στην ελληνική ναυτιλία».

Στην επιτροπή «πόθεν έσχες» για εξηγήσεις ο Κούβελος

Την ίδια ώρα, ο κύριος Ισίδωρος Κούβελος δέχτηκε κλήση από την επιτροπή ελέγχου των «πόθεν Εσχες» της Βουλής προκειμένου να παράσχει, εντός 20 ημερών, γραπτές εξηγήσεις για το έμβασμα τους 1ος εκατομμυρίου δολαρίων προς τράπεζα του Λονδίνου.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής Βαγγέλης Αργύρης αυτό που θα ελεγχθεί τις επόμενες ημέρες είναι εάν στην κοινή δήλωση περιουσιακής κατάστασης του ζεύγους έχει δηλωθεί η συγκεκριμένη μεταβολή αν και όπως επισήμανε ο κ. Αργύρης «ο κ. Κούβελος έχει μεγάλο μετοχολόγιο, με πολλές συναλλαγές και είναι δύσκολο να ελεγχθεί».

Μάλιστα, ο κ. Αργύρης άφησε αιχμές για τον «επιπόλαιο» χειρισμό της υπόθεσης από τον προϊστάμενος της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» Παναγιώτη Νικολούδη εξηγώντας ότι «Ο κ. Νικολούδης έχει πολιτικούς προϊσταμένους να τον ελέγξουν, δεν είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής μας».

Πάντως σε ανακοίνωσή του το βράδυ της ο Ισίδωρος Κούβελος κάνει λόγο για ψεύδη, λασπολογία και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα του εμβάσματος είναι προϊόν ναυτιλιακού συναλλάγματος σε δολάρια Η.Π.Α. και όχι σε ευρώ, δηλωμένα νομίμως στο πόθεν έσχες του.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι το συγκεκριμένο ποσό προέρχεται από ρευστοποίηση μέρους των χρηματιστηριακών του επενδύσεων και προοριζόταν, όπως επισημαίνει, για νέα επένδυση στο χώρο της ναυτιλίας, ενώ «μεταφέρθηκε με νόμιμες διαδικασίες από τον θεματοφύλακα σε ελληνική τράπεζα και εν συνεχεία στην τράπεζα στο Λονδίνο».

«Ενδεικτικό της άγνοιας και της σκοπιμότητας είναι ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν περίεργους συνειρμούς σχετικά με την νέα επένδυση που αφορά αγορά ποσοστού επί καινούργιου πλοίου. Σπεύδω να ξεκαθαρίσω ότι τα χρήματα αυτά αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση-εγγύηση προκειμένου να συνεχιστούν οι από πλευράς μου διαδικασίες για την ολοκλήρωση αυτής της αγοράς», προσθέτει.

Ο κ. Κούβελος καταγγέλλει ότι «μια καθαρά επιχειρηματική ναυτιλιακή πράξη που έγινε με πλήρη διαφάνεια και με όλους τους προβλεπόμενους επιχειρηματικούς κανόνες» χρησιμοποιήθηκε προκειμένου «να θιγεί η προσωπική και πολιτική υπόληψη της συζύγου του».

Την ίδια ώρα εκφράζει την ελπίδα να αποκατασταθεί η αλήθεια και να κάνει το πολιτικό σύστημα το χρέος του αντί «να ρίχνει συνεχώς λάσπη στον ανεμιστήρα προκειμένου να καλύψει τα δικά του ατοπήματα».

Διαβάστε παρακάτω σχετικά με το τι δείχνουν τα πόθεν έσχες του 2009 τόσο της κας Μπακογιάννη όσο και του κ. Κουβέλου, ενός ζεύγους που, πιθανότατα, αποτελεί το πλέον εύπορο στη Βουλή.


Με βάση τις δηλώσεις του 2009
Τι έδειχναν τα πόθεν έσχες Nτόρας - Κούβελου
Οι κινήσεις των λογαριασμών που τηρούν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος παρουσίασαν αρκετή κινητικότητα, με βάση τις δηλώσεις για το πόθεν έσχες του 2009. Ως υπουργός και βουλευτής της ΝΔ τότε, η κ. Μπακογιάννη δεν είχε πειράξει τις καταθέσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ που διαθέτει. Ο σύζυγός της όμως, ως επιχειρηματίας, δαπάνησε σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση ξένων μετοχών. Το 2009 του ...απέμειναν περίπου 1 εκατομμύριο στις τράπεζες, τα μισά εκ των οποίων σε ευρώ και τα υπόλοιπα σε δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τη δήλωση, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζει εισοδήματα ύψους 99.723 ευρώ από βουλευτική αποζημίωση και 29.662 από άλλες πηγές ενώ ο σύζυγός της δηλώνει εισόδημα 273.587,49 ευρώ (σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τα εισοδήματα είναι: 12.430 από αμοιβές υπουργού Εξωτερικών, 11760 από ενοίκια και 5.471 από τόκους καταθέσεων).

Η ακίνητη περιουσία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας αυξήθηκε με οικία στην Γλυφάδα που έλαβε ως γονική παροχή σε ποσοστό 20% ενώ στα προϋπάρχοντα περιλαμβάνονται : δύο διαμερίσματα στην οδό Αραβαντινού συνολικού εμβαδού άνω των 300 τ.μ., γραφείο στην Δ. Αρεοπαγίτου 200 τ.μ., 2 αγροτεμάχια στην Γαλλία σχεδόν 75.000 ευρώ, οικία και αγροτεμάχιο στην Ευρυτανία, 3 αγροτεμάχια στα Χανιάσχεδόν 15.000 τ.μ. Ο σύζυγός της δηλώνει μεταξύ άλλων 4 διαμερίσματα, γραφεία και καταστήματα στην Αθήνα.

Η κυρία Μπακογιάννη εμφανίζει μετοχές αξίας 3.439 της Alpha Bank από την άλλη όμως ο σύζυγός της έχει πλούσιο χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οι τραπεζικές καταθέσεις της κυρίας Μπακογιάννη ανέρχονται σε 34.240 ευρώ στην Εθνική, 112.000 στην Εθνική, 763 στην Alpha, 17.170 στην Alpha, 182.289 στην Hyqovereins Bank, 857.461 στην Deutshe Bank. Ο σύζυγός της διαθέτει 11 τραπεζικούς λογαριασμούς με καταθέσεις τόσο σε ευρώ όσο και σε δολάρια.

Τέλος ο σύζυγος της κυρίας Μπακογιάννη συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο 6 ναυτιλιακών εταιρειών.

Στα ντεσού της ιστορίας το ότι τελικά το 1 εκατομμύριο είναι σε δολάρια και όχι σε ευρω.


Προορίζεται για αγορά πλοίου από τον Ισίδωρο Κούβελο!
Ντόρα Μπακογιάννη: Το ένα εκατομμύριο είναι του συζύγου μου...

Το τηλεφώνημα του προέδρου της επιτροπής Ελέγχου Πόθεν έσχες Ευάγγελου Αργύρη χρειάστηκε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για να διαπιστώσει ότι η έντονη δημόσια συζήτηση που διαρκεί σχεδόν μια εβδομάδα για τον βουλευτή «φαντομά»,με το 1 εκατομμύριο αφορά την ίδια!



Συζήτηση στην οποία συμμετείχε απροκάλυπτα και η ίδια καθώς τόσο από την Βουλή όσο και από διάφορα ΜΜΕ δεν δίσταζε να κατηγορεί τους πολιτικούς που εν μέσω κρίσης έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό ενώ μάλιστα τους καλούσε να «φέρουν πίσω τις καταθέσεις»!

Συγκεκριμένα, η κυρία Μπακογιάννη σε δήλωση - παρωδία ανέφερε ότι σήμερα το μεσημέρι της τηλεφώνησε ο κ. Αργύρης προκειμένου να την ρωτήσει για το έμβασμα του 1 εκατομμυρίου που έστειλε ο σύζυγός της Ισίδωρος Κούβελος τον Μάρτιο του 2011

.

«Δέχτηκα τηλεφώνημα από τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Αργύρη ο οποίος με ρώτησε για ένα έμβασμα του συζύγου μου στο εξωτερικό τον Μάρτιο του 2011. Το ποσό αυτό προέρχεται από πώληση μετοχών στις ΗΠΑ το οποίο έπρεπε να περάσει από την Ελλάδα. Το ποσό αυτό προορίζεται για αγορά πλοίου και αποτελεί μία απολύτως νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα του συζύγου μου».

Επιπροσθέτως, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κατέφυγε στην προσφιλή μέθοδο των πολιτικών σε τέτοιες περιπτώσεις «πρόκειται για φαρσοκωμωδία που για πέντε ημέρες αιωρούνταν. Δεν δέχομαι να γίνομαι αντικείμενο σπίλωσης από ανεύθυνους» ενώ συνέδεσε τις εξελίξεις με τον «αγώνα» που δίνει κατά των χρηματοδοτήσεων των κομμάτων.


Οι συνεχείς δηλώσεις της ΔΗΣΥ και το παρασκήνιο
Από την περασμένη Παρασκευή γνώριζαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι ο «φαντομάς» βουλευτής που μετέφερε στο εξωτερικό 1.000.000 ευρώ ήταν στην πραγματικότητα ο κ. Ισίδωρος Κούβελος, επιχειρηματίας και σύζυγος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, απέμενε όμως η πλήρης διασταύρωση του στοιχείου και από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου των «πόθεν έσχες» της Βουλής που έγινε σήμερα.

Πέραν τούτου, όμως, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η στάση της κυρίας Μπακογιάννη η οποία, σαν να μην είχε αντιληφθεί «για ποιόν χτυπά η καμπάνα», κατηγορούσε τον «συνάδελφό της» που μετέφερε τα χρήματά του στο εξωτερικό και ζητούσε από το προεδρείο της Βουλής να εντοπίσει άμεσα τον «υπεύθυνο» προκειμένου να μην συμπαρασύρεται σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος από την παρατεταμένη ονοματολογία.

Ειδικότερα, η κυρία Μπακογιάννη την περασμένη Τετάρτη, μια ημέρα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και του ζήτησε «να δημοσιοποιηθούν άμεσα τα στοιχεία του βουλευτή που φέρεται να έχει μεταφέρει καταθέσεις 1 εκατομμύριου ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού» καθώς «σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, η καχυποψία και η δυσπιστία που υπάρχει απέναντι στους πολιτικούς, επιβάλλει σε όλους να έχουν καθαρές θέσεις και να μην γίνονται ανεκτοί συμψηφισμοί και θολές γενικεύσεις».

Την ίδια ημέρα ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Χρήστος Μαρκογιαννάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής επισήμανε ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι»! και συμπλήρωνε πως «Υπάρχουν αυτοί που έχουν εκατομμύρια και τα μεταφέρουν στο εξωτερικό, υπάρχουν όμως και εκείνοι που για να επιβιώσουν είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες».

Την περασμένη Κυριακή ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης έκανε την εξής δήλωση : «Όσο συνεχίζεται η υπόθεση με τις λίστες ονομάτων βουλευτών που μετέφεραν καταθέσεις στο εξωτερικό, η οργή των πολιτών αυξάνεται και ο πολιτικός κόσμος της χώρας απαξιώνεται ακόμα περισσότερο στα μάτια των Ελλήνων. Μοναδική λύση για να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτά τα φαινόμενα, είναι η υιοθέτηση από τα υπόλοιπα κόμματα της πρότασης της Δημοκρατικής Συμμαχίας για ανάρτηση στο διαδίκτυο του τελευταίου πόθεν έσχες, βουλευτών και μελών της κυβέρνησης και της πρώτης δήλωσης περιουσιακών στοιχείων όταν εκλέχτηκαν στο κοινοβούλιο ή διορίστηκαν σε κυβερνητικά αξιώματα» και κατέληγε με την προτροπή «Δημοσιοποιείστε λοιπόν τα στοιχεία. Τι περιμένετε;».

Τέλος, ο κ. Γιώργος Κοντογιάννης , βουλευτής ΔΗΣΥ, σε σημερνή του επιστολή προς τον κ. Πετσάλνικο αναφέρει «Η υπόθεση του συναδέλφου με το ένα εκατομμύριο ευρώ, έχει πλήξει σε καίριο βαθμό το κύρος όλων μας. Περισσότερο όμως έχει πλήξει την εμπιστοσύνη που πρέπει να διαθέτει ο Έλληνας πολίτης στην ίδια τη χώρα μας καθώς, εκείνο που αποκομίζει είναι ότι ένας εξ ημών- που θεωρητικά γνωρίζουμε περισσότερα από τον απλό πολίτη- έσπευσε να διασφαλίσει τις οικονομίες του στο εξωτερικό.

Ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που προσωπικά κάνετε για την αποκάλυψη του ονόματος του εν λόγω συναδέλφου, σας ζητώ να απευθύνετε έκκληση στην Ολομέλεια του Σώματος, όσοι εκ των συναδέλφων βουλευτών διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό, να τα φέρουν και πάλι σε ελληνικές τράπεζες, έστω και αν πρόκειται για μικρά ποσά, έστω και αν πρόκειται για ένα και μόνο ευρώ.

Θα πρόκειται για μια απόδειξη εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας από όλους όσους συναποτελούμε το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος, που πέρα από τον πρακτικό χαρακτήρα θα έχει και έντονο συμβολισμό, ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο και μετά την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης»…