Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

10χρονος στα οδοφράγματα της Πάτρας

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΔΕΝ) ΠΑΙΖΕΙ...
Ενεργό συμμετοχή στα επεισόδια είχαν δύο δεκάχρονα αγόρια.
Φωτογραφία - σοκ από τα επεισόδια στην Πάτρα: Δεκάχρονος με μαντίλι στο μπλοκ των αντιεξουσιαστών
Παιδιά ηλικίας από 14 μέχρι 17 ετών, φοιτητές και νεαροί άνεργοι αποτελούν την πλειοψηφία των συλληφθέντων για τα επεισόδια στην πορεία για τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Αυτό που προξενεί, ωστόσο, πραγματικό σοκ είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στο μπλοκ των κουκουλοφόρων που διαδήλωσε στην Πάτρα εντοπίστηκαν δύο δεκάχρονα παιδιά, τα οποία συμμετέχουν και στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Το ένα μάλιστα από αυτά, όπως...
φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες, κρατά στο χέρι του μπουκάλι.

Τα δύο αγόρια βρέθηκαν τη νύχτα της Τρίτης μαζί με ομάδα 30 αντιεξουσιαστών μπροστά από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου της Πάτρας, στην οδό Κορίνθου, και έβαλαν φωτιά σε κάδο απορριμμάτων.

Στο σημείο έσπευσαν αμέσως αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονταν σε επιφυλακή. Μόλις οι αντιεξουσιαστές είδαν τις αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να πετούν πέτρες και ξαφνικά ανάμεσά τους έκαναν την εμφάνισή τους και τα δύο ανήλικα αγόρια, αφήνοντας άναυδους τους αστυνομικούς. Τα δύο δεκάχρονα παιδιά πετούσαν πέτρες, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα.
Στην Αθήνα οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη με τις κατηγορίες -κατά περίπτωση- περί διατάραξης κοινής ειρήνης, απρόκλητων σωματικών βλαβών, αντίστασης, εξύβρισης, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών υλών.

Από τα 21 άτομα που συνέλαβε η ΕΛΑΣ, οι δέκα ήταν μαθητές, οι πέντε φοιτητές και οι τέσσερις άνεργοι, ενώ ένας δήλωσε δημοτικός υπάλληλος. Ανάμεσά τους και οκτώ ξένοι υπήκοοι: τρεις υπήκοοι Γερμανίας, δύο Αλβανίας, ένας Ισπανίας, ένας Πορτογαλίας και ένας Πολωνίας.
Η ευθύνη του κράτους έγκειται στη διαπίστωση του δικαστηρίου ότι η αστυνομία παρέλειψε να λάβει όλα τα μέτρα ώστε να προστατεύσει την περιουσία των πολιτών
Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τα επεισόδια προκλήθηκαν ζημιές σε δύο καταστήματα, σε ένα υποκατάστημα τράπεζας, σε πέντε στάσεις λεωφορείων, καθώς και φθορές σε μάρμαρα εισόδων καταστημάτων, πεζοδρομίων, ενώ λεηλατήθηκε και κατάστημα ρούχων. Από τις επιθέσεις των πρωταγωνιστών των επεισοδίων, τραυματίστηκαν 27 αστυνομικοί. Πέρα από τις συλλήψεις, σημειώθηκαν και 46 προσαγωγές.

Την έντονη αντίδραση της Πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα» προκάλεσε η σύλληψη μέλους της στα Εξάρχεια. «Ο σύντροφός μας βρισκόταν στα γραφεία της Πρωτοβουλίας και βγήκε για να καλύψει τα γεγονότα στο πλαίσιο της δουλειάς πληροφόρησης της διαδικτυακής εναλλακτικής τηλεόρασης Omnia tv», τονίζουν.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο «βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας, με την κάμερα και το υλικό του να έχει κατασχεθεί και να του αποδίδονται οι εξωφρενικές κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, παράβαση του νόμου περί όπλων (για πέτρες) και συμμετοχή σε ομάδα που πετούσε μολότοφ καθώς και απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Δικάζονται αύριο επτά νεαροί στη Θεσσαλονίκη

Ελεύθεροι αφέθηκαν μέχρι την αυριανή δίκη τους στο αυτόφωρο οι επτά συλληφθέντες των επεισοδίων που σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά το τέλος της πορείας μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Οι επτά, ηλικίας από 18 ως 33 ετών, μεταξύ των οποίων και ένας Ρουμάνος, είχαν προσαχθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έξω από την παλιά Φιλοσοφική του ΑΠΘ και κρατήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση, όπου οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, παρουσία δεκάδων υποστηρικτών τους που πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης στο δικαστικό μέγαρο.

Τραυματίες
Σύμφωνα με την αστυνομία, στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 6 αστυνομικοί, από τους οποίους οι τρεις νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της πόλης με εγκαύματα από βόμβες μολότοφ και κατάγματα, χωρίς ωστόσο κανείς να διατρέχει κάποιον κίνδυνο.

Στο μεταξύ, με εισαγγελική εντολή αφέθηκαν ελεύθεροι δύο ανήλικοι που είχαν συλληφθεί νωρίτερα, κατά την πρωινή πορεία μαθητών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης.

ΠΑΤΡΑ
Εκρηξη σε εφορία

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες τα ξημερώματα στην Πάτρα, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός έξω από τα γραφεία της Γ' Εφορίας, κτίριο στο οποίο στεγάζεται και το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος και ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της πολυκατοικίας, που στεγάζονται οι οικονομικές υπηρεσίες. Οι ζημιές περιορίστηκαν στην είσοδο.

Η αστυνομία εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή την υπόθεση. Ανδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο και εξέτασαν τον μηχανισμό και τον χώρο. Ευτυχώς δεν υπήρξε κανένα περιστατικό τραυματισμού, καθώς λίγα μέτρα από την εφορία λειτουργεί ο πολυχώρος «veso mare», όπου στεγάζεται συγκρότημα κινηματογράφου.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΙΝΑ ΜΠΑΣΤΑ

ΤΟ ΣτΕ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ
Το κράτος καλείται να πληρώσει τα «σπασμένα»

«Βαθιά το χέρι στην τσέπη» καλείται να βάλει το κράτος προκειμένου να αποζημιώνει τους πολίτες που υφίστανται καταστροφές περιουσιακών τους στοιχείων (π.χ. καταστήματα, αυτοκίνητα κ.λπ.) λόγω της αδυναμίας της αστυνομίας να αναχαιτίσει ταραξίες σε πορείες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κ.λπ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας «άναψε πράσινο φως» για να αποζημιωθεί με 34.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους μιας 5ετίας κατάστημα ηλεκτρονικών - ηλεκτρικών ειδών στην αρχή του Πολυτεχνείου, το οποίο στη διάρκεια επεισοδίων είχε ως απώλειες ένα φορτηγό αυτοκίνητο γεμάτο εμπορεύματα που έγιναν παρανάλωμα του πυρός από βόμβες μολότοφ.

Η ευθύνη του κράτους έγκειται στη διαπίστωση του δικαστηρίου ότι οι αρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις παρέλειψαν να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε να επέμβουν αποτελεσματικά και να προστατεύσουν την περιουσία των πολιτών από κάθε απειλούμενη βλάβη ή καταστροφή.

Αρχικά το Δ. Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή αποζημίωσης, κρίνοντας ότι οι αστυνομικοί δεν υπέδειξαν αδιαφορία, απάθεια και συνεπώς δεν στοιχειοθετείται ευθύνη του Δημοσίου.

Ομως η ανατρεπτική απόφαση του ΣτΕ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την ευθύνη του Δημοσίου να... πληρώνει διπλά το μάρμαρο, αποκαθιστώντας τις βλάβες σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, αλλά και αποζημιώνοντας τις καταστροφές της περιουσίας των πολιτών, αφού δέχεται ότι αποτελεί «δέσμια υποχρέωση» των αρμοδίων αρχών (και δεν ανήκει στη διακριτική τους ευχέρεια) να ενεργήσουν αποτελεσματικά.

Το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του ούτε τον ισχυρισμό-«κλειδί» του Δημοσίου ότι λόγω του πανεπιστημιακού ασύλου, που ίσχυε απολύτως τότε (αφορά επεισόδια του 1995 κατά τις φοιτητικές εκλογές), δεν μπορούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο και οι πέτρες και οι βόμβες μολότοφ που πετούσαν νεαροί από μέσα εμπόδιζαν αστυνομικούς και πυροσβέστες να τους διαλύσουν, να σβήσουν τις φωτιές, να προστατέψουν αποτελεσματικά τις περιουσίες.

Κατά το δικαστήριο δεν αποδείχθηκε πως οι Αρχές έλαβαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να κατασταλούν οι ταραχές εν τη γενέσει τους και σε περίπτωση που αυτό ήταν απολύτως αδύνατο, να αποκλειστεί έστω εκ των προτέρων το ενδεχόμενο να εισέλθουν οι ταραξίες στο Πολυτεχνείο (όπου ισχύει το άσυλο), καθώς είναι γνωστό ότι στη συντριπτική πλειοψηφία παρόμοιων ταραχών καταφεύγουν σε ΑΕΙ για να προστατευθούν από το πανεπιστημιακό άσυλο.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Από το ΕΘΝΟΣ