Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ανακοινώθηκε η συγχώνευση Alpha-Eurobank

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία
Την επίτευξη συμφωνίας για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών ανακοίνωσαν και επισήμως τα διοικητικά συμβούλια της Alpha Bank και Eurobank. Ο όμιλος που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην ευρωζώνη.
Οι κ.κ. Νανόπουλος και Κωστόπουλος 
Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών αναφέρουν ενδεικτικά ότι θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζών στη Βουλγαρία, στην Κύπρο, στη Ρουμανία και στη Σερβία, εμ συνολικές χορηγήσεις εκτός της Ελλάδας ύψους 21 δισ. ευρώ, ενώ το δίκτυο της νέας τράπεζας θα περιλαμβάνει από 1.300 καταστημάτα, σε οκτώ χώρες. Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι...
το νέο σχήμα θα έχει "ηγετικά μερίδια αγοράς σε όλους τους σημαντικούς τομείς τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα".

Όσον αφορά στα οικονομικά του μεγέθη, σημειώνεται ότι ο ενοποιημένος όμιλος θα έχει ενεργητικό (pro forma) 146 δισ. ευρώ, ενώ για το 2010 εμφάνισε κέρδη προ προβλέψεων (pro forma) 2,6 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμώμενες ετήσιες προ φόρων συνέργειες υπολογίζονται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ και αναμένεται να πραγματοποιηθούν πλήρως εντός τριετίας, με εκτιμώμενη Καθαρά Παρούσα Αξία (NPV) περίπου 3,4 δισ. ευρώ. Από τις συνέργειες, τα 350 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε συνέργειες λειτουργικού κόστους, τα 210 εκατ. στη μείωση του κόστους χρήματος και 90 εκατ. ευρώ σε συνέργειες εσόδων.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για δύο "άκρως συμπληρωματικές" τράπεζες, με "σημαντικές συνέργειες και σαφή επιχειρηματική λογική" και τονίζεται ότι η συγχώνευσή τους θα διαδραματίσει "καθοριστικής σημασίας ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας".

Εξάλλου, σχολιάζοντας την παρουσία του Κατάρ -μέσω της εταιρείας Paramount Services- στο μετοχικό κεφάλαιο της νέα τράπεζας, ο επικεφαλής της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, μίλησε για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. "Πιστεύουμε ότι θα φέρει και άλλα πράγματα", υπογράμμισε.

Πως θα γίνει η συγχώνευση

Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί δια της απορρόφησης της Eurobank από την Alpha. Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Το σχέδιο θα τεθεί προς έγκριση στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων των δύο τραπεζών, το Νοέμβριο. Η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης αναμένεται να γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου.

"Πυλώνες" του νέου μετοχικού σχήματος θα είναι οι οικογένειες Κωστόπουλου και Λάτση και η Paramount Services.

Η σχέση ανταλλαγής μετοχών καθορίστηκε σε 5 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Alpha Bank για κάθε 7 κοινές ονομαστικές μετοχές της Eurobank EFG. Αντιστοιχεί σε 0,714 μετοχές της Alpha για κάθε μία της Eurobank. Με βάση τη σχέση ανταλλαγής, η μετοχική σύνθεση που θα προκύψει θα αποτελείται από μετόχους της Alpha Bank κατά 57,5% (περιλαμβάνει και την Paramount) και από μετόχους της Eurobank κατά 42,5%.

Δρομολογείταη ενίσχυση των κεφαλαίων κατά 3,9 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει "οργανικές πρωτοβουλίες" που θα αποφέρουν το ισοδύναμο κυρίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (core tier I) άνω των 2,1 δισ. ευρώ, την έκδοση υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 500 εκατ. ευρώ και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,25 δισ. ευρώ, που θα καλυφθεί από το Κατάρ.

Με την ολοκλήρωσή της, ο pro forma δείκτηςcore tier I αναμένεται να διαμορφωθεί σε 14%, "λαμβανομένων υπόψιν [...] και των αρνητικών επιπτώσεων του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (PSI)".

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος. Θα υπάρχουν δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, ο Δημήτρης Μαντζούνης, υπεύθυνος των κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών (εταιρικό κέντρο) και ο Νίκος Νανόπουλος, υπεύθυνος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Ύστερα από τις ανακοινώσεις, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στην άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των δύο τραπεζών.

Διαβάστε την ανακοίνωση των δύο τραπεζών, επιλέγοντας το σύνδεσμο .
ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΠΗΣ

Βενιζέλος: Η κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία

Θετική χαρακτήρισε τη συγχώνευση των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank, ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση «δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργεί ως ευκαιρία για διαρθρωτικού χαρακτήρα κινήσεις που δίνουν ώθηση, τόσο στη χρηματοοικονομική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο επίπεδο αυτό.

Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μετέχει στο νέο σχήμα το Κατάρ, που επενδύει στην Ελλάδα και στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και πάνω στο υπόβαθρο αυτό μπορούν και πρέπει να γίνουν όλες οι αλλαγές που διαμορφώνουν το νέο τραπεζικό τοπίο, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταθετών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων».