Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Κραυγή αγωνίας από την Οδό Αθηνών

Κατέρρευσαν οι τραπεζικές μετοχές
Σήμα κινδύνου εξέπεμψαν την Παρασκευή το Χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές. Δεν είναι πλέον το νέο καθημερινό χαμηλό, αλλά όλα όσα έρχονται τους επόμενους μήνες: οι τραπεζικές μετοχές αντιμετωπίζουν το φάσμα της κρατικοποίησης -η οποία δεν νοείται όπως την καταλαβαίνουν όλοι όσοι υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή.

Αν η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει, μπορεί αρκετοί να τους εξηγήσουν ότι στην Ιρλανδία η απληστία των τραπεζιτών οδήγησε τις μετοχές στα 10 και 9 σεντ του ευρώ και φυσικά στο Μηχανισμό. Το ιρλανδικό ταμείο απέκτησε στο 1/3 της αξίας, αλλά και χαμηλότερα, τα προβληματικά...
δάνεια και έκτοτε οι μετοχές κατέρρευσαν ως «χάρτινοι» πύργοι.

Όπως συνέβη στις ΗΠΑ με τη Citibank το 2008, μετά τα χαμηλά των 0,97 δολαρίων, το Δημόσιο απέκτησε μετοχές, έκανε αύξηση κεφαλαίου και σημείωσε θεαματικά κέρδη 1,5 χρόνο μετά.

Η διαφορά με τις ΗΠΑ είναι ότι, όταν περιέλθουν στο κράτος οι ελληνικές τράπεζες, τότε ενδέχεται να αποκτηθούν από τους ξένους, έναντι πινακίου φακής. Ξένες τράπεζες θα αποφασίζουν ποιους και πότε θα δανείζουν! Όσο κακοί κι ήταν οι τραπεζίτες, είναι Έλληνες και ως ελληνικές εταιρείες επεκτάθηκαν στα Βαλκάνια.

Γι' αυτό επιβάλλεται, τη Δευτέρα κιόλας, να ξεκαθαριστεί το θέμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης. Εάν περιμένουν κι άλλο την Τρόικα στην κυβέρνηση, για να τους πει τι θα κάνουν, η κατάρρευση θα έλθει πιο γρήγορα.

Κατάρρευση

Στις 880 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, με πτώση 1,02%, αφού έφτασε σε νέο χαμηλό προηγουμένως, στις 866 μονάδες.

Η Εθνική έκλεισε στα 2,78 ευρώ με πτώση 7,64%. Πάνω από 5% οι απώλειες στην Alpha Bank, που έκλεισε στα 1,80 ευρώ.

Ρευστοποιήσεις στην Eurοbank με 6,67%, στην Eurobank, και στο Ταχυδρομικό με 7%.

Πτώση πάνω από 2% σε Μότορ Όιλ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Oι μοναδικές μετοχές με θετικό πρόσημο ήταν η Coca-Cola με 3%, η Βιοχάλκο με 1,5%, η MIG με 7,14% (0,30 ευρώ) και η Τράπεζα Κύπρου με 0,87%.

Στα 58 εκατ. ευρώ οι συνολικές συναλλαγές με 42 ανοδικές μετοχές, 86 καθοδικές και 152 αμετάβλητες.