Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ο καιρός τα Χριστούγεννα - Νεότερα στοιχεία

Το Σάββατο 24/12 παραμονή Χριστουγέννων, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις. Εξαίρεση αποτελεί η Χαλκιδική, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Βόρεια Αττική, η Ανατολική Πελοπόννησος και η Βόρεια Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στη Χαλκιδική. Τα φαινόμενα όμως σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά της Κρήτης. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση στα 5-7 μπ. στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. 
Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση σε ολόκληρη τη χώρα και....
στη Βόρεια Ελλάδα το πρωί θα σημειωθεί παγετός. Οι μέγιστες το μεσημέρι δε θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 6 βαθμούς, στα δυτικά τους 12 – 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 7 – 10 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 10 – 12 βαθμούς.

Την Κυριακή των Χριστουγέννων 25/12 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, χωρίς να λείπουν όμως και τα διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και το Βόρειο Ιόνιο. Ασθενείς βροχές θα σημειωθούν στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις. Οι θερμοκρασίες δε θα σημειώσουν αξιόλογη μεταβολή.

Τη Δευτέρα 26/12 αναμένεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού καθώς στη Δυτική Μακεδονία, τα ορεινά της Θεσσαλίας, την Εύβοια, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο, θα επικρατήσουν νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τη Λαμία και βορειότερα. Στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένονται κάποια ιδιαίτερα φαινόμενα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο θυελλώδεις, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν ανατολικοί – βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα και το πρωί θα διατηρηθεί ο παγετός στα βόρεια και τοπικά στα κεντρικά.

Ν. Μαζαράκης ΕΑΑ-Πεντέλη
Πέμπτη 22/12/2011, Ωρα: 1630