Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Κορίτσια από χρυσάφι: Πρωταθλήτρια κόσμου η Ελλάδα στο πόλο!

9-8 στον τελικό της Σανγκάης την Κίνα
Πρώτο χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα
Ανεπανάληπτη εμφάνιση της γυναικείας Εθνικής ομάδας πόλο της Ελλάδας, που στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Σανγκάη επικράτησε με 9-8 της Κίνας και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Δικαιότατο το αποτέλεσμα, με τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση να δείχνουν στην πισίνα την ανωτερότητά τους και να χαρίζουν στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό σε ομαδικό επίπεδο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ισπανία, Βραζιλία, Ρωσία, Ολλανδία, Ιταλία και Κίνα τα θύματα της Ελλάδας στην κούρσα για το χρυσό μετάλλιο. Αήττητη, δεν άφησε το περιθώριο για αμφισβήτηση από κανέναν. Ακόμα και...
οι Κινέζοι που γέμισαν το γήπεδο του τελικού χειροκρότησαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και η Ελλάδα ξεκίνησε αποφασισμένη να φτάσει στο χρυσό μετάλλιο, το οποίο έλλειπε από τη συλλογή της. Μπορεί να είχε μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και World League, ωστόσο μετάλλιο στην κορυφαία διοργάνωση του κόσμου δεν είχε. Προηγήθηκε από την αρχή και όσο περνούσε η ώρα ανέβαζε τη διαφορά της.

Στο δεύτερο και τρίτο οκτάλεπτο είχε μια διαφορά 2-3 γκολ, όμως στην τελευταία περίοδο η Κίνα έκανε την αντεπίθεσή της και προσπάθησε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Μάλιστα, λίγο πριν από το τέλος μείωσε στο ένα γκολ και είχε και την προτελευταία επίθεση του αγώνα, για να ισοφαρίσει. Όμως, παρά το γεγονός ότι έπαιζε με παίκτρια παραπάνω δεν τα κατάφερε και η Ελλάδα έφτασε στην κορυφή του κόσμου!

Παγκόσμια διάκριση για δύο παίκτριες της Eθνικής μας, με την Ελένη Κούβδου να αναδεικνύεται καλύτερη τερματοφύλακας του παγκοσμίου πρωταθλήματος, ενώ στις κορυφαίες συγκαταλέγεται και η Αντιγόνη Ρουμπέση.

Τα οκτάλεπτα: 2-2, 0-2, 4-4, 2-1

ΚΙΝΑ (Χουάν Ζανέ): Γιανγκ, Τενγκ 1, Λιου 2, Σουν Γιούχουν, Χε 1, Σουν Γιάτινγκ 1, Σονγκ 1, Τσεν, Γουάνγκ Γι 2, Μα, Σουν Χουίζι, Ζιάνγκ, Γουάνγκ Γιν
ΕΛΛΑΔΑ (Μορφέσης): Κούβδου, Τσουκαλά, Μελιδώνη 1, Ψούνη, Λιόση 1, Αβραμίδου, Ασημάκη 3, Ρουμπέση 3, Γερόλυμου, Μανωλιουδάκη 1, Αντωνάκου, Λαρά, Γούλα.

Τρίτη η Ρωσία

Στο μικρό τελικό της διοργάνωσης, η Ρωσία επικράτησε 8-7 της Ιταλίας και κατέκτησε την 3η θέση. Το παιχνίδι ήταν συγκλονιστικό στη μεγαλύτερη διάρκεια του, αλλά οι Ρωσίδες ήταν ψυχραιμότερες και έπαιξαν εξαιρετική άμυνα στο τέλος.

Τα οκτάλεπτα: 4-0, 2-1, 2-6, 0-0

ΡΩΣΙΑ: Μπελιάεβα 3, Προκόφιεβα 2, Κόνουχ 2, Ρίζοβα, Αλενίτσεβα
ΙΤΑΛΙΑ: Καζανόβα 2, Μπιανκόνι 2, Αμπάτε, Σαβιόλι, Φρασινέτι

Από enet

► Μορφέσης: Ήμασταν ξεκάθαρα η καλύτερη ομάδα
Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε μετά το τέλος του αγώνα με την Κίνα ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Μορφέσης. «Ήμασταν ξεκάθαρα η καλύτερη ομάδα», δήλωσε, ενώ αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας: «Καλή χημεία, ξεκάθαροι ρόλοι, ταλέντο, καλές προσωπικότητες».

«Περιμέναμε πολλές ποινές εναντίον μας και επιβεβαιωθήκαμε από τα στατιστικά, που ήταν 16-7 υπέρ των Κινέζων. Ήμασταν αγωνιστικά προετοιμασμένοι για αυτό. Είχαμε προετοιμαστεί να παίξουμε με παίκτη λιγότερο πολλές φορές, όπως και έγινε. Ήμασταν ξεκάθαρα η καλύτερη ομάδα.

Ζω αυτή την ομάδα από το 2003. Κατά καιρούς έχουν περάσει φουρνιές αθλητριών που έχουν δουλέψει πολύ σκληρά. Είναι ένας συνδυασμός συγκυριών, κόπων, ωρίμανσης, μεγάλης προσπάθειας. Δεν έγινε χάρη σε καμία, εδώ παίζουν μόνο οι καλύτερες παίκτριες. Όλες προσπαθούν εξίσου για τη θέση τους στην Εθνική, ανεξάρτητα από την ηλικία. Τις στιγμές που δίνει ο αθλητισμός δεν τις δίνει κανένας άλλος. Πλάθει χαρακτήρες, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους», είπε ο κ. Μορφέσης, ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012:

«Υπάρχουν 10 ομάδες στον κόσμο πολύ δυνατές, που η μία μπορεί να κερδίσει την άλλη. Αυτές οι ομάδες θα παλέψουν για 3 θέσεις για το Λονδίνο. Το μετάλλιο για εμάς θα έρθει στο προ-ολυμπιακό τουρνουά, αν πάρουμε την πρόκριση και όχι στους Ολυμπιακούς, όσο περίεργο κι αν ακούγεται».

Aλεξάνδρα Ασημάκη: «Το πάρτι μόλις ξεκίνησε. Από τα τελευταία 6 δευτερόλεπτα και μετά κλαίμε! Δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι έχουμε κάνει. Πετύχαμε κάτι μεγάλο. Η Ελλάδα στην κορυφή του κόσμου κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ! Είναι σαν να ζούμε σε όνειρο. Δεν το πιστεύουμε κι όμως το πετύχαμε! Τεράστια υπόθεση».

Λίγη ώρα μετά την επιτυχία της Ελλάδας στη Σανγκάη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στην παγκόσμιο πρωταθλήτρια: «Θερμότατα συγχαρητήρια για την κορυφαία σας διάκριση που ανέβασε τη χώρα μας στο πιο ψηλό σκαλί του υγρού στίβου. Μας κάνατε όλους πολύ υπερήφανους, επιβεβαιώνοντας πως ο ελληνικός αθλητισμός, με επίμονη δουλειά και πίστη στην αξία του, μας χαρίζει νίκες, συλλογικό ενθουσιασμό και ελπίδα».

Ηλέκτρα Ψούνη: «Όταν πρωτοξεκινήσαμε στη διοργάνωση είπαμε πως πρέπει να πάμε βήμα-βήμα. Πρώτα βάλαμε στόχο την οκτάδα και μετά την τετράδα. Στην αρχή δεν πιστεύαμε πως θα φτάσουμε στην κορυφή όμως μπαίνοντας στον τελικό και με την εμπειρία που έχουμε από τα τελευταία χρόνια, απαλλαγήκαμε από το άγχος και θέλαμε να το διασκεδάσουμε. Κατά βάθος το ξέραμε ότι θα το πάρουμε το χρυσό. Δεν θα συμβιβαζόμασταν με τίποτα λιγότερο. Η χαρά μας είναι μεγάλη».

Έλενα Κούβδου: «Το βραβείο αυτό το μοιράζομαι με τις συμπαίκτριες μου, γιατί ο τερματοφύλακας δεν είναι μόνος του. Παίζει και η άμυνα. Τα είχαμε πει και πριν λίγες ημέρες, όταν δεν ξέραμε ακόμη ότι θα φθάναμε στην κορυφή του κόσμου. Η επιτυχία δεν είναι μόνο δική μου, είναι όλης της ομάδας. Το αφιερώνω στους γονείς μου και στους ανθρώπους που με στήριξαν και πίστεψαν σε μένα».

Κική Λιόση: «Δεν ξέρω τι να πω. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη το μέγεθος της επιτυχίας και μάλλον θα αργήσουμε να το κάνουμε. Το πιστεύαμε και το κατακτήσαμε, γιατί το θέλαμε πιο πολύ απ' όλους τους άλλους. Το γουστάραμε και το κάναμε».

Σε ανάλογο ύφος και τα μηνύματα του γγ Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή και του υπουργου πολιτισμού-τουρισμού και Αθλητισμού Παύλου Γερουλάνου και του υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη.
Από enet